Tälten för 4 personer: bäst i test 2023

Bild av tält stående på en äng med vatten i bakgrunden

Att hitta det perfekta tältet för fyra personer är inte alltid en enkel uppgift. Förmodligen letar du efter olika egenskaper och funktioner som det tält du ska köpa behöver ha. Det kanske ska vara rymligt, ha en hög vattenpelare, vara lättviktigt eller mycket prisvärd. I denna artikel recenserar vi några av de tält för 4 personer som fått bäst i test på marknaden 2023. Tälten är uppdelade i olika kategorier för att du enkelt ska kunna hitta en modell som passar dina önskemål. 

Hur utses ett 4-manna tält som bäst i test?

Det är ofta inte helt självklart vilket tält för 4 personer som är just “bäst i test”. De flesta tält som går att köpa idag är av hög kvalitet med god komfort – som dessutom står stadigt på olika underlag och tål de flesta väder. 

För att avgöra vilka tält för 4 personer som förtjänar att hamna på denna lista är det fördelaktigt att dela upp dem i olika kategorier. På så sätt är det lättare att välja bland marknadens alla fenomenala tältmodeller. Men också enklare för dig att hitta den variant som passar dina behov allra bäst. 

Bäst i test – billiga tält för 4 personer

Outwell Earth 4 – fyrmannatält

Pris: 2.058 kr

Säsonger: 3

Outwell Earth 4 är ett rymligt tunneltält som rymmer fyra personer. Tältet har hög komfort och klarar av även kraftigare vindar. Dessutom är det enkelt att slå upp och har flera smarta funktioner. 

Modellen passar familjen såväl som kompisgänget. Det väger strax över 7 kg, vilket är en mycket fördelaktig vikt med tanke på det generösa utrymmet. Nedpackat mäter det endast 61 x 23 cm. 

Sovrummet har en yta på cirka 4 moch en takhöjd på 130 cm där taket är som högst. Här finns även en stor absid som går att använda som förvaringsplats eller ett gemensamt utrymme vid dåligt väder. 

Trots tältets många fördelaktiga funktioner och kvalitéer kostar det endast 2.058 kronor. Alltså är detta ett billigt alternativ för dig som letar efter ett 4-manna tält av hög kvalitet till ett lägre pris. 

Fördelar: 

 • Billigt med hög kvalitet
 • Hög komfort
 • Låg vikt i förhållande till storlek 

Här kan du läsa mer om Outwell Earth 4

Bästa i test – familjetält för 4 personer 

Easy Camp Palmdale 400 – familjetält

Pris: 3.123 kr

Säsonger: 3

Palmdale 400 är ett pålitligt och prisvärt tält som passar lika bra för familjen som för kompisar på resa. Det erbjuder god komfort med 185 cm i takhöjd. 

Det här tältet för 4 personer är bäst i test inom sin kategori tack vare det generösa utrymmet med en golvyta på 9 m2. Det erbjuder två separata sovrum som du kan slå ihop till ett gemensamt genom att ta bort mellanväggen. En funktion som är perfekt för familjen med små barn. 

Familjer uppskattar även sovkabinens extra mörka väggar och tak som minimerar ljusinsläpp. Något som gör det möjligt för stora som små att sova gott även under ljusa sommarnätter.  

Tältet tål de flesta väder – även kraftigt regn. Ytterduken är tillverkad av PU-belagd polyester och har tejpade sömmar för bättre vattenresistens. Golvet i polyester är fastsytt under hela tältet och har en vattenpelare på 3000 mm. 

Fördelar: 

 • Två separata sovrum 
 • Extra mörka väggar och tak
 • Hög taköjd 

Här kan du läsa mer om Easy Camp Palmdale 400. 

Bäst i test – vädertåligt tält för 4 personer 

Pioneer 4EX

Pris: 4.793 kr

Säsonger: 3

Det pålitliga Pioneer 4EX-tunneltältet erbjuder plats åt upp till fyra personer och är enkelt att sätta upp. Med en enkelsidig ingång leder tältet till en rymlig förstuga med gott om förvaringsutrymme och tillräcklig takhöjd för avkoppling vid dåligt väder. Detta är ett tält som passar utmärkt under osäkra väderförhållanden. Dessutom har det en lätt vikt vilket innebär att det är mycket fördelaktigt att ha med sig på vandringar då man inte vet vad naturen kommer bjuda på. Fram- och baktillbelägna ventiler säkerställer god luftcirkulation för att minska risken för kondensbildning.

Fördelar: 

 • Klarar osäkra väderförhållanden
 • Ventilerande
 • Rymligt 

Läs mer om Pioneer 4EX här. 

Bäst i test – lättviktstält för 4 personer

Marmot Tungsten 4P UL ultralätt tält

Pris: 4.699 kr

Säsonger: 3

Marmot Tungsten UL är ett bekvämt och lätt kupoltält för 4 personer. Det passar utmärkt för dig som både prioriterar lätt vikt och gott om utrymme – både vad gäller golvyta och takhöjd. 

Ska du ut på en längre hajk där ni är flera som ska sova tillsammans? Då är Marmot Tungsten UL det perfekta valet. Tältet bjuder på hög komfort och ren luft samt har en vikt på drygt 2,5 kg. Dessutom har det ett packmått på 70 x 20,3 cm och tar därför inte speciellt stor plats i packningen

Tältet har två dörrar med D-form samt två rymliga vestibuler, vilket gör att det finns gott om utrymme för packning samt att ta sig in och ut. Packningen kan med fördel lämnas i förtältet där det skyddas mot väder och vind. 

Fördelar:

 • Ulralätt 
 • Gott om utrymme trots låg vikt
 • Litet packmått 

Här kan du läsa mer om Marmot Tungsten 4P UL. 

