Liggunderlag bäst i test 2023

Två personer som sitter på ett liggunderlag och kollar på solen.

Vilket är de bästa liggunderlaget i test 2023? Det är en vanlig fråga. Det korta svaret är att det beror mycket på när du ska ut i naturen och var du ska vara. Dessutom handlar det mycket om hur du tänkt använda ditt underlag, vilka krav du har och vad det får kosta.

Här är vår lista med favoriter bland de bästa liggunderlag som finns att köpa 2023. Den är uppdelad efter ändamål så att du lättare kan hitta en variant som passar just dig.

Vi börjar med uppblåsbara, går sedan över till självuppblåsbara och avrundar med cellplastunderlag.

Bästa uppblåsbara liggunderlaget

Uppblåsbara liggunderlag är sköna att sova på, lätta att bära med sig och de tar lite plats i packningen. Det är därför inte så konstigt att de är mångas favorit. Här är några av de bästa som finns på marknaden just nu.

Exped SynMat 7

Populärt liggunderlag Exped SynMat 7 M med inbygd pump.
 • R-värde: 4,8
 • Vikt: 850 g
 • Passar för:  Dig som vill ha ett av de bästa varma uppblåsbara liggunderlagen.

Expeds uppblåsbara liggunderlag brukar vinna bäst i test år efter år i olika underökningar. SynMat 7 är en av favoriterna och den dyker ofta upp i toppen av resultaten, exempelvis hos Test.no, Klikk och Inspekto.

Det är ett pålitligt underlag som värmer skönt ner till -17 grader, vilket gör att det går bra att använda i de flesta vinterväder.

Det passar egentligen under hela året. Underlaget är kompakt (21 x 15 cm) och med sina 850 gram är det också lätt. Men vill du vandra på sommaren finns det dock lättare alternativ med lägre isolering.

En inbyggd pump gör det lätt att blåsa upp. Trots det fina varumärket och prestandan är det ändå relativt billigt, eller ja – prisvärt.

Läs mer

Exped SynMat HL

Ultralätt och bra liggunderlag från Exped SynMat HL M.
 • R-värde: 2,9
 • Vikt: 365 g
 • Passar för:  Dig som vill ha ett av världens lättaste liggunderlag från en kvalitetstillverkare.

En annan favorit bland testarna är Exped SynMat HL. Det har fått första platsen hos bland annat Bäst i Test och Pricerunner.

Varför är det så bra? Jo detta är ett av världens lättaste liggunderlag i förhållande till hur bra det isolerar. R-värde på 3 innebär att du kan använda det ner till en bit under nollstrecket vilket alltså duger bra under hela sommaren, slutet av våren och början på hösten.

Vikten då? Endast 365 gram. Det är imponerande och därför är detta ett av de bästa liggunderlagen för vandring.

Val av material i kombination med mumieformen bidrar. Just att det är mumieformat kan så klart vara en nackdel om du vill ha gott om plats.

Läs mer

Big Agnes Insulated AXL Air

Ett av de bästa liggunderlagen Big Agnes Insulated AXL Air.
 • R-värde: 3
 • Vikt: 371 g
 • Passar för: Dig som vill ha ett bekvämt men mycket lätt liggunderlag.

Vill du sova skönt på ett uppblåsbart liggunderlag med normal bredd kan Insulated AXL Air från Big Agnes vara ett bra val. Det är lite billigare än populära Exped Synmat HL men har fullbredd hela vägen ner till fötterna. Dimensioner: 51 x 183 cm.

Trots det är AXL Air bara marginellt tyngre – det handlar om några gram.

R-värdet ligger på 3 vilket gör att det fungerar bäst under sommar och i varje fall delar av höst och vår. Den låga vikten i förhållande till den goda isoleringsförmågan beror till stor del på en speciell guldliknande yta på insidan som reflekterar värme tillbaka mot dig när du sover.

Till finesserna hör en beläggning på insidan som motverkar att mögel och bakterier sprider sig. Underlaget känns stabilt, har en medföljande luftpåse och ett reparationskit.

