Vad du ska tänka på när du väljer munskydd eller andningsskydd

Människor som bär munskydd.

Sedan pandemin började har det pågått en debatt i Sverige kring munskyddets vara eller icke vara.

Folkhälsomyndigheten var sen med att rekommendera munskydd och då bara i kollektivtrafiken under första halvan av 2021. Här skiljer vi oss inte bara från våra nordiska grannländer utan från nästan hela världen.

Å ena sidan kan vi vara tacksamma för våra jämförelsevis ganska så konsekventa myndigheter i Sverige som inte ändrar ståndpunkt allt för ofta. Å andra sidan behövs inga myndighetsbeslut för att du själv ska kunna bestämma dig för att höja din och andras säkerhet.

Vi har satt ihop denna korta guide för att reda ut begreppen och hjälpa dig välja rätt munskydd– eller andningsskydd.

Hjälper munskydd mot Corona?

I forskarvärlden finns det två läger – de som är tveksamma kring om de hjälper och de som tycker att det finns solklara bevis på att munskydd gör nytta.

Till exempel säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet såhär på forskning.se:

”resultaten visar tydligt att en ansiktsmask av tyg, till exempelbomull i minst två lager kan vara en viktig pusselbit för att minska smittspridningen”.

Andra är mer skeptiska till nyttan av att rekommendera en hel befolkning att använda munskydd. Inom vården är de dock sedan länge en självklarhet.

Det finns minst två missförstånd i den svenska debatten:

– Man blandar ihop munskydd och andningsskydd

– Man skiljer inte på hur man skyddar sig själv och hur man skyddar andra

Innan vi går igenom olika typer av munskydd och andningsskydd kan vi sammanfatta några huvudpunkter från den internationella debatten och forskningen:

– Ett munskydd kan minska mängden virus som du kan sprida till din närmaste omgivning. Är du smittad utan att veta om det kan ditt munskydd minska risken att du smittar andra.

– Ett munskydd kan även ge dig själv viss minskad risk att smittas av droppsmitta.Meningarna går isär kring hur effektivt just detta skydd är.

– Andningsskydd,t.ex. FFP3, FFP2, N95 och KN95 filtrerar luften och ger dig ett mycket bättre skydd mot smitta jämfört med vanliga munskydd.

– Andningsskydd är också bra på att hindra spridning av virus från bäraren, men bara om det saknar ventil.

– Både munskydd och andningsskydd måste användas på rätt sätt för att ge önskad effekt.

Det är alltså fortfarande oklart om ett allmänt krav är en effektiv metod att hindra spridning av covid-19 på befolkningsnivå. Däremot finns tydliga bevis för att munskydd och andningsskydd kan vara till nytta på individnivå.

Vi på Beredd tycker i varje fall att det skulle kännas tryggare med ett allmänt krav på munskydd i kollektivtrafiken.

Men kort och gott– ja, munskydd och andningsskydd hjälper mot Coronavirus, men på olika sätt och till olika grad beroende på val av produkt.

Det tar oss till nästa steg i vår guide. Låt oss överblicka de olika alternativen.

Munskydd för engångsbruk

”Vanliga”munskydd för engångsbruk är de så kallade kirurgiska munskydden. Dessa används sedan länge av tandläkare, i skönhetssalonger men även i sjukhusmiljö.

Det främsta syftet med dessa är att skydda omgivningen från dig som bär munskyddet. Skulle du råka vara smittad utan att känna till det kan engångsmunskydd minska risken att du smittar andra.

Munskyddet bromsar upp och fångar upp en del av de vätskepartiklar som kommer från din mun och näsa då du pratar, hostar eller nyser. Allt jämt gäller dock att du bör nysa i armvecket.

Dessa munskydd ger också visst skydd mot droppsmitta. Skulle någon som är smittad i din närhet nysa eller prata så att vätskepartiklar flyger genom luften kan munskyddet fånga upp en del på utsidan.

Om munskyddet har klass IR eller IIR ger det dig som bär det skydd mot synliga vätskestänk.

Du har mycket långt ifrån 100-procentigt skydd, men risken minskar något i alla fall. Tänkbara på att fortsätta hålla avstånd!

Fördelar

– Billiga per styck

– Kastas direkt efter användning = hygieniskt

– Skyddar andra

– Ett bra val för vardagsbruk för de flesta

– Tillåtna på flygplan och flygplatser

Nackdelar

– Ger dig bara delvis skydd mot droppsmitta

– Du i riskgrupp bör överväga ett andningsskydd istället

– Inte så snygga

Tips – Här på Beredd finns dessa CE-märkta engångsmunskydd i 50-pack.

Munskydd i tyg

Munskydd i tyg är enligt många mycket snyggare än de för engångsbruk.

Det kanske känns fel att prata om stil under en pandemi, men uppenbarligen har vi tvingats lära oss att leva med Corona omkring oss. Då kan det vara kul att bära ett munskydd som faktiskt ser bra ut också.

