9 sätt att minska smittorisken på väg till jobbet

Kvinna med munskydd i kollektivtrafiken.

1. Åk helst inte kollektivt

Vårt första tips kanske säger sig självt, men det måste nämnas: Undvik kollektivtrafiken helt och hållet om du kan!

Det är en mycket allvarlig pandemi vi har att kämpa mot. Dina val som individ kan få långtgående konsekvenser – inte bara för dig själv utan även för andra.

Många som idag åker kollektivt skulle kunna gå eller cykla till jobbet.

Åk bara buss, tåg,spårvagn eller tunnelbana om du absolut måste!

Genom att göra så har du undvikit en stor del av smittorisken under din arbetsdag.

2. Hitta nya sätt att pendla

Kanske tänker du att det inte finns några bra alternativ till kollektivtrafiken. Vi vet, det är en knivig situation för många.

Här är ändå några tips som kanske kan fungera för dig:

Promenera eller jogga

Om du ”bara” har några kilometer till jobbet kan en promenad vara ett utmärkt alternativ.

Se det som en utmaning! Världshälsoorganisationen rekommenderar att vi ska gå minst 10000 steg per dag. Det motsvarar cirka 8 km – eller 4 km i varje riktning.

Här har du en chans att nå målet varje dag bara genom att ”pendla”!

Skaffa dig ett par sköna och vädertåliga skor så kommer du snart att märka att det som känns långt idag inte alls är så långt egentligen.

Vill du få ut mer av ditt motionspass kan du jogga till jobbet istället. Tänk bara på att det inte är någon bra idé att duscha på jobbet om du måste dela omklädningsrum med andra.

Cykla

Att cykla till jobbet är en självklarhet för många svenskar redan idag. Har du inte mer än en mil till din arbetsplats är detta ett bra val, speciellt om du bor på en ort där det finns gott om cykelbanor.

Känns det för tungt? Fundera på att investera i en elcykel!

Skaffa gärna vinterdäck till cykeln så minskar du risken att halka och glöm inte hjälmen!

Åk moped eller el-scooter

Bor du för långt från jobbet för att cykla kanske det ändå kan vara inom räckhåll med en moped eller el-moped. Det går att hitta billiga begagnade exemplar.

En elmoppe är givetvis ett grönare alternativ. Men en vanlig bensinmoped drar ändå mindre bensin än en bil (ca 0,2 – 0,3 liter milen) och är alltså miljövänligare när du åker själv.

Tänk bara på att se upp med halkan!

Åk eventuellt bil

Det kanske känns fel att pendla med bilen med tanke på miljön. Krisinformation.se säger att vi inte ska ersätta kollektivresor med bil i onödan. Det är för att det inte skulle fungera om alla som åkerkollektivt plötsligt skulle börja åka bil.

Samtidigt tycker i varje fall vi att om bil är det enda alternativet för dig till åka kollektivt under pågående pandemi, ja då kan du med gott samvete ta bilen.

Givetvis: Kan du jobba hemifrån är det ännu bättre. Då minskar du både smittrisken och värnar om miljön.

Har du svårt att hitta parkering nära jobbet? Ta hjälp av Google Maps och hitta en parkeringsplats inom gångavstånd. Sedan promenerar du den återstående biten och får motion på köpet.

Har du inga alternativ utan måste åka kollektivt? Fortsätt läsa – här är våra tips för att åka säkrare i kollektivtrafiken!

3. Pendla vid ”rätt” tidpunkt

Rusningstid och pandemi går inte ihop. Bussar, spårvagnar och tunnelbana är inte lika fulla hela dagen. Under ett par timmar på morgonen och i slutet av dagen är det som värst.

Planera din resa och kom överens med din chef eller kollegorna om att kunna börja tidigare eller senare. På så sätt undviker du den värsta ruschen.

Tips – använd Google Maps för att se vilka tider det är minst trängsel på de stationer som du åker till och från. Så här ser det exempelvis ut på torsdagar på Centralstationen i Stockholm:

4. Välj plats med omsorg

Ofta är det inte lika trångt i alla delar av exempelvis bussen eller pendeltåget. Var uppmärksam och fundera på om det är någon del eller någon vagn där det brukar vara lite tommare. Lägst fram eller längst bak?

En kinesisk studie visade att risken att smittas är större mellansittplatser på samma rad än mellan olika rader i snabbtåg. Möjligtvis fungerade ryggstöden som ”sköld” mot viruspartiklar.

Är det bättre att stå upp? Svårt att säga. Om du står nära en utgång får du bättre ventilation via dörrarna vilket motverkar risken att smittas. Du kan också lätt hoppa av om du märker att blir för trångt. Å andra sidan är det fler människor som passerar dig där.

5. Använd munskydd eller andningsskydd

I Sverige finns inga allmänna råd kring att använda munskydd i kollektivtrafiken. Den orsak som anges är att ”det saknas belägg” för hur effektiva dessa är.

