Stormkök bäst i test – Bästa friluftsköket 2023

Stormkök bäst i test

Med ett stormkök kan du värma eller tillaga mat när du är på vandring eller camping. Vi har jämfört ett stort antal friluftskök och campingkök – spritkök och gaskök – och utsett några till bäst i test inom olika kategorier.

Vilket är det bästa stormköket 2023? Det tar vi reda på i denna köpguide!

Trangia 25-3 UL spritkök – Bästa stormkök allround

Trangia 25-3 bäst i test

Om du bara undrar vilket som är det bästa stormköket och vill ha ett enkelt svar då är det Trangia 25-3 med spritbrännare som är svaret. Vi vågar påstå att detta friluftskök passar de flestas behov i 9 fall av 10.

Detta är det klassiska trangiaköket med brännare, vindskydd, en kittel på 1,5 liter och en på 1,75 liter – allt i ultralätt aluminium. Dessutom finns en stekpanna med non-stick-yta som även fungerar som lock.  Till och med tång följer med.

Storleken är lagom för 3-4 personer. Lillebror 27-3 passar om ni är 1-2 stycken som ska använda det.

Köket packar du ihop ”i sig självt” och spänner åt med den medföljande remmen. Vikten? Endast 895 gram för hela paketet. Smidigare än så blir det knappast.

Finns även att köpa med gasbrännare om du föredrar snabbare koktid.

Läs mer om Trangia 25-3

Behöver du en lite mindre variant för 1-2 personer? Då finns som sagt Trangia 27-3

Primus Mimer Stove – bästa minimala gaskök

Primus mimer stove bästa billiga gaskök

Ett stormkök under 200 kronor? Javisst! Mimer Stove från Primus kostar inte mer än så. Detta är ett av de bästa valen för dig som vill ha ett riktigt billigt friluftskök.

För det priset får du det allra viktigaste: brännaren och det stöd som sitter ovanpå som du ställer kokkärlet på. Montera brännaren på en gastub och tänd eld. Svårare än så är det inte!

Effekten på 2800 W är cirka tre gånger så mycket som i ett spritkök – inte illa! En enkel men robust konstruktion och en vikt på endast 195 gram har gjort att detta har blivit en storsäljare. Ända sedan 1980-talet faktiskt!

Du behöver köpa kastruller separat eller så skaffar du Mimer Stove Kit.

Läs mer om Primus Mimer Stove

Trangia 25-4 UL – Bäst om du vill koka kaffe

Trangia 25-4 bästa stormkök med kaffepanna

Det stormkök som är bäst i test i denna guide har faktiskt en nackdel: det saknar kaffepanna. Om du inte nöjer dig med snabbkaffe eller har med dig kaffe i termos heter lösningen Trangia 25-4 UL.

Detta friluftskök är egentligen ett 25-3 UL (se ovan) + kaffekanna på 0,9 liter. Att det är det näst mest sålda trangiaköket och ett av de mest sålda köken för friluftsliv alla kategorier talar sitt tydliga språk.

Finns att köpa med gasbrännare och spritbrännare.

Läs mer om Trangia 25-4 UL

MSR Pocket Rocket 2 – bästa lätta gasolkök

MSR Pocket Rocket 2 gasbrännare

Räknar du gram? Vad sägs om att köpa ett gaskök som inte väger mer än 73 gram och får plats i fickan? Det är vad du får med MSR Pocket Rocket 2.

Med denna nästan mikroskopiska gasbrännare kokar du 1 liter vatten på endast 3,5 minuter. Inte konstigt då att den ligger på topp 10 mest sökta campingkök på Prisjakt!

Precis som Mimer Stove som vi nämnde innehåller Pocket Rocket inga kokkärl.

Läs mer om MSR Pocket Rocket 2

Vill du ha ett liknande kök fast med inbyggd piezotändare? Välj då MSR Pocket Rocket DLX.

Trangia 27-1 UL – Billigaste trangiaköket?

Trangiakök 27-1 billigt campingkök

Vill du ha allt men betala för hälften? Nästan så känns det med Trangia 27-1. Detta är ofta det billigaste trangiaköket som finns att köpa om du väljer varianten med spritbrännare.

Vi säger ”oftast” eftersom priser för olika stormköksmodeller varierar men det är inte sällan som detta kök går att hitta för 400 – 600 kronor.

Vad är haken? Det finns ingen! Det enda som du bör känna till är att stekpannan är i aluminium, alltså inte non-stick. Vissa föredrar till och med det för att slippa tänka på att inte repa teflonen.

Stormköket passar för 1-2 personer.

Läs mer om Trangia 27-1 UL

Primus Atle II – Bästa campingkök

Primus Atle II favorit bland campingkök i Sverige

Om du ska campa på campingplats kan det behövas lite mer kokresurser och ett lite rejälare campingkök. Primus Atle II är den ständiga favoriten bland många familjer som behöver ett effektivt, slittåligt och pålitligt gasolkök.

Köket har två gasbrännare med justerbar låga och inbyggd piezotändare. Du behöver alltså inga tändstickor. Locket och två sidoskydd bildar tillsammans ett riktigt fint vindskydd så att du kan laga mat även om det blåser ute.

Effekten på 3360 W gör att du kan koka en liter vatten på endast runt tre minuter!

Med en vikt på drygt 5 kilo är det ingen lättviktare direkt. Inget du tar med dig på vandringen, men på campingen har Atle haft en given plats ända sedan 1970-talet.

Tänk bara på att det inte går att använda vanliga gasflaskor för friluftskök utan det är flaskor med anslutning av typen M14x1.5 som du får köpa (finns på macken).

Läs mer om Primus Atle II

Trangia 25-23 UL/D – Bästa reptåliga stormköket

Trangia 25-23 tåligt friluftskök

Ta något som är bäst och gör det ännu bättre. Så måste ingenjörerna på Trangia ha tänkt när de skapade stormköket 25-23 UL/D. Detta är en vidareutveckling av 25-3 (som vi utsåg till bäst i test på grund av att det fungerar så bra i de flesta situationer).

Vad är det då man har gjort? Jo, ”D” i namnet står för Duossal 2.0. Detta är Trangias superlaminat som är reptåligare än aluminium och teflon. På utsidan är det ultralätt aluminium för bästa värmeledningsförmåga.

Några nackdelar? Det är några hundra kronor dyrare och ett par hundra gram tyngre än ”klassikern”. Med ett pris runt 1000-lappen för varianten med spritbrännare och en vikt på endast drygt ett kilo för hela kittet är det ändå inte så farligt.

Läs mer om Trangia 25-23 UL/D

Jämförelse av de bästa stormköken

BränsleVikt (g)Typ
Trangia 25-3 spritbrännareSprit895Kit
Trangia 25-3 gasbrännareGas980Kit
Primus Mimer StoveGas195Endast brännare
Trangia 25-4 UL spritbrännareSprit1070Kit
Trangia 25-4 UL gasbrännareGas1160Kit
MSR Pocket Rocket 2Gas73Endast brännare
Trangia 27-1 UL spritbrännareSprit770Kit
Trangia 27-1 UL gasbrännareGas690Kit
Primus Atle IIGas5200Campingkök
Trangia 25-23 UL/D spritbrännareSprit1090Kit
Trangia 25-23 UL/D gasbrännareGas1175Kit

Så utsåg vi stormkök bäst i test 2023

Det är ingen lätt uppgift att utse stormkök till bäst i test eftersom det finns en otroligt stor mängd med varianter att välja bland. Men med lite systematiskt letande går det ändå att urskilja några modeller från mängden.

Så här tänker vi:

Användningsområde

Precis som med de flesta produkter kommer du långt med att utgå från hur du ska använda ditt friluftskök. Till exempel:

  • Vandring: Välj ett lätt och litet stormkök som är enkelt att bära med sig
  • Camping: Köp ett kök som är enkelt att laga mat på varje dag, gärna med två lågor
  • Scouter: Spritkök är populära på grund av sin enkelhet
  • Utflykt: Satsa på ett riktigt billigt friluftskök om du inte använder det så ofta
  • Prepping: Ett kök som du enkelt kan hitta bränsle till (sprit eller multi fuel)

Effekt

Vill du laga mat och koka vatten snabbt är det bäst att köpa ett gaskök (gasol). Det ger en mycket högre effekt än spritkök.

Hur stor är skillnaden? Med ett spritkök tar det runt 10 – 15 minuter att koka en liter vatten. På gasköket fixar du samma uppgift på runt 3 – 6 minuter. Du spar alltså mer än halva tillagningstiden med gasolkök.

Har du bråttom när du är ute i naturen (något som de flesta dock sällan har) så väljer du gaskök. Föredrar du att hålla det enkelt, helt miljövänligt och vill slippa gasflaskor? Då skaffar du ett spritkök.

Läs också:

Vikt

Vikten skiljer sig rejält mellan olika stormkök. Det lättaste köket i testet väger endast 73 gram. Det tyngsta väger över 5 kilo. Användningsområdet kan vara vägledande, men även hur du värdesätter låg vikt generellt sett.

Räkna med att ett ”vanligt” friluftskök (tänk Trangia) väger runt 1 kg inklusive kastruller, stekpanna och brännare.

Allra lättast är de gaskök som säljs utan kokkärl, men då får du förstås köpa till ett kit med kärl och räkna med deras vikt istället. Det ger dig dock ökad valfrihet. Kanske nöjer du dig till exempel att ta med en kastrull ut.

De tyngsta köken är de som är gjorda för camping med bil, husvagn eller husbil. Här premieras komfort framför låg vikt.

Ett av de minsta och lättaste stormköken som finns att köpa är MSR Pocket Rocket 2 men då räknas bara själva brännaren. Du får själv komplettera med passande kokkärl, vilket faktiskt kan vara bra då det ger dig frihet att själv välja en “lagom” stor modell. Foto: Bäst i Testet.

Hållbarhet

Olika tillverkare håller olika hög kvalitetsnivå. De märken som kvalar in i detta bäst i test håller samtliga en genomgående hög nivå – Trangia, Primus och MSR.

Till hållbarhet hör även det material som kokkärlen är gjorda av:

  • Aluminium är vanligast. Det är lätt och leder värme bra. Dock är det ganska mjukt och kan därför lätt bli buckligt. Funkar utmärkt i de flesta fall.
  • Teflon / non-stick ger en fin stekyta utan att du behöver använda så mycket fett. Det är också lätt att rengöra. Nackdelen är att är lättrepat så du får tänka på vilka redskap du använder.
  • Hårdanodisering är hårdare och tåligare än aluminium men det leder värme fint ändå. Det är samtidigt dyrare att köpa.
  • Duossal är ett så kallat superlaminat. Maximal kvalitet och reptålighet men dyrare och lite tyngre än övriga material.

Pris

Slutligen har vi priset. Vad kostar ett stormkök? Tittar vi i Prisjakt ser vi att de allra flesta campingkök kostar mellan 300 och 2000 kronor.

Det är flera saker som avgör kostanden:

  • Gas vs sprit: Gasolkök kostar ofta 300 – 500 kronor mer än spritvarianten av samma modell.
  • Storlek: Ett kök för 1-2 personer kan vara 100 – 200 kronor billigare än ett friluftskök för 3-4 personer.
  • Konstruktion: Allt i ett med vindskydd och kokkärl kostar förstås mer än endast brännare.
  • Tillverkare: Kvalitet kostar. En Trangia brukar ligga på mellan 500 – 1500 kronor. Köper du en kinesisk kopia kan du dela priset med två kanske. Inte värt det om du frågar oss.

Sammanfattning – bästa stormköket

Då så har vi utsätt stormkök bäst i test 2023 – eller rättare sagt: Vi har hittat det bästa stormköket inom en rad olika kategorier. Detta för att det ska bli lättare för dig att välja vilket friluftskök som passar just dina behov.

Här är en sammanfattning:

  • Det campingkök som oftast passar bra och i de flesta situationer är Trangia 25-3. En klassiker som är lätt att använda och som är mycket prisvärd. Passar för 3-4 personer. Den mindre varianten 27-3 är för 1-2 personer.
  • Vill du köpa ett billigt gaskök är vår favorit Primus Mimer Stove. Endast brännare men finns även som kit.
  • Kaffeälskaren köper med fördel Trangia 25-4 UL som har en smidig kaffepanna i paketet.
  • Liten, ultralätt och av hög kvalitet beskriver den minimalistiska gasbrännaren MSR Pocket Rocket 2. Storebror DLX har även piezotändare.
  • Billigt men komplett är Trangia 27-1 UL.
  • Ska du campa gör du gott i att välja det kök som länge ansetts vara bästa campingkök: Primus Atle II.
  • Har du tänkt vandra eller campa och vill lägga några extra kronor på kvalitet är reptåliga Trangia 25-23 UL/D ett bra val.

Hör gärna av dig om du funderar vilket stormkök du ska välja!

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar ett stormkök?

Alla stormkök fungerar med hjälp av någon form av brännare som drivs av ett drivmedel. Ovanpå brännaren placerar du ett kärl som du kan värma, koka eller steka mat i.

Hur använder man stormkök?

Börja med att placera brännaren på ett stabilt underlag, fyll på med sprit eller koppla in gastuben. Därefter monterar du eventuellt vindskydd och tänder lågan. Placera kärlet ovanpå lågan.

Vad eldar man med i friluftskök?

Det finns olika bränslen. De vanligaste är gas eller sprit. Multifuelkök kan ofta använda fotogen, bensin och diesel. Vissa brännare kan använda bränslegel.

Var köper man stormkök?

De finns att köpa på Beredd.se, Jula, Rusta, Clas Ohlson, ÖoB, Biltema, XXL och i flertalet frifluftsbutiker.

Vad tänder man stormkök med?

Oftast är det lättast att använda en vanlig tändsticka. Gaskök kan du även tända med piezotändare. Vissa gasolkök har inbyggd tändmekanism.

Vilken sprit till spritkök?

Du kan använda vanlig T-Röd (rödsprit, T-sprit). Det går även att använda metanol eller Tenol (en blandning av bland annat etanol, metanol och propan-2-ol).

Vad har man för bränsle till friluftskök?

Bränslet beror på typ av brännare. Spritbrännare använder någon form av sprit så som T-Röd, Tenol eller metanol. Gasbrännare använder gas på tub.

Vad behövs till stormkök?

Om det inte ingår i friluftsköket behöver du köpa till kokkärl och gärna en tång att lyfta av kärlen med. Vindskydd är bra att skaffa om det inte ingår. Kanske vill du ha en kaffepanna också.

Vad är bäst – gasol eller spritkök?

Gasol är snabbare och har högre effekt. Dock fungerar det sämre när det är kallt. Spritkök är miljövänligare eftersom du inte behöver gastuber. Läs vår jämförelse.

Var köper man gas till stormkök?

Gas finns bland annat på Beredd.se, i järnaffärer, på Biltema och på större STF fjällstationer.

Källor