Vilket är bästa tältet? – Tält bäst i test 2023

Grönt tält omringad av berg och natur.

Ska du ut och tälta och behöver köpa ett tält? Grattis – du kan välja mellan ganska exakt 914 olika modeller på Prisjakt just nu!

Så hur gör man för att hitta det bästa tältet? Svar: Läsa recensioner och lyssna på andra människors erfarenheter.

I denna artikel presenterar vi några av de mest omtyckta tälten på marknaden just nu. Vi berättar varför de förtjänar titeln tält bäst i test 2023 – vart och ett på sitt sätt.

För tänk efter – vad som är ett bra val beror mycket på hur du ska använda produkten och vad det hela får kosta.

Då kör vi!

1. MSR Hubba Hubba NX – Populärast

Populärt tvåmannatält med hög komfort från MSR Hubba Hubba NX.

Om du vill ha ett mycket lätt tvåmannatält som är enkelt att resa och som kommer att hålla i många år är MSR Hubba Hubba NX ett bra val.

Det har utsetts till bästa tältet av bland andra bäst-i-testet.se, test.se, Inspekto och thebrokebackpacker.com. Det är det populäraste tältet på både Prisjakt och Pricerunner – knappast utan anledning.

Vikten ligger på endast 1,72 kg. Nerpackat är det 46 x 15 cm, vilket är mindre än många av alternativen. Kupolformen gör att utrymmet inuti är gott. Två ingångar gör det lätt att ta sig in och ur.

I förhållande till kvaliteten känns de dryga 5000 kronorna som detta tält kostar nästan som ett budget-alternativ. Nåja, mycket prisvärt är det i alla fall.

Läs mer om MSR Hubba Hubba NX

2. MSR Elixir – Bästa prisvärda tältet

Bra slitstarkt tält med låg vikt från MSR Elixir.

Vill du köpa ett prisvärt tält från en av de bästa tillverkarna ska du definitivt titta på MSR Elixir. Finns för 1, 2 och 4 personer. Tvåmannatältet kostar exempelvis en bra bit under 4000 kronor, vilket är billigt med tanke på kvaliteten.

På Prisjakt ligger detta kupoltält i topp 3 när det gäller popularitet. Enligt test från respekterade Outdoor GearLab är detta en ”Top Pick” med fem stjärnor. På Amazon USA får det 4,6 av 5 av över 100 användarrecensioner.

Varför är det då så bra? Extremt vindtålig design, hållbar konstruktion och bra material bidrar. Utrymmet är gott också, även om det möjligen är aningen kort.

En bonus är att en footprint – tältunderlag – ingår i det redan låga priset.

Läs mer om MSR Elixir för två personer

Här finns det för en och för tre personer också

3. Big Agnes Copper Spur – Bästa lättviktstält

Uppskattat ultralätt och rymligt tält från Big Agnes Copper Spur.

Big Agnes är lite av en bubblare i Sverige. Förra året sålde denna tälttillverkare otroligt bra.

Det som fått folk att uppskatta bland annat Copper Spur är att det är ett otroligt lätt tält. Vad sägs om 1,79 kg för ett tremannatält? Tvåmannatältet i samma serie väger endast 1,42 kg och det för en person väger bara drygt ett kilo!

Det är lätt att sätta upp, har gott om utrymme och tål väder bra trots att det är ultralätt.

På Outdoor Gear Lab blev 3-manna-versionen utsedd till Top Pick i deras test. Det för 2 personer utsågs till ”vårt favorittält för alla dina friluftsäventyr”. Inte illa.

Läs mer om Big Agnes Copper Spur HV UL3

Här hittar du versionen för två personer och här är enmanstältet från Big Agnes

4. Marmot Vapor – Bästa billiga tältet för 2 personer

Vädertåligt kupoltät med stora öppningar från Marmot Vapor.

Även Vapor från Marmot är ett eftertraktat tält. Har du en tajt budget men vill satsa på ett 2 mans-tält från en erkänd tillverkare? Då kan detta vara rätt val.

På Prisjakt är Marmot Vapor ett av de populäraste alternativen. Oddhikers utsåg tvåpersonstältet till deras favorit för vandring och även Wired for Adventure nämner detta som ett av de bästa tälten för 2 personer.

Smart design, ett bra pris och rymlig insida har bidragit till att det blivit så populärt. De två dörrarna är ovanligt stora för ett kupoltält och ger något som närmast kan liknas med panoramautsikt.

Även om det klassas som ett lättviktstält är det inte direkt superlätt med sina ca 2,5 kg för 2p-versionen. Det tar också en del plats i packningen, 53 x 18 cm närmare bestämt. Men där slutar i princip listan med nackdelar och det går definitivt att ha med sig på vandring.

Detta är ett bra val för dig som vill att tältet ska klara starka vindar och regn. Vattenpelaren är hela 3000 mm i duken och 5000 mm i golvet.

Läs mer om Marmot Vapor tvåmannatält

Finns även som för tre personer och fyra personer

5. Primus H4, H6 och Y6 – Bästa familjetältet

Stora familjetält med rymliga sovutrymmen med Primus Bifrost.

Svenska Primus har en självklar plats i många svenska campinghjärtan. Och då handlar det inte bara om campingkök utan även om tält.

Det finns tre bra familjetält att välja bland ur samma serie – Bifrost – och alla är i princip lika hyllade. Denna tältserie är främst för er som ska ut med bil: stora tält = ganska tungt att bära.

Primus H4 är ett rymligt fyrmannatält med två separata sovrum. Absiden är i mitten och fungerar nästan som ett litet vardagsrum. Storebror H6 är 150 cm längre och rymmer 6 personer. Kan givetvis fungera bra som 4 manna eller 5 manna om ni vill ha extra utrymme.

Sedan finns en riktig specialare, Y6, även det ett sexmannatält. Här är formen dock i Y-form vilket skapar en 7 kvadratmeter stor gemensam yta i nederdelen av ”Y-et”. Perfekt som matplats eller för umgänge om det råkar regna.

Recensionerna på Utsidan.se (som du kan läsa här) är utmärkta – bortsett från den första där användaren hade valt att inte förankra tältet i marken trots att det blåste. 🙂 Även sajter som Bäst i Testet och Resa Med Barn har gett dessa tält högsta betyg.

Bifrost-tälten har hög kvalitet, står emot regn bra och klarar även vind fint. Man får dock tänka på att stora tält alltid i viss mån är vindkänsliga.

Läs mer om Primus Bifrost Y6

Här kan du läsa om Primus H4 och här om H6

6. Outwell Earth – Budget familjetält (alternativ)

Prisvärda tält från Outwell Earth med stor absid och hög komfort.

Svenskt i all ära men våra danska grannar har faktiskt också en del att erbjuda när det kommer till tält. Outwell Earth för 4 personer är ett bra budgetalternativ till Primus H4. Ganska exakt 60 % billigare är det faktiskt.

Trots den blygsamma prislappen finns faktiskt plats för 4 personer och dessutom har tältet en rymlig absid. Vi pratar inte om samma rymd som i H4 men fullt tillräckligt för att tillbringa nattvilan i.

En vattenpelare på hela 3000 mm och kraftiga glasfiberstänger gör att tältet står stabilt även i regn och blåst.

Läs mer om Outwell Earth för fyra personer

Finns också för 3 personer och 2 personer

Jämförelse av tält som är bäst i test

TältVikt kgPackstorlek cmVattenpelare*
MSR Hubba Hubba NX  2p1,7246 x 151200 mm
MSR Elixir 1p1,748 x 161500 mm
MSR Elixir 2p2,2751 x 171500 mm
MSR Elixir 3p2,6651 x 201500 mm
Big Agnes Copper Spur 1p1,0844 x 141200 mm
Big Agnes Copper Spur 2p1,4250 x 151200 mm
Big Agnes Copper Spur 3p1,7953 x 151200 mm
Marmot Vapor 2p2,5253 x 183000 mm
Marmot Vapor 3p3,0255,9 x 20,33000 mm
Marmot Vapor 4p4,1461 x 22,93000 mm
Primus H4 4p9,370 x 303000 mm
Primus H6 6p10,770 x 303000 mm
Primus Y6 6p12,070 x 403000 mm
Outwell Earth 2p3,658 x 173000 mm
Outwell Earth 3p5,560 x 203000 mm
Outwell Earth 4p7,361 x 233000 mm

* Vattenpelaren avser yttertältet (tältduken).

Hur utses tält som bäst i test?

Som vi nämnde i inledningen är det inte alltid helt lätt att avgöra vad som är det bästa tältet. Även de team som genomför test tvingas hela tiden ta ställning till en rad olika saker.

För vad som är riktigt viktigt för den ene användaren är inte lika viktigt för en annan friluftsmänniska.

Användningsområde

Först och främst handlar det mycket om användningsområdet. Hur och när ska tältet användas?