Resten av världen är av en annan åsikt. Ta en titt på följande karta (källa: masks4all.co):

Grön färg visar var det finns någon form av krav på munskydd på allmän plats, ofta i kollektivtrafiken. Nästan hela Europa har munskyddskrav.

Gul färg visar att det finns krav i vissa delar av landet eller att munskydd rekommenderas.

Sverige som är markerat i rött är ett av få länder som saknar varken rekommendation eller krav.

Hjälper munskydd i kollektivtrafiken?

Munskyddets främsta funktion är att skydda andra från eventuell smitta som du bär på. Har alla munskydd skulle det leda till en lägre risk att bli smittad, givet att du inte börjar slarva med att hålla avstånd.

Även om du är den enda som bär munskydd kan det ge visst skydd mot droppsmitta.

Här på beredd hittar du både engångsmunskydd och tvättbara munskydd i tyg.

Andningsskydd är masker som filtrerar luften. De är dyrare än munskydd men ger också ett bättre skydd för dig som bär det.

Om andningsskyddet är märkt med FFP3 filtrerar det virus till minst 99 procent.

Andningsskydd som är FFP2 tar bort virus till minst 94 procent. Här finns andningsskydd FFP2.

OBS:

– Tänk på att andningsskydd inte är tvättbara. De ska helst bara användas en dag.

– Tänk också på risken för att andningsskydd eller munskydd blir kontaminerade. Du ska aldrig   pillra på det med händerna.

– Tvätta händerna med handsprit innan du tar på dig skyddet och efter att du tagit av dig det.

– Andningsskydd med ventil skyddar mest bara dig som bär det – inte andra.

6. Välj ett tyst färdmedel

Visste du att risken att smittas kan vara större på platser där det är mycket oväsen?

Det antas vara en av anledningarna till varför så många smittats på slakterier i Tyskland och på nattklubbar – bägge är ljudliga miljöer.

När det är svårt att höra vad andra säger höjer folk rösten och då sprids det mer smittoämnen i luften. Pratar du med någon kanske du dessutom lutar dig närmare för att höra vad hen har att säga.

Ska du pendla med kollektivtrafiken kan det alltså vara bättre att välja ett tystare färdmedel. Tunnelbanan i Stockholm är ganska lugn, men bor du i London eller New York kan en tystare buss definitivt vara ett alternativ.

Osäker på om det stämmer?

Ta en titt på följande graf som forskare nyligen publicerade i den vetenskapliga tidskriften BMJ (BMJ 2020;370:m3223):

Här ser du att risken att smittas och att smitta ökar om:

– Många pratar – och ännu mer om de skriker eller sjunger

– Du är inomhus

– Om det är dålig ventilation

– Det är fler människor på samma plats

I grafen ser du också det vi nämnde ovan – risken för smitta minskar om alla bär munskydd.

7. Använd handdesinfektion

Ta för vana att alltid ha en flaska med handdesinfektion i väskan eller byxfickan. Sprita händerna så fort du tagit på någon yta eller då du kliver av ett allmänt färdmedel.

Vi människor tar oss i ansiktet flera gånger per timme. Här finns alltså en smittorisk även om den största risken är att vi blir direkt smittade av någon i närheten.

Hellre desinficera händerna en gång för mycket än för lite.

En intressant observation är att en studie i New Yorks tunnelbana visade att det är fler som håller i vertikala stänger än i de öglor som hänger i taket. Kanske något att tänka på om du vill minska risken att smittas via ytor.

Vilken handdesinfektion fungerar? Vanlig handsprit fungerar utmärkt mot coronavirus. Se bara till att den har minst 60 procent koncentration. Över 80 procent ger ingen extra effekt, snarare tvärtom.

Har du känsliga händer kan du välja alkoholfri desinfektion istället.

8. Tumma inte på avståndet

Givetvis gäller samma regler i kollektivtrafiken som på andra ställen i samhället – håll avstånd.

Folkhälsomyndighetens råd är att hålla lite mer än ett armslängds avstånd till främmande människor.Själva känner vi nog att minst två meter är ett bättre riktmärke – inte ens det är säkert enligt vissa studier.

Kommer du till en hållplats där är så mycket folk att det inte går att hålla avstånd på väg in i transportmedlet är det helt enkelt ingen bra idé att åka med. Vänta på nästa avgång!

9. Var ute i god tid

Sist men inte minst – var ute i god tid. Det ger dig mer marginaler att avvika från färdplanen om det behövs.

Det kan hända att du inte kommer iväg med den avgång du planerat på grund av trängsel. Är du ute i god tid kan du vänta på nästa buss eller tåg utan att komma för sent till jobbet.

Är du beredd?

Vill du öka din beredskap inför en kris? Vi på Beredd har samlat några av de bästa produkterna för att du ska kunna förbereda dig inför olika former av samhällsstörningar och kriser.

Se alla våra produkter