Så kan du fira en säker och minnesvärd jul 2020

Vem har inte ledsnat på Coronapandemin vid det här laget?

Men nu gäller det att hålla ut ett tag till tills ett vaccin har rullats ut på bred front. Inte tumma på säkerheten och för hela världen inte äventyra familjemedlemmar som kanske tillhör en riskgrupp.

Men visst ska det gå att få en mysig jul i år också? Vi på Beredd tycker att det är värt att kämpa för ett värdigt julfirande trots Corona.

Här är lite inspiration på hur du kan göra!

Fira med de närmaste?

Att man kan fira jul tillsammans med familjemedlemmar som ingår i hushållet är en självklarhet. De umgås du ju redan med till vardags.

Tänk på att inte glömma sedvanlig coronarutin – tvätta händerna ofta med tvål och vatten och använd handsprit eller alkoholfri handdesinfektion regelbundet.

Har ni skaffat er en vana att inte trängas hemma till vardags är det bara att fortsätta så under julfirandet. Alla måste inte hämta mat vid julbordet samtidigt till exempel.

Bjud på glögg utomhus

Det är när man börjar fundera på att bjuda in den bredare släkten och vänner som det blir lite knepigt. Mor- och farföräldrar ingår exempelvis trots allt sällan i hushållet. Hur gör man om man vill träffa dem?

Vårt tips är att bjuda in på en timmes glöggkalas utomhus. Smittorisken är som bekant betydligt lägre utomhus bara ni är noga med att hålla avstånd.

Klär ni er varmt är en timme utomhus inte alls så farligt. Lägg ut granris på marken så isolerar det lite mot markkylan och bidrar till stämningen.

Öka mysfaktorn ytterligare genom att skaffa en eldtunna eller varför inte gå mot strömmen och tända grillen? Infraröd värme kan vara ett alternativ.

Tipsårets julklapp är som bekant stormköket. Varför inte skaffa ett spritkök att hålla glöggen varm utomhus? Här på Beredd har vi bland annat ett stort Trangia stormkök till ett mycket bra pris. Blir garanterat något som gör julen 2020 minnesvärd och originell!

Kom bara ihåg att denna typ av glöggkalas förutsätter att dina gäster bor i närheten och kan ta sig fram till fots eller åka bil. De ska absolut inte resa kollektivt i jul.

Kalle Anka och släkten på videoduken

Det är få som kantänka sig en jul utan Kalle Anka. Varför inte kompensera lite för alla de eftergifter du varit tvungen att göra under året på grund av pandemin? Unna dig och din familj Kalle Anka på projektor och bioduk hemma! Hemmabio med andra ord.

När det är dags för julbord eller julklappsöppning kan samma hemmabio få fungera som direktlänk till mor- och farföräldrar via Zoom eller Google Meet. Givetvis inte riktigt som att kunna krama dem på plats, men ändå mycket bättre än att fira helt och hållet var för sig.

Julhandla smart

Risken med julen handlar inte bara om själva firandet. Se till att inte utsätta dig för onödigt stora risker nu veckorna innan jul.

Här är julhandeln en av de största riskerna. Med tanke på hur väl det fungerar i Sverige med e-handel av både prylar och matvaror finns egentligen ingen anledning att vara ute och trängas i butikerna.

Var bara ute i god tid med såväl julklappar som matinköp så att allt hinner komma fram i tid.

Beställ mat på nätet,laga i förväg och frys in. Det mesta behöver faktiskt inte vara inköpt precis dagarna innan jul. Många varor har också lång hållbarhet i kylskåpstemperatur.

Måste du ändå till mataffären så gå dit ensam. Ju färre som trängs och som utsätts för en risk desto bättre. Planera inköpet så att du slipper tillbringa särskilt mycket tid i matbutiken.

Vårt tips är att då även använda andningsskydd som skyddar mot smittoämnen.

10 bra julklappstips

Har du ännu inte bestämt dig för vilka julklappar du ska köpa? Hårda eller mjuka paket? Här är tio tips på spännande julklappar från oss på Beredd:

Stormkök– årets julklapp. Vi har spritkök, gaskök och multifuel-kök.

Vevradio– fungerar även då det är strömavbrott och du kan ladda mobilen genom att veva!

Spork – en fyndig pryl. Blandning mellan sked och gaffel att ha med sig i naturen.

Bärbar solpanel– imponera på den pryltokige!

Powerbank med stor kapacitet – batteri som laddar en smartphone 4 – 8 gånger på en laddning.

Laddningsbar pannlampa – hitta rätt kring stugan, bilen eller i mörkret i skogen.

Vattentåligt anteckningsblock – ett måste för en riktig överlevare.

Taktisk ryggsäck – varför inte ge bort Sveriges kanske häftigaste ryggsäck?

Kompass för expeditioner– hitta rätt och bedöm lavinrisken med denna kompass.

Överlevnadskit – massor med häftiga prylar i vattentät förvaringspåse.

OBS – Var försiktig med ljusen även denna jul

Vi påminna om att som alltid vara försiktig med ljusen. Allt handlar trots allt inte om Covid-19.

Följ Brandskyddsföreningens tips: Se till att alla ljusstakar står stadigt och att det inte finns gardiner, dukar och annat brandfarligt i närheten. Värmeljus ska inte stå för nära varandra för då kan stearinet självantända.

Sätt upp en dekal vid ytterdörren som påminner om att släcka ljusen och lägg gärna in en mobilpåminnelse. Lämna aldrig ljusen obevakade.

Se till att ha en fungerande brandsläckare och ett par bra brandvarnare hemma.

Du ska se att det blir en fin och minnesvärd jul trots allt. Det gäller bara att tänka lite utanför ramarna. Lycka till i julplaneringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *