Vilken är den bästa Fällkniven? Stor guide

5 knivar från Fällkniven.

Familjeföretaget Fällkniven grundades i mitten av 1980-talet i Norrbotten och är idag Sveriges främsta knivspecialist. Genom åren har deras högkvalitativa knivar anpassade för vildmarkslivet hyllats av militärer, jägare och friluftsmänniskor världen över.

Här finns inte bara några av världens bästa fällknivar utan även ett stort antal slidknivar (med fast blad).

Idag erbjuder Fällkniven ett brett sortiment av vildmarksknivar i olika utföranden anpassade för både jakt och överlevnad. Men vilken är egentligen den bästa Fällkniven? Det och mycket mer ska vi reda ut i denna köpguide.

Snabbguide – Bästa Fällkniven

Denna guide är riktigt lång men läsvärd. Har du bråttom? Här är några av våra favoriter.

Fällknivar

 1. PCx – bästa fällkniven för vardagsbruk? Finns här >
 2. U2 – kompakt, stark och prisvärd. Finns här >
 3. PXLx – rejäl och pålitlig fällkniv. Finns här >
 4. TK3lc – bästa exklusiva fällkniven. Finns här >

Knivar med fast blad

 1. F1 – klassikern, bästa första Fällkniven. Finns här >
 2. S1 – bästa friluftskniven. Finns här >
 3. A1 – rejäl och prisvärd kniv för vildmarken. Finns här >
 4. H1 – favorit band jaktknivar. Finns här >

Fällkniven – Levererar knivar i världsklass

Fällkniven är ett familjeföretag som grundades 1984 i Norrbotten, närmare bestämt i Boden. Trots att Fällknivens historia inte är i närheten lika lång som exempelvis EKA eller Morakniv har de på kort tid lyckats växa sig större än många konkurrenter.

En av de främsta anledningarna till Fällknivens framgångar är förstås deras brinnande passion för friluftsliv, jakt och fiske. De vet vad som förväntas av en riktigt bra vildmarkskniv och tummar varken på kvalitet, design eller hållbarhet.

Idag är Fällkniven inte bara en kunglig hovleverantör av knivar, deras mest legendariska knivmodell F1 är dessutom en del av utrustningen i JAS 39 Gripen.

Bara det säger en hel del om den kvalitet företaget erbjuder i sina produkter.

TipsHär hittar du alla våra knivar från Fällkniven.

Vilken Fällkniven är den bästa?

Som tidigare nämnt erbjuder Fällkniven idag ett stort utbud av högkvalitativa knivar, alla noggrant framtagna för att passa specifika behov. Därför är det egentligen omöjligt att säga vilken kniv som är bäst. Det beror helt enkelt på vad du ska använda den till och vad du har för krav och förväntningar.

Vilken Fällkniven som passar dig beror till exempel på:

 • Vad du planerar att använda kniven till. Vissa knivar passar bäst för jakt, andra för överlevnad i naturen.
 • Vilken storlek du önskar. Fällkniven erbjuder allt ifrån stora bowie-knivar med fast blad till små och kompakta fällknivar.
 • Hur mycket du har råd att spendera. Priset på kniven beror dels på dess material, dels på storleken.
 • Om du vill ha en brukskniv eller samlarkniv. Samlarknivar är mer exklusiva och därmed inte anpassade för samma slags användning som bruksknivar.

Nedan ska vi titta närmare på några av Fällknivens många knivmodeller. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta en kniv som passar just dig.

A1

Överlevnadskniv från Fällkniven A1.

Fällkniven A1 är en bra allroundkniv med ett fast knivblad av laminerat VG10-stål, en riktigt vass egg och ett greppvänligt skaft av kraton. Knivbladet är 160 mm långt och 6 mm tjockt, vilket av många anses vara ett ”lagom format”.

A1 är helt enkelt en överlevnadskniv anpassad för att klara de allra tuffaste uppgifterna i vildmarken, både i varmare och kallare väder. Den går till exempel utmärkt att klyva ved med och parerstången gör den extra säker att använda.

Läs mer om A1

A1 Pro 10

Pålitlig militärkniv från Fällkniven A1 Pro.

A1 Pro 10 är en robust överlevnadskniv som klarar de flesta uppgifter i skog och mark. Detta är en kraftigare variant av A1 med ett extra tjockt knivblad på 7 mm som ger en god vridstyvhet. Denna pro-variant är det bästa valet för dig som vill kunna få ut maximal styrka ur din kniv.