Läs mer

Thermarest NeoAir Xlite

NeoAir XLite från Therm-a-Rest påltligt liggunderlag för vintern.
 • R-värde: 4,2
 • Vikt: 350 g
 • Passar för: Dig som behöver ett ultralätt liggunderlag för större delen av året.

Jagar du gram men inte vill göra avkall på värmeförmåga är Thermarest NeoAir Xlite ett av de bästa valen. Vikten är otroligt låga 350 gram.

Prislappen talar sitt tydliga språk. Detta är inte ett billigt liggunderlag utan ett som du väljer om du verkligen vet vad du är ute efter.

Med ett R-värde på 4,2 är det inte omöjligt att du kan använda det under hela året, även på vintern om det inte är allt för kallt ute. Lägsta angivna temperatur är -13 grader.

Vi kan väl sträcka oss till att det duger utmärkt till vår, sommar och höst i alla fall. Ska du ut och sova en kall vinternatt kan det vara klokt att komplettera med ett cellplastunderlag.

Några nackdelar? Det är mumieformat (för att spara vikt och plats) så det finns inte särskilt mycket utrymme i fotändan. Dessutom prasslar det en del jämfört med andra liknande underlag.

Hur som helst är detta enligt oss ett av de absolut bästa ultralätta liggunderlagen som finns att köpa i Sverige idag.

Vill du ha ett som klarar ännu kallare väder? Då passar storebror NeoAir Xtherm bättre. Vi kommer strax till det.

Läs mer

Thermarest NeoAir Xtherm

NeoAir Xtherm från Therm-a-Rest uppblåsbart liggunderlag med hög kvalite.
 • R-värde: 6,9
 • Vikt: 430 g
 • Passar för:  Dig som behöver ett ultralätt uppblåsbart liggunderlag som fungerar hela året, även på vintern.

Thermarest NeoAir Xtherm har blivit utsett till bästa ultralätta uppblåsbara liggunderlag av bland annat Outdoor Gear Lab och Inspekto.

Detta är storebror till NeoAir Xlite (som vi skrev om här ovanför). Det har en extremt god isoleringsförmåga med R-värde på 6,9, vilket gör att det passar även för kalla vinternätter. Faktiskt är det ett av de varmaste i denna klass.

Går det att använda på sommaren? Javisst. Trots att det isolerar så bra är det ultralätt. Endast 430 gram. Annars kan just behovet av att hålla vikten nere vara ett argument att ha två liggunderlag – ett för vintern och ett för sommaren. Med NeoAir Xtherm slipper du det. Dessutom är det lätt att packa ner.

Nackdelen? Priset. Här behöver du lägga ner flera tusen kronor. Å andra sidan får du kvalitet, låg vikt och ett underlag som du kan använda hela året.

Läs mer

Vaude Hike 9 L

Liggunderlag Hike 9 L från Vaude varmt och prisvärt liggunderlag.
 • R-värde: 2,5
 • Vikt: 950 g
 • Passar för: Dig som vill ha ett bekvämt och miljövänligt liggunderlag under sommarhalvåret.

Vaude Hike 9 L är ett extra långt (196 cm) uppblåsbart liggunderlag som också har lite extra bredd (62 cm). Dessutom har det en rejäl konstruktion till fördel för bekvämligheten.

R-värdet ligger på 2,5 så det är primärt skapat för sommaren, men kan kanske användas i slutet av våren och en bit in på hösten också.

Det roliga med tyska Vaude är att de fokuserar en hel del på miljö och hållbarhet. Just detta underlag är Green-shape-märkt vilket betyder att avtrycket på miljön är minimalt. Till exempel har man sparat på vatten vid tillverkningen. Bolaget är med i Fair Wear Foundation till fördel för en juste arbetsmiljö för arbetarna.

I hela konceptet med Vaude ingår att tillverka hållbara produkter. Håller ditt liggunderlag länge behöver du inte köpa ett nytt så snabbt, vilket är bra för miljön.

