Stormkök – vilket ska man välja?

Matlagning på stormkök.

Ett stormkök eller friluftskök som det också heter är nästan ett måste för dig som ska ut på vandring eller camping. Utbudet är enormt och det är inte helt lätt att veta vilket man ska köpa. Vad är bäst – spritkök, gaskök eller multifuel? I denna guide går vi igenom hur du kan tänka när du väljer stormkök.

Spritkök

När du hör ordet stormkök finns det en stor sannolikhet att det är just ett spritkök du tänker på. Det svenska företaget Trangia har tillverkat denna typ av friluftskök ända sedan 1951.

Designen är densamma idag som för nästan 70 år sedan. Därför är det inte så konstigt att trangiakök nästan blivit synonymt med både spritkök och stormkök.

Just Trangia är ett praktiskt val då kokkärl och stekpanna ryms i samma förpackning som vindskyddet och brännaren. Hela paketet är lätt och tar inte så mycket plats.

Spritkök är lätta att använda. Du häller bara någon form av spritblandning som t.ex. T-Röd i den lilla brännaren av mässing och tänder på.

OBS – Tänk på att aldrig fylla på brännaren då den brinner eller då den fortfarande är varm. Risk för brännskada!

Nackdelen med spritkök framför andra typer av stormkök är att effekten är ganska låg. Det kanta runt 10 – 15 minuter att koka en liter vatten. Inte så farligt, men har du bråttom är det bättre att välja ett annat stormkök.

Fördelar

– Enkelt att använda

– Lätt att få tag på bränsle

– Lätt att bära med sig

Nackdelar

– Inte samma höga effekt som exempelvis gaskök

– Tungt att bära med sig T-sprit om du är borta länge, t.ex. en hel vecka

– Fungerar inte så bra i extrem kyla

Populära produkter

Exempel på spritkök

Gaskök

De flesta som tycker att spritkök är för långsamma väljer istället ett gaskök eller gasolkök som det också heter.

Gaskök har en liten gasbrännare som är kopplad till en tub eller behållare som innehåller flytande gas. Anslut behållaren till brännaren och öppna så omvandlas vätskan genast till gas som du lätt antänder.

Den främsta fördelen med gaskök är att de har en mycket hög effekt – ofta minst dubbelt så hög som ett spritkök. Det går snabbt att koka vatten eller värma maten.Samtidigt är de lätta att använda.

Vilka är då nackdelarna? Gaskök är inte så bra om det är mycket kallt ute. Det kan bli problem kring nollstrecket.

Men med rätt gasblandning fungerar gasolkök ändå då det är ganska kallt. Med Primus Winter Gas kan du laga mat ända ner till -22°C. Med Power Gas fungerar köket ner till -15°C.

En annan nackdel är att du måste köpa gasbehållare och givetvis måste släpa med dig tomma behållare hem. Eftersom du inte kan fylla på dem är det inte det mest miljövänliga stormköket.

Det finns olika typer av gaskök. Nämnda Trangia finns som variant med gasbrännare istället för spritbrännare.

Ett annat populärt alternativ är Primus Mimer Stove som i princip varit oförändrad sedan början av 1980-talet. Ett billigt och enkelt men mycket effektivt stormkök.

Optimus Vega är ett annat välkänt gaskök som fungerar förvånansvärt bra även vid låga temperaturer.

Fördelar

– Högeffekt, det går snabbt att laga mat och koka vatten

– Enkelt att använda

– Säkert (så länge som du inte låter behållaren falla mot något hårt)

Nackdelar

– Fungerar inte i extrem kyla

– Avfall i form av använda gasbehållare

– Tomma behållare måste lämnas in på återvinningscentral, aldrig i vanlig metallåtervinning

Populära produkter

Exempel på gaskök

Multifuel och bensinkök

Tar du friluftsliv eller prepping på allvar kommer du garanterat att vilja fundera på ett multifuelkök eller bensinkök som alternativ till både gas och sprit.

Stormkök av typen multifuel kan använda flera bränslen. Ofta går det bra med bensin, diesel och fotogen.Vissa kök av denna typ kan även användas med gas, till exempel Optimus Polaris Optifuel.

Det ska tilläggas att man köper kemiskt ren bensin, inte vanlig bilbensin. Fotogen är lite smutsigare men fungerar bra. Diesel är mer som en nödlösning. Är det krisfungerar det dock utmärkt.

Eftersom du har många bränslealternativ är dessa stormkök perfekta om du vill vara säker på att alltid hitta bränsle. Till exempel om du är ute på expedition på en avlägsen plats eller om du preppar och vill känna dig trygg.

Rena bensinkök som exempelvis Svea 123 kan bara köras med bensin.

Eftersom denna typ av flytande bränslen har en mycket hög energitäthet behöver du inte släpa med dig särskilt mycket. En liter kan räcka i över en vecka.

En annan fördel med multifuel kök och bensinkök är att de fungerar vid extremt låga temperaturer och på mycket hög höjd. Av den anledningen är bensinkök populära bland exempelvis klättrare.

Nackdelarna då?Den främsta nackdelen är det krävs lite mer trixande att få igång köket. Först ska du förvärma det med en skvätt bränsle. Ibland måste du pumpa upp tryck i bränslebehållaren. Egentligen är det lätt men inte lika lätt som med gaskök och spritkök.

Fördelar

– Högeffekt

– Fungerar i extrem kyla och på hög höjd

– Kan använda många typer av flytande bränsle (multifuel)

Nackdelar

– Måste förvärmas

– Låter mycket mer än spritkök och mer än gaskök

– Dyrare än gaskök och spritkök

Populära produkter

Exempel på multifuelkök och bensinkök

Stormkök med fast bränsle

Slutligen har vi stormkök som använder fast bränsle. I många försvarsmakter, till exempel den brittiska, är det denna typ av kök som är förstahandsvalet. Bränslet är i form av en liten tablett eller gel som brinner lätt.

Den stora fördelen med dessa stormkök är att de är mycket små. Vissa varianter kan till och med få plats i fickan! De är lätta att tända och du behöver inte släpa med dig en massa bränslebehållare eftersom bränslet kommer i små förpackningar.

Den främsta nackdelen är effekten som inte är särskilt hög. Ska du bara värma lite mat eller koka upp en liten volym vatten duger det bra. Men att tillaga en måltid för flera personer på denna typ av stormkök är uteslutet.

Fördelar

– Enkelt att använda

– Litet och lätt, enkelt att bära med sig

Nackdelar

– Lägre effekt än i de andra köken

– Passar bara för en person

Exempel på stormkök med fastbränsle

Stormköket blev årets julklapp 2020

Lite otippat var det väl ändå att just stormköket skulle bli årets julklapp 2020? Ja, det var nog inte så många som gissat på det utfallet, men valet är ändå logiskt.

2020 var det år då vi svenskar återupptäckte naturen. Coronapandemin gjorde att vi valde att utforska våra skogar och fjäll istället för att åka på utlandsresa. Både ett och annat restaurangbesök ersattes säkert av – just det – en mysig måltid tillagad i det gröna på ett stormkök.

Det representerar på något sätt därför den tid vi lever i och det är många svenskar som fått ett nyväckt intresse för denna produkt. Så resonerar i varje fall HUI som utser årets julklapp.

Förslag på mer läsning