Själva knivbladet är av CoS-stål istället för VG10 som i A1. Detta gör kniven starkare och vassare samtidigt som den håller skärpan ännu längre. Knivbladet löper dessutom genom hela handtaget för att ge optimal stabilitet.

Handtaget av Thermorun ger dig bästa möjliga grepp när du hanterar kniven. Även här finns en parerstång som minskar risken att du slinter.

Läs mer om A1 Pro 

A1x

Blank överlevnadskniv från Fällkniven A1x.

Likt A1 Pro 10 är A1x utrustad med ett 7 mm tjockt knivblad av laminerat CoS-stål. Rent storleksmässigt skiljer sig de två knivarna inte märkvärt, utan den största skillnaden är att A1x har en full tånge. Dessutom kan du välja till en Zytel-slida med clips.

Läs mer om A1x

A1xb

Stark överlevnadskniv med svart blad från Fällkniven A1xb.

A1xb har samma egenskaper som A1x, men istället för ett blankt blad har kniven ett svart blad. Detta beror på Volframkarbid-beläggningen som dels ger kniven ett häftigt utseende, men som också gör kniven extra stark. Volframkarbid har en hårdhet på hela 83 HRC.

Läs mer om A1xb

A2

Fällkniven A2 med knivslida av läder.

Fällkniven A2 är en av Fällknivens största och bästa expeditionsknivar med en totallängd på 325 mm och en vikt på 381 gram. Här får du helt enkelt mycket kniv för pengarna.

Det 6 mm breda knivbladet är av laminerat VG10-stål och löper genom hela skaftet, vilket gör kniven extra tålig och stark. Eggen håller sig vass länge, oavsett om du klyver ved eller rensar bland buskage.

Själva skaftet är av kraton, ett syntetiskt gummimaterial som ger dig samma greppvänlighet, men som står emot väder och kemikalier betydligt bättre.

Läs mer om A2

F1

Överlevnadskniv med laminerat VG10 med Fällkniven F1.

F1 är Fällknivens mest legendariska kniv som faktiskt utvecklades för det svenska flygvapnet. Sedan är 1995 är den en del av standardutrustningen i JAS 39 Gripen där den finns i benfickan på skyddsdräkten.

Enligt många är denna klassiker den bästa Fällkniven, även om den till storleken definitivt tillhör de mindre knivarna.

Idag är F1 en favorit både bland militärer, preppers, knivsamlare och friluftsmänniskor. Förmodligen har detta att göra med att F1 ger dig hög kvalitet till ett mycket överkomligt pris. 

F1 har ett fast knivblad av starkt VG10 specialstål som ger en utmärkt skärpa. Själva kniven är som sagt ganska kompakt med en totallängd på 210 cm och en vikt på endast 153 gram. Skaftet är av Thermorun för att ge bästa möjliga greppvänlighet.

Läs mer om F1

F1 CoS

Överlevnadskniv med CoS specialstål med Fällkniven F1 CoS.

Fällkniven F1 CoS är en ännu starkare version av F1. Den har nämligen ett knivblad av CoS-stål istället för VG10, vilket gör den snäppet hårdare och vassare. CoS-stål har dessutom en bättre skärpevaraktighet och rostbeständighet. Rent utseendemässigt är modellerna identiska. 

Läs mer om F1 CoS

F1x

Slidkniv med tjockt knivblad från Fällkniven F1x.

F1x har samma egenskaper som F1 CoS – båda har ett knivblad av laminerat koboltstål och är i princip lika stora.

Precis som övriga knivar i Fällknivens X-serie har F1x dock en full tånge, vilket betyder att knivbladet löper med full bredd genom hela handtaget. Detta påverkar även vikten och gör F1x ett par gram tyngre än F1 CoS.

Läs mer om F1x

F1xb

Sylvass slidkniv från Fällkniven F1xb med svart blad.

F1xb är den starkaste versionen av den populära kniven F1. Denna modell har samma egenskaper som F1x, men också ett svart knivblad med Volframkarbid-beläggning. Detta gör kniven extra stark samtidigt som den ger den ett riktigt häftigt utseende.

Läs mer om F1xb

Modern Bowie – MB

7,41 mm tjockt blad med vildmarkskniven Fällkniven MB – Modern Bowie.