Detta gör förvisso att du får ”betala” lite mer i form av vikt. 950 gram är egentligen inte lätt för att vara ett uppblåsbart underlag, men det är samtidigt inte förbjudande tungt.

Vaude Hike 9 är enligt oss bästa miljövänliga liggunderlag.

Läs mer

Therm-a-rest NeoAir Venture

NeoAir Venture uppblåsbart liggunderlag från Therm-a-Rest klarar kalla väder.
 • R-värde: 2,2
 • Vikt: 560 g
 • Passar för: Dig som vill sova på ett bekvämt och prisvärt uppblåsbart liggunderlag från en omtyckt tillverkare på sommaren.

Det är inte helt lätt att veta vilket liggunderlag som är bäst. Utbudet är enormt. Ett sätt att smala av urvalet är att hålla sig till några av de mest omtyckta märkena. Hit hör definitivt Therm-a-Rest. Nackdelen: Det kostar en extra slant.

Det uppblåsbara liggunderlaget NeoAir Venture är dock ett undantag. Här får du en märkesprodukt som känns riktigt robust, är otroligt bekväm att sova på och håller länge. Priset landar på runt 1600 kronor vilket inte är mycket för att vara ett kvalitetsunderlag.

Vikten på 560 g är helt OK även om det inte är ultralätt. Det tar lite mer plats i packningen också jämfört med de dyrare modellerna från samma tillverkare.

R-värde på 2,2 är inte heller särskilt högt. Ska du använda det på sommaren? Då är det perfekt. För de kallare årstiderna är tipset att titta på NeoAir Xlite eller Xtherm i stället (se längre upp i denna bäst i test-guide).

Läs mer

Big Agnes Insulated Air Core Ultra

Dubbelt liggunderlag från Big Agnes med enkel uppblåsning.
 • R-värde: 4,5
 • Vikt: 1700 g
 • Passar för: Två personer som vill sova skönt tillsammans på ett extra brett uppblåsbart liggunderlag utan att betala för mycket.

Big Agnes blir alltmer populärt i Sverige, så även deras liggunderlag. Om ni är två som funderar på att skaffa ett underlag som ni kan dela på har just denna tillverkare ett prisvärt alternativ, ja kanske rent av det bästa. Prismässigt ligger det en bra bit under konkurrenterna, trots att vi snackar om kvalitet.

Hur brett är det? Hela 127 x 198 cm. För att vara en sovplats i ett tält är det riktigt lyxigt.

R-värdet är på höga 4,5 vilket gör att det duger bra under större delen av året, inklusive mildare vinternätter. Det är 8,2 cm tjockt och har syntetfyllning i kanalerna vilket bidrar till att hålla er varma.

Nackdelen är givetvis vikten på 1700 gram och packmåttet som är 38 x 17 cm. Det är svårt att komma ifrån att dubbla liggunderlag också blir mer skrymmande i packningen. Å andra sidan är det bara en av er som behöver bära det!

Läs mer

Easycamp Hexa Mat

Hexa Mat Black från Easy Camp är ett billigt liggunderlags alternativt.
 • R-värde: Okänt
 • Vikt: 800 g
 • Passar för: Dig som vill ha ett mycket billigt uppblåsbart liggunderlag för enstaka tillfällen – exempelvis festival eller om du ska campa på stranden.

Längst ner på vår bäst i test-lista med uppblåsbara underlag hittar vi en riktig budgetvariant. Easy Camp Hexa Mat kostar runt 300 kronor vilket är småpotatis i sammanhanget.

Tänk på att konstruktionen är smal (45 cm). Isoleringen är helt OK tack vare en tjocklek på 6 cm. Men kom ihåg att det inte finns något R-värde och därmed inte någon lägsta temperatur. Vi skulle säga att detta är endast för sommarbruk.

Är det värt att köpa? Ja, om du inte har särskilt höga krav på ditt liggunderlag. Säg att du ska på festival eller sova en natt på stranden men ändå vill ligga bekvämt. Då är Hexa Mat ett av de bästa liggunderlagen för ändamålet.