Tygmunskydd ska ha minst två lager för att ge önskvärd effekt. Ofta går det att ställa in passformen med ett spännband.

Dessa skydd är, precis som engångsmunskydden, främst till för att skydda andra. Därför får de användas på flygplan och flygplaster eller i länder med munskyddskrav.

Samtidigt gör de(precis som de kirurgiska munskydden) även att bäraren kan utsättas för något mindre mängd viruspartiklar jämfört med om inget munskydd används.

Fördelar

– Snygga

– Sitter bra tack vare spännband

– Kan tvättas i 60 grader och återanvändas

– Bra för de flesta att använda till vardags

– Godkända på t.ex. flygplan och flygplatser

Nackdelar

– Ger dig bara delvis skydd mot droppsmitta

– Du i riskgrupp bör överväga ett andningsskydd istället

– Du kan behöva ha med dig mer än ett exemplar under dagen av hygieniska skäl

Tips –­ Vi har snygga munskydd i tyg i svart och i vitt. De har dessutom en antimikrobisk yta som dödar bakterier så att munskyddet håller sig fräschare längre.

Andningsskydd

Nu går vi från kategorin munskydd till andningsskydd. Dessa är utformade för att ge dig ett mycket stort skydd. Orsaken är att de filtrerar all luft från partiklar,inklusive smittoämnen.

Dessa kallas ibland även för andningsmask, mask eller halvmask – eller felaktigt för munskydd.

FFP3 och N99

Andningsskydd har olika säkerhetsklasser. Den högsta heter FFP3 i Sverige eller N99 i USA. Dessa ska filtrera minst 99 procent av partiklarna.

FFP2, N95 och KN95

De andningsskydd som heter FFP2 tar bort minst 94 procent av partiklarna i inandningsluften. De som heter N95 eller KN95 ska filtrera minst 95 procent av partiklarna.

Vilket är bäst?

Bäst är alltså FFP3 men även FFP2 och KN95 eller N95 ger ett betydligt bättre skydd än kirurgiska munskydd eller de av tyg.

Alla andningsskydd måste sitta tätt intill ansiktet för att göra nytta. Annars smiter luft in genom gliporna. Har du skägg eller skäggstubb är effekten av dessa därför mindre.

Tänk också på att det alltid finns risk för kontaminering om du använder samma andningsskydd flera gånger. De är inte tvättbara!

Andningsskydd är bra för exempelvis någon i riskgrupp som inte kan undvika att vistas på allmänplats eller bland folk.

Andningsskydd med eller utan ventil?

Du har kanske märkt att visa andningsskydd har en ventil? Syftet är att göra det bekvämare för dig att bära skyddet.

Ventilen släpper ut fuktig utandningsluft och koldioxid. Däremot är den stängd då du andas in och virus och andra partiklar kan därför inte ta sig in genom ventilen.

Ventilen innebär att du kan smitta andra ifall du är smittad utan att veta om det. Viruspartiklar kan då följa med ut. Av den anledningen brukar till exempel flygbolag inte godkänna denna typ av mask.

Ventilen har inget med skyddsklass FFP2 eller FFP3 att göra. Det finns andningsskydd ur bägge skyddsklasserna både med och utan ventil.

Fördelar

– Ger dig ett stort skydd mot virus och annan smitta

– Andningsskydd med ventil är bekvämare

– De utan ventil skyddar även andra

– Extra bra skydd då du är på platser där du inte kan hålla avstånd till andra

Nackdelar

– Dyra

– Är inte gjorda för att återanvändas – kan inte tvättas

– De med ventil är ofta inte godkända för att användas på flygplan (men de utan ventil är OK)

– Inte så snygga som munskydd i tyg

Tips – Vi har följande andningsskydd:

– 3M Aura FFP3 (högsta skydd)

– 3M Aura FFP2

– Zekler FFP2

Sammanfattning

Munskydd och andningsskydd kan hjälpa till att minska smittspridningen, även om forskarna är oense om exakt hur och om nyttan är signifikant.

Munskydd för engångsbruk och de av tyg minskar risken att du smittar andra. Dessutom kan de ge dig visst skydd mot droppsmitta.

Andningsskydd (FFP3, N99, FFP2 och N95/KN95) är gjorda för att skydda dig som bär masken. De utan ventil skyddar även andra.

Oavsett om du använder munskydd eller andningsskydd bör du tvätta händerna med tvål och vatten eller handdesinfektion innan du tar på dig det. Efter att ha tagit av dig skyddet ska du rengöra händerna igen.

Väljer du att använda munskydd eller andningsskydd är det viktigt att du fortsätter att tänka på det som alltid gäller för att minska smittspridningen. Håll avstånd och tvätta händerna ofta. Gå inte närmare andra bara för att du bär munskydd!

Har du funderingar kring vilket andningsskydd eller munskydd du ska köpa? Kontakta oss så reder vi ut det!