Om bäst är lika med långt blad har du hittat rätt med Modern Bowie.

Ifall du vill ha en riktig värstingkniv kan Fällkniven MB Modern Bowie vara något i din smak. Detta är Fällknivens största kniv med ett 254 mm långt och 7,41 mm tjockt knivblad av högkvalitativt CoS-stål. Vikten ligger på 565 gram.

Modern Bowie är så stor att den kan ersätta en mindre yxa. Den passar därför bra för dig som vill kunna klyva ved, tälja pinnar till elden, röja upp en snårig skog eller skära kött.

Den fungerar också som jaktkniv för den erfarne jägaren, även om de flesta nog tycker att den är alldeles för stor för det ändamålet.

Läs mer om Modern Bowie

S1

Skogskniv från Fällkniven S1.

Fällkniven S1 är en omtyckt skogskniv som är stark nog att klara de flesta uppgifter i vildmarken. Den passar lika bra för jakt och fiske som för överlevnad och prepping.

Knivbladet är av laminerat VG10-stål som ger dig en riktigt tålig och vass kniv med lång skärpevaraktighet. Rent storleksmässigt är S1 stor nog för att klara tuffare tag, men ändå kompakt nog att bära med sig.

Skaftet är av hållbart och greppvänligt Thermorun som står emot de flesta utmaningar naturen har att bjuda på. Här finns även en parerstång för extra säkerhet när du hanterar kniven.

Läs mer om S1

S1 Pro 10

Överlevnadskniv från Fällkniven S1 Pro 10 med 6 mm tjockt blad.

S1 Pro 10 har en specialslipad egg och ett ännu tjockare knivblad än S1. Bladet är dessutom tillverkat av laminerat CoS-stål istället för VG10, vilket gör kniven extra robust, vass och rosttålig.

Du behöver dessutom inte slipa den lika ofta då den håller sig vass längre. Därför kan detta vara det bästa valet över standardmodellen av S1 ifall du använder din kniv ofta.

Precis som S1 har S1 Pro 10 ett ergonomiskt handtag av Thermorun med parerstänger som gör det enklare att arbeta med kniven.

Läs mer om S1 Pro 10

S1x

Pålitlig vildmarkskniv med blant blad från Fällkniven S1x.

S1x är ytterligare en version av klassikern S1 och likt S1 Pro 10 har den ett 6mm tjockt knivblad av laminerat koboltstål och en konvex knivegg. Skillnaden ligger i vanlig ordning i tången.

S1x har en full tånge, vilket betyder att knivbladet löper genom hela handtaget för extra stabilitet. Handtagets Thermorun-material omsluter inte hela handtaget, utan sitter enbart på sidorna. Detta gör S1x dessutom snäppet tyngre än S1 Pro 10.

Läs mer om S1x

S1xb

Pålitlig överlevnadskniv med svart blad från Fällkniven S1xb.

I S1xb hittar vi Fällknivens Volframkarbid-beläggning som färgar knivbladet svart och ger det fenomenal styrka. I övrigt är knivens egenskaper desamma som i S1x. 

Läs mer om S1xb

U2

Fickkniv med SGPS-stål från Fällkniven U2.

Fällkniven U2 är en liten och kompakt fällkniv med en vikt på bara 45 gram. Hopfälld mäter den dessutom inte mer än 86 mm, vilket gör att den får plats i vilken ficka som helst utan problem.

Bästa kompakta Fällkniven enligt vissa.

U2 är faktiskt lite utav en historisk kniv eftersom det är den första modellen i världen som har ett blad av SGPS (Super Gold Powder Steel), ett laminerat pulverstål. Detta ger dig en kniv med imponerande skärpa som håller länge.

Läs mer om U2

U4

Behändig pennkniv från Fällkniven U4 med SGPS-stål.

U4 har liknande egenskaper som U2, så som ett knivblad av SGPS-stål och Grilon-handtag. Detta är dock en snäppet mindre kniv med ett 2,25 mm tjockt knivblad och en bladlängd på 53 mm, vilket kan jämföras med 64 mm i U2.

Dess storlek gör dessutom U4 ett par gram lättare – den väger bara 29 gram. Även knivbladets form skiljer sig, men utöver det är dessa pennknivar snarlika.

Läs mer om U4

H1zCoS

Välbalanserad jaktkniv från Fällkniven H1zCoS.