Läs mer

Bästa självuppblåsbara liggunderlaget

Med ett självuppblåsbart liggunderlag behöver du inte själv blåsa eller pumpa upp det. Rulla ut det på marken, öppna ventilen och vänta medan det sakta fylls med luft. Mycket bekvämt.

Men vilket självuppblåsande liggunderlag ska man välja? Här är våra utvalda modeller.

Therm-a-Rest Trail Pro

Självuppblåsbart liggunderlag Therm-a-Rest Trail Pro för alla säsonger.
 • R-värde: 4,4
 • Vikt: 820 g
 • Passar för: Dig som vill ha ett bekvämt självuppblåsbart liggunderlag från en av de bästa liggunderlagstillverkarna.

Trail Pro från Therm-a-Rest är ett mycket bekvämt självuppblåsande mumieformat liggunderlag. Att det är hela 7,6 cm tjockt gör att det jämnar ut ojämnheter i marken mycket bra.

Isoleringen är också bra. 4,4 i R-värde innebär att du kan använda denna produkt under hela året, undantaget riktigt kalla vinternätter. Den ska klara temperaturer ner till minus 10 – 13 grader fint. Den goda isoleringsförmågan uppstår genom en kombination av skum och hålrum inuti liggunderlaget.

Till nackdelarna hör vikten på 820 gram. Det är betydligt mer än för de flesta uppblåsbara underlag men ganska normalt eller till och med bra för de självuppblåsbara som alltid väger mer.

Priset brukar ligga på kring ett par tusen kronor, vilket inte heller är billigt. Men uppskattar du tryggheten av att köpa en välbeprövad produkt från ett premiummärke så kan det kanske vara värt några hundra kronor extra.

Läs mer

Outwell Dreamhaven

Singel och dubbel luftmadrass med väldigt skön ovansida.
 • R-värde: 6,4
 • Vikt: 2400 g (enkelt), 4100 g (dubbelt)
 • Passar för: Dig som vill sova otroligt bekvämt på camping, hemma eller när du är på besök.

Outwell Dreamhaven är lite av en udda fågel i denna artikel om bästa liggunderlag 2023. Ta en titt på R-värdet och titta sedan på vikten.

R-värdet är hela 6,4 vilket gör att detta underlag klarar att isolera även under mycket kalla vinternätter. Det är dock en utmaning som det sällan lär få testa. Vikten är nämligen hela 2400 gram för det enkla liggunderlaget och 4100 g för det som är gjort för två personer.

Varför köper man då Outwell Dreamhaven? Jo för att man vill sova gott på camping. Har du bil så är dessa kilon inget att snacka om. Det fungerar även utmärkt som en extramadrass att ha i hemmet vid besök eller om du själv eller dina barn ska sova borta.

Läs mer om Dreamhaven för 1 person

Läs mer om Dreamhaven dubbelt liggunderlag

Vaude Tour 3.8 L

Liggunderlag Tour 3.8 L från Vaude håller värmen.
 • R-värde: 4
 • Vikt: 1300 g
 • Passar för: Dig som vill ha ett billigt självuppblåsbart liggunderlag av hög kvalitet och som är ett bra miljöval.

Vaud är som vi nämnde tidigare kända för sina bekväma och miljövänliga liggunderlag. Vaud Tour 3.8 L är nog det bästa valet för dig som tänker på miljö och hållbarhet och vill köpa en självupplåsbar madrass som du verkligen kan sova gott på.

Med ett R-värde på 4 sover du fint ner till cirka minus 10 grader.

Tänk på att denna testade variant är av typen L, vilket betyder att det är extra långt – hela 196 cm är det. Förvaringspåse och reparationskit medföljer.

Priset är utmärkt. Nästan skrattretande lågt för en sådan kvalitetsprodukt.

Några nackdelar? Vikten. Underlaget väger hela 1300 gram. Ska du exempelvis ut på fjällvandring är det i det tyngsta laget. Men för kortare turer kan det lätt bli en favorit.