De allra flesta som läser denna guide ska troligtvis ut på vandring, fjällvandring eller campa i naturen. Tillhör du denna grupp av människor behöver du ett tält som är rätt så lätt att bära med sig. Samtidigt måste det kunna stå emot väder och vind. Denna kombination är svår att hitta men jag tror vi har lyckats med det i detta test.

En del av läsarna är ute efter ett campingtält. Kanske för bilsemester eller camping med barnen. Då är det ett bra familjetält som behövs. Ska det vara för mer än 4 personer får man ge upp tanken på att det ska vara lätt att bära med sig. Men det gör samtidigt inte så mycket om ni ändå tänkt åka bil.

Ska du ut själv och tälta och vill ha en så lätt packning som möjligt då är ett ultralätt tält bäst. Då får du dock tänka på att det inte kommer att vara riktigt lika motståndskraftigt mot kraftigt regn och vind.

Och så vidare.

Vikt vs tålighet

Kompromisser ja. När du ska köpa tält är ett av de viktigaste ställningstagandena vad som är viktigast mellan låg vikt och hög tålighet.

Det som väger mest i ett tält är själva duken och golvet. Ju kraftigare tälttyget är desto bättre är det på att stå emot vatten och vind. Men det gör även att vikten blir högre.

För att veta vilket tält som är bäst för ändamålet kan vi titta på vattenpelaren. Den mäts i mm både för ytterduken och för tältgolvet.

Är den exempelvis 3000 mm, vilket är vanligt, innebär det att tältet tål 3 meter vatten. Det låter mycket men tänk på att när det regnar kraftigt och blåser samtidigt blir trycket högt mot duken och det är detta som räknas.

Så här kan du tänka:

VattenpelareBeskrivning
< 1000 mmVattentåligt men klarar inga större påfrestningar.
1000 – 1500 mmVattentätt. Klarar de flesta situationer. 3 säsongs-tält. Ändå tillräckligt lätt för vandring.
1500 – 5000 mmMycket vattentätt. Klarar i princip alla situationer, även kombinationen ihållande kraftigt regn och hård vind.
> 5000 mm.Extremt vattentätt tält. Expeditionstält.

I detta test har vi med tält med en vattenpelare på 1200 – 3000 mm, det vill säga kategori 2 och 3 i tabellen. Tillräckligt hög kvalitet för att det ska klara de flesta väderlekar, men tillräckligt lätt för att det ska vara praktiskt att hantera och bära med sig.

Antal personer

Hur många personer som ska sova i tältet kan givetvis vara avgörande för vilket som är det bästa valet. Självklart ökar vikten och packstorleken om du väljer ett större tält.

En vanlig fråga är – ska jag köpa två tält som är lätta eller ett lite tyngre för fyra personer? Samma fråga kan ställas för 3 personer vs 6.

De flesta av de tält som vi har valt ut till vårt bäst i test finns i olika storlekar – från 1 till 4 personer eller från 4 till 6 personer. Det gör att du kan välja.

Så vad är bäst?

Utgå från hur tältet ska användas. Ska ni åka bil och campa? Välj då ett så stort tält som möjligt. Det ger gott om utrymme och gör att ni kan vistas ”inomhus” ifall det blir dåligt väder.

Ska ni vandra så kan en av er bära ett lite större tält och i stället slippa bära en del av sin övriga packning. Väljer ni att köpa två mindre tält blir det lättare att fördela vikten, men den totala vikten ökar.

Vi kan ta ett exempel med Marmot Vapor som är ett av de tält som är bäst i test:

Antal personerVikt kgVikt kg / person
22,521.26
33,021.01
44,141.04

I tabellen ser du att vikt per person minskar ju större tältet är. Men orkar en av er bära med sig ett 4 manna tält på 4 kg? Får det plats i packningen?

Pris

Slutligen har vi pris. Vad får ett tält kosta? Vi gjorde valet inför detta test att endast ha med tält från välkända, etablerade och omtyckta kvalitetsmärken.

Därefter har vi valt ut några av de modeller som är populärast och jämfört.

Generellt sett hänger pris och kvalitet ihop ganska bra. Vill du ha ett tält som räcker längre än en säsong och som står pall mot väder och vind så får du räkna med att betala några tusenlappar.

Det är definitivt värt det.

Med märkestälten får du en trygghet som budgetmärkena inte kan erbjuda. Du vill inte upptäcka kl 19:30 när du ska slå läger och regnet står som spön i marken att tältet gått sönder och inte går att resa.