Fällkniven H1zCoS är en välbalanserad kniv främst anpassad för lite mer erfarna jägare. Det 5 mm tjocka bnivbladet är av laminerat CoS-stål och har en konvex slipning. Detta gör det enklare att flå dina byten utan att skada köttet.

Även om H1zCoS i grunden är en jaktkniv passar den minst lika bra för att tälja med eller skära av grenar. Eftersom handtaget saknar parerstänger är detta dock inte en optimal kniv för dig som är nybörjare.

Läs mer om H1zCoS

PCx

Lättanvänd fällkniv från Fällkniven PCx med avtagbart clips.

Är du ute efter en lätt, enkel och lättanvänd kniv för vardagsbruk kan PCx vara den bästa fällkniven för dig. Med en totallängd på 173 mm är PCx längre än många andra fällknivar från Fällkniven, men den väger ändå bara 70 gram.

Knivbladet är av CoS-stål som håller skärpan länge och ger en fenomenal styrka. Det är också möjligt att justera bladet i tröghet eftersom det är fixerat med teflonlager. Handtaget är av grilon och förstärkt med rostfritt stål för ännu bättre tålighet.

Läs mer om PCx

PXLx

Pålitlig fällkniv från Fällkniven PXLx.

PXLx är ytterligare en fällkniv som levererar hög kvalitet på de flesta punkter. Här får du en praktisk och stark kniv som passar lika bra för friluftsmänniskor som för preppers. För att vara en fällkniv är den dock i längsta laget med en totallängd på 199 mm.

Knivbladet är av CoS-stål och har en tjocklek på 3,5 mm. Handtaget av grilon ger dig ett bra grepp och är dessutom enkelt att rengöra. Här finns dessutom ett smart pocket clip som gör att du kan fästa kniven i bältet eller fickan.

Läs mer om PXLx

TK2

Pålitlig brukskniv från Fällkniven TK2.

Fällkniven TK2 är en kniv ur Fällknivens Tre Kronor-serie som kombinerar pris och prestanda på ett fenomenalt sätt.

Här får du en stark brukskniv med ett 4,5 mm tjockt knivblad av 3G-stål och en konvex egg. Bladlängden på 10 cm är enligt många knivanvändare optimal och med en vikt på endast 148 gram är TK2 långt ifrån klumpig.

Handtaget är av Thermorun för att ge dig ett bra grepp och parerstången ger dig bättre kontroll när du arbetar med kniven.

Läs mer om TK2

TK3Ic

Kompakt fällkniv med TK3Ic Desert Ironwood från Fällkniven med elegant träskaft.

Vill du ha en lite mer elegant fällkniv kan TK3Ic kanske falla dig i smaken. Detta är en stark, men kompakt fällkniv med ett vackert handtag av desert ironwood, ett kompakt och hållbart träslag.

Likt TK2 har TK3Ic ett knivblad av högkvalitativt 3G-stål, som är starkare och mer hållbart än både VG10 och CoS. Denna typ av stål används främst i japanska köksknivar, men förekommer i flera av Fällknivens modeller.

Det robusta trähandtaget gör kniven behaglig att hålla i och arbeta med, men eftersom det saknas parerstänger är TK3Ic främst lämpad för erfarna knivanvändare.

Vi väljer att utse denna till bästa eleganta eller exklusiva Fällkniven.

Läs mer om TK3ic

TK4c

Prisvärd fällkniv från Fällkniven TK4c med svart skaft.

Både vad gäller utseende och egenskaper är TK4c och TK3Ic mycket lika varandra. De är först och främst identiska när det kommer till storleken – båda mäter 9,5 cm hopfällda och har ett 2,5 mm tjockt knivblad.

De har också lock-back-funktionen, 3G-stålet och knivslidan av Cordura gemensamt. Det enda som skiljer dem åt är handtaget – TK4c har ett handtag av Grilon. Detta gör dessutom att TK4c väger drygt hälften så mycket som TK3Ic.

Den är inte billig men är med sitt utmärkta stål trots allt en av de bästa prisvärda fällknivarna från denna tillverkare.

Läs mer om TK4c

TK6 Tre Kronor

Greppvänlig jaktkniv med TK6 Tre Kronor Hunter Zytel från Fällkniven.