Läs mer

Bästa liggunderlag av cellplast

Är du ute efter ett robust, billigt och lätt liggunderlag kan du köpa ett som är gjort av cellplast. Visst – de är bra mycket hårdare än andra underlag, men vissa friluftsmänniskor och speciellt barn upplever att det räcker. Dessutom är de bra som skydd och extra isolering under andra underlag.

Therm-a-rest ZLite SOL

ZLite SOL från Therm-a-Rest är ett lätt liggunderlag i vikbart cellplast.
 • R-värde: 2,0
 • Vikt: 410 g
 • Passar för: Dig som behöver ett extremt hållbart liggunderlag för sommarbruk från ett populärt varumärke.

Ett av de bästa liggunderlagen inom segmentet cellplast är Therm-a-Rest ZLite SOL. Det är ett nästan oförstörbart underlag som bara väger 410 gram.

Men cellplast är väl inte så bekvämt? Nej. Det kan inte mäta sig med uppblåsbara och självuppblåsbara alternativ. Men just detta har ett ytskikt med mjukare skum som gör det lite behagligare att sova på.

R-värdet ligger på 2 vilket betyder att detta kan vara ett bra val på sommaren – eller som extra underlag resten av året.

Läs mer

Exped FlexMat

Favorit liggunderlag från Exped FlexMat.
 • R-värde: 1,5
 • Vikt: 325 g
 • Passar för: Dig som vill köpa ett mycket billigt ultralätt liggunderlag.

Vad sägs om ett liggunderlag som bara väger 325 gram och dessutom är otroligt slittåligt? Exped FlexMat är ett populärt val bland underlag av cellplast.

Själva materialet består av miljövänlig skumplast med slutna celler som skyddar bra mot fukt. R-värdet på 1,5 gör att detta kan räcka som liggunderlag under sommaren. Ner till +6 grader passar det bra.

Tänk dock på att detta liksom andra underlag av denna typ är ganska hårda att sova på. Vissa gillar det medan andra tycker att det är lite väl tufft mot ryggen. Flex Mats äggkartongsliknande yta kan också upplevas som lite väl skrovlig.

Även om det är lätt och kan vinklas ihop på ett smart sätt tar det ändå en del plats utanpå ryggsäcken.

Detta underlag passar kanske bäst att ha som extra skydd under exempelvis ett uppblåsbart liggunderlag. Mer värme, mindre risk för hål i underlaget.

Priset är dessutom otroligt bra.

Läs mer

Easycamp Basic EVA Mat

Basic EVA Mat från Easycamp är billigt och mångsidigt.
 • R-värde: Lågt (inte specificerat)
 • Vikt: 150 g
 • Passar för: Dig som vill att ett extremt lätt och löjligt billigt liggunderlag på sommaren men som inte är så noga med komforten.

Ett liggunderlag som är extremt tåligt, endast väger 150 gram och kostar runt 100 kronor? Ja – det låter nästan omöjligt med det är precis vad EasyCamp Basic EVA Mat är.

Vi utser detta till det bästa superbilliga liggunderlaget. Men tro inte att du får något high tech lösning som ger en skön sömn. Detta är verkligen så ”basic” det kan bli.

Ändå är det precis vad som behövs ibland. Detta passar bra på sommaren som enkelt liggunderlag för barn, eller som extra skydd under ett självuppblåsbart eller uppblåsbart underlag.

På vintern duger det också fint som sittunderlag under en paus på skidturen – speciellt om du hittar lite granris att lägga under.

Läs mer

Therm-a-rest RidgeRest Classic

RidgeRest Classic från Therm-a-Rest håller dig varm.
 • R-värde: 2,0
 • Vikt: 400 g
 • Passar för: Dig som vill ha ett billigt och hållbart liggunderlag från en av de bästa tillverkarna.

Om du vill känna dig trygg i att ditt liggunderlag inte kommer att gå sönder av vare sig gnistor från elden eller vassa klor från din hund är det värt att ta en titt på Therm-a-Rest RidgeRest Classic.

