Skostorleksguide: Vilken skostorlek är rätt för barnet?

Här svarar vi på de vanligaste funderingarna när det gäller att välja rätt skostorlek till barnen. Barns fötter växer snabbt och ojämnt, vilket gör det svårt för föräldrar att veta när det är dags att byta skostorlek. Vi delar med oss av en storleksguide, förklarar hur du mäter ditt barns fötter och går in på detaljer som växtmån och skotyper.

Skostorleksguide barn

Nedan hittar du en tabell som kan användas som en referens för att hitta rätt skostorlek till barnen. 

Skostorlek barn: tabell i cm inklusive växtmån

Cirka ålderBarnets längdFotens längdSkostorlek
4 – 9 mån68 – 749 – 1117 – 18
9 mån – 1 år80 – 8611 – 1319 – 21
1 år – 2 år92 – 9813 – 1522 – 24
3 år – 4 år104 – 11615 – 1725 – 27
4 år – 6 år120 – 12617 – 1928 – 30
6 år – 7 år128 – 13419 – 2131 – 33
7 år – 8 år140 – 15221 – 2334 – 36
10 år – 11 år158 – 16423 – 2537 – 39

Mäta barns fötter

Även om barnets längd och ålder ger en bra indikator på ungefär hur stora skorna ska vara, är det bästa sättet att mäta fotens längd. Barn växer i olika takt och olika mycket, genom att mäta foten kan du vara säker på att skon sitter som den ska. 

Hur mäter man skostorlek barn?

Såhär mäter du barnets fotlängd enklast hemma:

  1. Placera ett papper intill en vägg.
  2. Sätt barnets fot på pappret med hälen mot väggen.
  3. Rita ett streck på pappret där den längsta tån slutar. 
  4. Mät avståndet från papprets kant vid hälen, till strecket du ritade vid tån.
  5. Mät båda fötterna och utgå från det längsta måttet.

Det är viktigt att barnet står rakt upp när du mäter, eftersom foten trycks ut något extra av kroppsvikten.

Steg för steg hur du mäter barnets fot för att hitta rätt skostorlek

Hur mycket större ska skon vara än foten?

För att säkerställa att barnets fötter har tillräckligt med utrymme att växa bör skorna vara något längre än foten. En generell tumregel är att skorna ska vara mellan 1 och 1,5 cm längre än fotens längd. Detta kallas för växtmån och är nödvändigt för att skon ska sitta bekvämt och ska kunna användas under en längre period.

Växtmån varierar beroende på vilken typ av sko barnet bär. Här är några riktlinjer:

Växtmån för olika skor

SkotypVäxtmån mm
Öppna sandalerca 10 mm
Stängda sandalerca 10–15 mm
Sneakersca 10–15 mm
Kängor till vår/höst ca 10–15 mm
Vinterkängorca 15–20 mm
Gummistövlarca 15–20 mm
Vad betyder växtmån och hur mycket växtmån per skotyp

Passform och skomärke

Viktigt att ha i åtanke är att även om skostorleken passar perfekt så kan skon sitta obekvämt beroende på vilket skomärke det är. Skon ska inte barnet behöva “gå in” utan den ska sitta bekvämt från start. Vi brukar alltid rekommendera Kavat, Reima, Tretorn och Crocs. Här är våra favoritskor fördelade per säsong:

Fyra bästa barnskorna per säsong

Hur mycket växer barns fötter?

Barns fötter växer snabbare än vad man tror. När de växer som snabbast kan skostorleken behöva bytas var tredje månad. Fötterna växer som mest i ung ålder och trappar gradvis ner när barnet blir äldre. 

Barnets längd och ålder

Yngre barn växer snabbare än äldre barn, och deras fötter kan växa med så mycket som 1,5 cm på bara sex månader. Från två till tre års ålder växer fötterna ungefär en halv storlek var tredje månad. Efter åtta års ålder minskar tillväxthastigheten, och fötterna växer ungefär en centimeter per år fram till tonåren.

När växer barns fötter mest?

ÅlderTillväxt mm/år
1–2ca 20 mm/år
2–3ca 15 mm/år
3–11ca 10 mm/år

När är skorna för små?

För att enkelt kontrollera om skorna är för små kan du ta ut innersulan och låta barnet stå på den. På så sätt kan du se hur mycket utrymme som finns kvar. Även ett gott tecken på att skorna är fel storlek är att barnet trillar oftare. Barn med fel skostorlek, både för stora och för små, tenderar att snubbla mer frekvent.

Testa skostorleken i tid

Många föräldrar testar barns skostorlek för sent in på säsongen eftersom att det är naturligt att testa hur förra säsongens skor passar när de väl ska användas igen. Detta leder däremot ofta till att föräldrar behöver panik-köpa ett nytt par eftersom att skorna nästan alltid är för små. Tricket är att testa storleken några veckor innan säsongen börjar, så att du har tid att hitta den perfekta skon. 

Flicka med rosa skor och rosa byxor med en smiley på undersulan av sandalen

Praktisk information 

Prova skorna med rätt strumpor

Se till att barnet har rätt typ av strumpor på sig när du provar nya skor. Strumpornas tjocklek kan påverka hur skorna sitter, så det är bäst att prova skorna med de strumpor som barnet oftast kommer att använda med skorna. På vintern har barnen tjockare strumpor än under sommaren, testa skor enligt det väder som skorna kommer att bäras i. 

Första skorna

Det första paret skor som du köper till ditt barn ska gärna vara i kängmodell för att ge stöd till vristerna. De ska med fördel även vara lätta, smidiga och ha en tunn sula. Undersulan ska gärna vara platt så att skorna inte fastnar så lätt mot marken. Det ska vara så lätt som möjligt för de små att lära sig gå. 

Äldre än 4 år

Efter att barnet har passerat ca 4 års ålder och bär över storlek 27 finns det fler alternativ att välja mellan. Du kan nu köpa skor med friare händer. Tänk på att skorna ska vara smidiga, bekväma och andas bra, eftersom att barnen nu kommer leka (och svettas) betydligt mer än tidigare.