Vad kostar ett bra tält? För att få bra kvalitet och ett tält som klarar tuffa test får du räkna med att betala cirka:

  • 2500 – 5000 kronor för ett tvåmanstält
  • 3500 – 6000 kronor för ett tremannatält
  • 5000 – 6000 kronor för ett fyrmanstält
  • 6000 – 7000 kronor för ett sexmannatält

Sedan finns det undantag. Med tält från Outwell kan du exempelvis komma undan med ungefär halva kostnaden. Fortfarande bra tält, men ändå långt ifrån de bästa från till exempel MSR, Big Agnes, Marmot och Primus.

Två tält med utsikt över hav och natur.

Sammanfattning – bästa tältet

Att utse det bästa tältet är ingen lätt uppgift. Vi har gjort ett försök och letat bland de många test som finns. Vi har kommit fram till 5 modeller som vi tycker var och en förtjänar uppmärksamhet + 1 som är ett alternativ för dig med tajt budget.

  • En av favorittälten är Hubba Hubba NX från MSR. Låg vikt, gott om utrymme och hög kvalitet. Det är inte billigast, men definitivt prisvärt. Finns här.
  • Elixir från samma tillverkare är ett bra alternativ. Betydligt billigare men ännu regntåligare. Dock något tyngre. Finns här.
  • Uppstickaren Big Agnes har en serie superlätta tält för 1, 2 eller 3 personer som går under namnet Copper Spur. Dessa kvalar lugnt in på vår lista med bästa tält. Finns här.
  • Omtyckta märket Marmot har med sitt Vapor ett tält för 2, 3 eller 4 personer som är mycket prisvärt. Bra motstånd mot regn har det också. Finns här.
  • Från Sverige har vi Primus som är experten på familjetält av hög kvalitet. Bifrost Y6, H4 och H6 är samtliga mycket bra. Välj utefter vilket behov ni har av utrymme. Finns här.
  • Slutligen har vi ett ”bonustält” från Outwell, Earth. Vill du inte lägga mer än en dryg tusenlapp för ett 2p-tält eller drygt 2000 för ett för fyra personer är detta ett bra val. Finns här.

Men kom ihåg – när du väljer tält hänger kvalitet och pris ofta ihop. Ska du använda det i många år, i stundtals tufft väder och dessutom vandra med det lönar det sig att investera 3000 – 5000 kronor.

Tips – Hör gärna av dig till oss om du har frågor kring olika tältalternativ! Kontakta oss.

Vill du köpa tält? Här hittar du alla våra tält.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa tältet?

Vilket som är bäst beror på hur du prioriterar mellan låg vikt, god vädertålighet, funktioner och pris. I detta test är MSR Hubba Hubba NX bäst.

Vilken vattenpelare behövs?

Vattenpelaren anges i mm och visar hur bra tältet tål vatten. Enligt fjällvane Staffan Sandberg ska ett tält ha minst 1500 mm i yttertältet och 5000 mm i golvet för att klara av en regnig och blåsig dag på fjället. I täckt terräng / skogen eller på camping behövs givetvis mycket mindre vattenpelare.

Är det bäst att köpa ett lätt tält?

Inte nödvändigtvis. Ett ultralätt tält har tunnare material vilket gör att det blir känsligare för regn och vind. Samtidigt måste det vara tillräckligt lätt för att du ska orka bära med dig det. Ofta är en kompromiss mellan vikt och vädertålighet bäst.

Är det bättre att köpa två små tält än ett stort?

Det kan det vara men det beror på. Ska ni ut och vandra kan det vara lättare att dela upp packningen och bära två små tält i stället för ett större och tyngre. Samtidig blir den totala vikten större om ni exempelvis köper två tvåmannatält i stället för ett fyrmannatält.

Hur görs ett test för tält?

Det är många funktioner och egenskaper som testas, bland annat hur bra det tål vatten i tältduk och golv, vindtålighet, hur lätt det är att resa, vikt, volym och funktioner som exempelvis dörrar, absider och förvaringsfickor. Kvalitet är en viktig faktor.

Källor

https://bäst-i-testet.se/talt/

https://www.test.se/talt/

https://inspekto.se/talt/

https://www.thebrokebackpacker.com/msr-hubba-hubba-nx-tent-review/

https://oddhikers.se/bast-i-test-latta-2-manna-talt-for-vandring/

https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/budget-backpacking-tent/msr-elixir-2

https://staffansandberg.se/kopa-talt/