Som namnet antyder har detta underlag inga ambitioner att imponera med finesser. Det är helt enkelt ”bara” ett rejält liggunderlag från en tillverkare som är känd för sin höga kvalitet.

R-värdet är 2 vilket innebär att du bara bör använda det på sommaren. Under höst, vår och vinter fungerar det däremot utmärkt som ett extra skydd under ett annat liggunderlag.

Läs mer

Bästa liggunderlaget – detta kan avgöra ditt val

R-värde

R-värdet är bland det viktigaste att titta på när du väljer vilket liggunderlag som är bäst för dig. Ju högre värde desto bättre isolerar underlaget från markkylan.

Ungefär så här kan du tänka:

 • 2,5 och lägre – sommar
 • 2,5 – 4 – vår & höst
 • 4 och högre – vinter

Tips – Självklart går det bra att använda ett högre R-värde i varmare väder. Exempelvis kan du ha ett underlag med R-värde på 4, 6 eller mer på sommaren, trots att det passar utmärkt även på vintern. Att ha ett för lågt R-värde är dock ingen bra idé.

Vikt

Ska du vandra, fjällvandra eller åka på tur eftersträvar du säkert så låg vikt som möjligt. Varje gram räknas. Ska du campa, göra utflykter eller ta en kortare helgtur kanske vikten inte spelar lika stor roll när du bestämmer vilket som är det bästa liggunderlaget.

Hur som helst – många underlag väger under 1 kg. De riktigt lätta väger under 0,5 kg. Det finns ultralätta varianter som inte väger mer än några hundra gram.

Generellt sett gäller att ju högre komfort, desto tjockare måste underlaget vara och då blir det även tyngre.

Längd och bredd

En ganska typisk bredd på liggunderlag är drygt 50 cm och längden kan vara strax över 180 cm i normalfallet.

Sedan finns det underlag som är lite bredare, cirka 60 cm och dubbla – 100 – 120 cm eller bredare.

Mumieformade typer upplevs som lite svårare att sova på om man inte är van, men de innebär samtidigt att du spar vikt och plats i packningen.

Det finns även längre varianter på uppåt 2 meter. Här är det din fysionomi som får avgöra vad som är bäst för dig. Vissa väljer avsiktligt att köpa ett kortare liggunderlag eftersom de kurar ihop sig i sömnen eller lägger fötterna på en tom ryggsäck.

Komfort

Skillnaden i komfort är stor mellan olika liggunderlag. Uppblåsbara är skönast, följt av de självuppblåsbara. Underlag i cellplast är hårda.

Precis som i en vanlig säng är det olika vad som är bäst för olika människor när det gäller hårdheten i sovunderlaget. De flesta vuxna nöjer sig dock inte med ett cellplastunderlag men för barn duger det ofta utmärkt.

Kvalitet

Kvaliteten tycker vi är bland det viktigaste när vi testar liggunderlag och utser det som är bäst. Generellt sett gäller att vissa märken håller högre kvalitetskrav än andra.

En av våra favorittillverkare är Therm-a-Rest som byggt sig ett gott rykte på just liggunderlag. Exped är ett annat exempel på en leverantör som satsar på hög kvalitet rakt igenom. Sedan har vi Vaude som har hållbarhet som en hörnsten för att kunna leverera miljövänliga produkter.

Typ av liggunderlag

Det finns tre typer av liggunderlag och alla har sina fördelar och nackdelar.

De uppblåsbara är mycket lätta och isolerar bra. De självuppblåsbara är bekväma eftersom du slipper blåsa eller pumpa men de är lite tyngre och tar lite mer plats. Bägge är känsliga för revor och därför kommer de ofta med ett reparationskit.

De av cellpast är extremt hållbara och ofta mycket lätta men de är inte lika sköna och kan vara lite skrymmande.