Bäst i test – prisvärda tält för 4 personer 

Galaxy 400

Galaxy 400

Pris: 3.363 kr

Säsong: 3

Galaxy 400 är utrustad med tre stänger och har en bekväm ståhöjd samt gott om plats för vila och gemenskap – för par, vänner och familjer. Med två olika ingångar, två fönster samt dubbla luftventiler har detta tält både hög pålitlighet och prestanda. 

Utedelen är rymlig och kommer med säkerhet förgylla din campingupplevelse. Det avtagbara golvet ger skydd mot smuts och fukt och de generösa fönstren gör det möjligt att avnjuta naturen oavsett väderförhållande. 

Tack vare den generösa ståhöjden är detta tält betydligt mer bekvämt än mindre “kryp in”-modeller. Tältet är smidigt att resa med de tre parallella bågarna som enkelt sätts in i färgkodade kanaler. Detta gör modellen idealisk för korta övernattningar på resande fot, men också för längre campingturer. 

Fördelar: 

 • Mycket prisvärt
 • Smidigt att resa
 • Rymlig

Här kan du läsa mer om Galaxy 400

Bäst i test – vandringstält för 4 personer

Elixir™ 4 Backpacking Tält

Elixir™ 4 Backpacking Tält

Pris: 5.978 kr

Säsonger: 3

Denna tältmodell erbjuder en generös takhöjd och optimerad golvyta som rymmer fyra personer. I detta tält får alla i gruppen ta del av en hög boendekomfort, oavsett om ni är fyra vänner i vildmarken eller en familj på vandringstur i det vilda. Tältet är smidigt att sätta upp och enkelt att bära med sig, vilket gör det perfekt för längre vandringsturer. 

Två stora StayDry™-dörrar ger enkel åtkomst, medan de två större vestibulerna bjuder på extra förvaring av utrustning. Tältet klarar dessutom svåra väderförhållanden med ett stormtåligt rep på regnskyddet för extra stabilitet vid regn och hårda vindar. Modellen är enkel att montera och kommer med fler användbara funktioner, såsom MSR-footprint och inbyggda förvaringsutrymmen i taket. 

Fördelar: 

 • Lätt vikt
 • Smidigt att sätta upp och ta ner
 • Gott om utrymme 

Här kan du läsa mer om Elixir™ 4 Backpacking Tält. 

Det ska du tänka på vid köp av 4-manna tält 

Antal absider

Normalt sett har ett 4-manna tält två ingångar och två absider. Men ibland finns det bara en ingång och en absid. Absiderna är användbara för förvaring av packning eller torkning av kläder. Kontrollera hur många absider som finns när du köper ett tält för fyra personer. 

Vikten

Vikten spelar vanligtvis en betydande roll vid köp av ett tält. Om du ska ge dig ut på en lång vandring vill du ha ett tält med låg vikt men med färre funktioner. Om du ska campa är tältets vikt ofta inte lika avgörande. Välj ett tält efter användningsområde.

Vattenpelare

Antalet millimeter i tältets vattenpelare är något som nybörjaren sällan har kännedom om. Vattenpelaren avgör hur vattentätt ditt tält är. Ju högre siffra, desto mer vattentätt. Yttertältet bör ha en vattenpelare mellan 2500 och 5000 mm, medan golvet bör ha en vattenpelare mellan 5000 och 15000 mm.

Typ av tält

4-manna tält kommer vanligtvis i modellerna kupoltält och tunneltält. Dessa tält har olika former och funktioner. Tunneltält brukar oftast användas vid vandring och kupoltält vid camping. Tunneltält har nämligen lägre vikt och är enklare att snabbt sätta upp.

Viktiga funktioner att leta efter 

Ett tält har olika funktioner och egenskaper som kan vara användbara. Vissa är absolut nödvändiga medan andra är trevliga att ha – även om du klarar dig utan dem. Det är viktigt att vara medveten om tältens olika funktioner innan du bestämmer dig för vilket du ska köpa. Nedan listar vi de nödvändigaste funktionerna. 

Absider: Ett fyrmannatält bör ha två absider, en i varje hörn. Dessa kan användas för förvaring av packning och upphängning av tvätt.

Rymlighet: Ett bra tält bör ha tillräckligt med utrymme för att rymma alla fyra personer. Det bör erbjuda tillräckligt med golvyta för sovsäckar och personlig utrustning samt tillräcklig takhöjd för att ni ska kunna röra er relativt fritt. 

Ventilation: God ventilation är viktigt för att undvika kondensbildning och för att hålla luften frisk inne i tältet. Ett bra tält bör ha effektiva ventilationsfönster eller paneler som kan öppnas och stängas efter behov för att reglera luftcirkulationen.

Hållbarhet: Ett tält av hög kvalitet bör vara tillverkat av slitstarka material som kan stå emot väder och vind. Förstärkta sömmar och robusta stångsystem är exempel på funktioner som ökar tältets hållbarhet och livslängd.

Högkvalitativa 4-manna tält på Beredd.se 

Beredd.se kan du hitta ett brett utbud av högkvalitativa 4-manna tält för ditt kommande campingäventyr. Vi erbjuder tält från tillverkare som är kända för sin hållbarhet och prestanda. Oavsett om du letar efter ett rymligt familjetält eller ett lättviktstält för backpacking, har vi alternativ som passar dina behov. Våra tält erbjuder funktioner som vattentäthet, ventilation och enkel montering. Så oavsett om du planerar en weekendresa eller en längre expedition, kan du vara säker på att hitta det perfekta 4-manna tältet på Beredd.se. Ta del av hela vårt utbud redan nu!