Självuppblåsbart liggunderlag – Hur gör man?

Pålitligt självuppblåsande liggunderlag från Vaude Tour 3.8 L.

När du köper ett självuppblåsbart liggunderlag så ser du fram emot att få en bekväm sovplats utan att behöva blåsa dig blå i ansiktet. Men hur funkar det egentligen för att liggunderlaget ska blåsas upp? Vi tar en titt på hur självuppblåsande liggunderlag och madrasser fungerar och hur de ska skötas på bästa sätt.

Så fungerar ett självuppblåsbart liggunderlag

De flesta självuppblåsande liggunderlag kommer som en rulle som du rullar ut på marken för att sedan vänta på att det fylls med luft. 

Så här gör man för att blåsa upp ett självuppblåsbart liggunderlag

 1. Rulla ut liggunderlaget på marken och se till att ventiler är öppna.
 2. Det fylls automatiskt med luft.
 3. Blås eventuellt in lite mer luft med munnen om du vill innan du stänger till ventilerna för att få perfekt konsistens.

Svårare än så är det inte!

Här är en video från Therm-a-Rest som visar hur ett självuppblåsbart liggunderlag funkar:

Just Therm-a-Rest är bolaget som uppfann liggunderlag som kan blåsa upp sig själva så det är en bra referens! Här hittar du alla våra liggunderlag från denna populära tillverkare.

För packa ihop liggunderlaget gör man så här:

 1. Öppna ventilen.
 2. Rulla ihop liggunderlaget från motsatt ända jämfört med den sida där ventilen sitter.
 3. Skruva till ventilen igen.
 4. Med stängd ventil kan du rulla ut madrassen igen och därefter börja rulla ihop den ännu en gång. Eftersom den nästan är tom på luft kan du rulla ihop den mer kompakt denna gång.
 5. När du rullat ihop nästan hela underlaget öppnar du ventilen för att släppa ut återstående luft. Fortsätt rulla.
 6. Slutligen stänger du ventilen och packar ner liggunderlaget i packpåsen.

Tips på bra självuppblåsbara liggunderlag

Här hittar du alla liggunderlag i denna kategori

Men hur funkar ett självuppblåsande liggunderlag egentligen?

Precis som namnet antyder är detta liggunderlag gjort för att själv dra in luft och fyllas upp. Inuti finns det skumgummi.

Hur det blåser upp sig självt är egentligen ganska enkelt. Skumgummits spänst gör att dess naturliga form är ”uppblåst”. Därför är det enda du behöver göra att rulla ut underlaget och öppna ventilen (eller ventilerna) så fylls det med luft.

Det finns alltså ingen motor eller pump i denna typ av underlag utan det är endast naturlagarna som får verka. Perfekt när du är ute i vildmarken. Det sista du vill är att någon pump ska gå sönder så att du får sova på ett platt underlag.

När liggunderlagets ventiler är stängda så kommer ingen luft in eller ut. Det är därför som det förblir i platt format när du har pyst ut luften och rullat ihop underlaget. Mycket smidigt.

Sugen på att köpa ett bekvämt självuppblåsbart liggunderlag? Här hittar du alla våra modeller.

Här är ett exempel på ett hoprullat självuppblåsbart liggunderlag av märket Therm a Rest som använts inom militären. Ja så betrodda är de faktiskt! Bilden är från Armémuseum och visar ett underlag som dock fått en liten läcka. Även de bästa underlag av denna typ råkar nämligen ut för detta förr eller senare. Därför är det bra att ha med sig en reparationssats. Bild: Armémuseum, (CC BY) https://digitaltmuseum.se/011024450678/liggunderlag

Hur gör man när det går hål på ett självuppblåsbart liggunderlag?

Självuppblåsbara liggunderlag liksom vanliga uppblåsbara varianter kan få punktering och då isolerar de inte och så blir det garanterat obekväm sömn. Därför rekommenderar vi att du alltid har med dig ett litet reparationskit. Om du vill kan du även ha med dig ett cellplastsunderlag att ha under som skydd och extra isolering.

Gör så här för att laga punktering på ett självuppblåsande liggunderlag:

 1. Ta reda på om det verkligen är hål. Du kanske missade att stänga till ventiler ordentligt? Låt liggunderlaget blåsas upp igen och kontrollera detta.
 2. Om du kan konstatera punktering på det självuppblåsbara liggunderlaget är det dags att hitta hålet eller hålen. Om du misstänker ett visst område på liggunderlaget kan du skapa en sänka av det och hälla på vatten. Då ser du om det kommer ut luftbubblor.
 3. Det går också bra att lyssna sig fram till ett hål. Du måste inte använda vatten. Fyll upp med luft och lyssna för att höra var det pyser ut luft. Ett tips är att börja på undersidan för det är där som punkteringar är som vanligast.
 4. Limma hålet och sätt på en lagningslapp. Ibland går det att laga enbart med lim men bäst blir det om du använder lagningslapp också. Tänk på att bara limma på ett torrt liggunderlag för att det ska fungera. Du kan också behöva vänta några timmar innan du kan använda det självuppblåsbara liggunderlaget igen. Med superlim behöver du inte vänta mer än någon kvart vilket är skönt om det är sent på kvällen.

Tänk på att det kan ta längre tid för limmet att torka då det är kallt och fuktigt utomhus. Ge det hela lite mer tålamod så ökar chansen för att du får sova på ett välfungerande uppblåst liggunderlag.

Sammanfattning

Ett självuppblåstbart liggunderlag fyller sig självt med luft då du har rullat ut det och öppnat ventilerna. Du kan dessutom blåsa på med mer luft om du vill eller pysa ut om du vill ha mindre luft i underlaget. För att packa ihop tömmer du det på luft genom att rulla ihop det med öppen ventil och därefter stänger du ventilen. Går det hål i ett självuppblåsbart liggunderlag kan du laga det med lim och lagningslapp.

Med det så önskar vi dig en trevlig tur i vildmarken – och en riktigt skön sömn efter en lång dag!

Tips på mer läsning

Källor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.