Vad är bäst för dig? Det beror på om du prioriterar komfort, hållbarhet eller vikt. Vanligast är de uppblåsbara och självuppblåsbara på grund av kombinationen låg vikt, hög komfort och god värmeförmåga. För barn och personer som inte har något emot ett lite hårdare underlag brukar det räcka med ett av cellplast.

Tips – Om du vill kan du kombinera två liggunderlag för att få bättre isolering och det bästa av två världar. Det är vanligt att ha ett av cellplast underst som skyddar mot slitage och vassa kanter medan du sover på ett uppblåsbart eller självuppblåsbart liggunderlag ovanpå. I så fall lägger du ihop deras R-värde för att få reda på isolerförmågan.

Pris

Ibland är priset avgörande. Det kan vara värt att fundera på vilken prisklass du kan tänka dig innan du bestämmer dig för vilket liggunderlag som är det bästa.

För några hundra kronor kan du få bra underlag av typen cellplast. Är priset absolut viktigast för dig så är det cellplastliggunderlag som gäller. Men det finns samtidigt prisvärda självuppblåsbara varianter som exempelvis Vaude Tour 3.8 som kostar en bit under tusenlappen.

De självuppblåsbara och uppblåsbara underlagen brukar annars kosta en bit över 1000 kronor, ofta minst 1500 och ibland 2000 kronor eller mer.

Sammanfattning – Liggunderlag bäst i test 2023

Vilket är då det bästa liggunderlaget 2023 enligt vårt test? Svår fråga eftersom det som sagt helt och hållet beror på vilka egenskaper du prioriterar. Det finns en stor variation mellan olika produkter.

Men låt oss försöka oss på en sammanfattning av några av våra favoriter:

 1. Exped SynMat 7. Ett av de bästa uppblåsbara liggunderlagen som fungerar bra året om.
 2. Exped SynMat HL. Ett av världens lättaste liggunderlag i förhållande till sin värmeförmåga.
 3. Big Agnes Insulated AXL Air. Också lätt men lite bredare.
 4. Thermarest NeoAir Xlite. Ultralätt som värmer bra även då det är kallt.
 5. Thermarest NeoAir Xtherm. För dig som behöver ännu bättre isolering men inte vill bära med extra vikt.
 6. Vaude Hike 9 L. Miljövänligt och bekvämt.
 7. Vaude Tour 3.8 L. Mycket billigt, bekvämt och miljövänligt val.
 8. Outwell Dreamhaven. Bästa komfort för camping.
 9. Therm-a-Rest ZLite SOL. Slittåligt underlag av cellplast med värmereflekterande yta.
 10. Therm-a-Rest RidgeRest Classic. Klassiskt cellplastunderlag från berömd tillverkare.

Tips på mer läsning

 • Ska du vandra på vintern? Här är tio tips.
 • Vad kan man göra på en hemester? Gå på långvandring kanske, men inte enbart. Läs mer.

Vanliga frågor och svar om de bästa liggunderlagen

Vilket liggunderlag ska man välja?

Välj ett liggunderlag som passar dina krav på vikt, slitstyrka, komfort och pris. Uppblåsbara är bekväma och lätta. De självuppblåsbara lika så men väger något mer. Cellplast är lätt och hållbart men hårt att sova på.

Vilket är bästa liggunderlag för vandring?

Välj antingen ett bekvämt ultralätt uppblåsbart liggunderlag som tar lite plats eller ett av cellplast som du fäster utanpå ryggsäcken. Det sistnämnda är mycket billigare och tåligare men också betydligt hårdare.

Hur långt liggunderlag behöver man?

I normala fall ska du välja ett som är lika långt som du själv. Vill du spara vikt kan du köpa ett kortare liggunderlag och ha en kudde som ligger utanför samt eventuellt lägga benen på en tom ryggsäck.

Vad kostar ett bra liggunderlag?

Räkna med att få betala minst 1500 kronor för de flesta bra liggunderlag av hög kvalitet. Det finns dock exempel på billigare varianter en bit under tusenlappen, speciellt om du nöjer dig med ett av cellplast.

Källor

En tanke om “Liggunderlag bäst i test 2023

Comments are closed.