Även TK6 är en fällkniv ur Fällknivens Tre Kronor-serie, fast denna gång främst lämpad för jakt. Med TK6 får du en kniv med imponerande prestanda och god skärpevaraktighet tack vare dess robusta knivblad som likt TK3Ic är tillverkat av 3G-stål.

Handtaget är av Thermorun, en typ av plast med fantastisk hållbarhet. Den ergonomiska utformningen och parerstängerna gör dessutom att TK6 är enkel att hantera, även av dig som är nybörjare.

Läs mer om TK6

TH2

Fällkniven TH2 är en prisvärd jakt- och allroundkniv som passar bra för den lite mer krävande användaren. Kniven har ett 4,5 mm tjockt knivblad av laminerat koboltstål och en sylvass, konvex egg. Den väger bara 116 gram och är därmed enkel att bära med.

Handtaget är ergonomiskt utformat och tillverkad av Thermorun för optimal hållbarhet och greppvänlighet. Kniven saknar dock parerstång, vilket betyder att den främst passar dig som är lite mer erfaren.

Läs mer om TH2

SK2L Embla

Pålitlig jaktkniv med SK2L Embla jaktkniv från Fällkniven med skaft av desert ironwood.

Jaktkniven SK2L Embla bjuder på ett vackert hantverk med ett handtag av desert ironwood. Här får du en stark kniv med en klinga av CoS-stål som håller skärpan länge. Bladlängden på 10 cm är optimal enligt många jägare, så även den konvexa eggen.

Är du ute efter en lite mer traditionell jaktkniv kan SK2L vara ett passande alternativ. Du får även med en knivslida av läder med en ögla som du kan hänga i midjebältet.

Läs mer om SK2L Embla

NL4L Frej

Stark slidkniv från Fällkniven NL4L Frej med vackert läderhandtag.

NL4L Frej är ytterligare en högkvalitativ jaktkniv från Fällkniven, denna gång i ett lite större format och med ett handtag av läder. Det 5 mm tjocka knivbladet är tillverkat av VG10-stål och har i vanlig ordning en konvex egg för bästa skärförmåga och styrka.

Detta är en kniv för dig som föredrar ett lite längre knivblad för att få ännu bättre räckvidd. NL4L Frej har ett 13 cm långt knivblad och dessutom en rejäl parerstång som ger dig bättre kontroll när du hanterar kniven.

Läs mer om NL4L Frej

PHkz

Jaktkniv med unik bladform från Fällkniven PHKz.

PHkz är en jaktkniv för proffsen. Fällkniven själva beskriver den faktiskt som en av världens bästa jaktknivar som kombinerar funktion, säkerhet och hygien.

Här får du inte bara ett unikt utformat knivblad (så kallad upsweep-droppoint), vilket ger dig en lång flåkurva – du får även ett 5 mm tjockt knivblad av 3G-stål. Och det ergonomiska handtaget står dessutom emot både kroppsvätskor, kemikalier och värme.

Läs mer om PHkz

Sammanfattning – bästa Fällkniven

Fällkniven har ett enormt sortiment av knivar av mycket hög kvalitet. Vi har gått igenom några av de populäraste i denna artikel.

Som du förstår är det mycket svårt att säga vilken som är den bästa Fällkniven. Varje knivmodell är noggrant anpassad för att passa specifika behov. Och varje kniv från denna knivtillverkare är grymt bra.

Här finns det helt enkelt en knivmodell som passar de flesta, oavsett vad du planerar att använda kniven till, hur ofta och hur mycket du har råd att spendera.

Oavsett vilken kniv du väljer från Fällkniven är vi säkra på att du inte kommer att bli besviken. Detta är kvalitetsknivar som blivit hyllade världen över.

Är du osäker är du förstås välkommen att kontakta vår support så väljer vi dig att hitta en passande modell.

Vill du köpa kniv? Här hittar du alla våra knivar.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa Fällkniven?

Den Fällkniven som är bäst beror på hur du ska använda din kniv. Många anser att PCx är bäst för vardagsbruk, alternativt Fällkniven U2. För fast blad är klassikerna F1, S1 och A1 bra val.

Vilka är Fällkniven?

Fällkniven är ett svenskt familjeföretag som grundades 1984 och som idag är en av världens främsta tillverkare av vildmarksknivar.

Vilka typer av knivar erbjuder Fällkniven?

I Fällknivens utbud kan du hitta allt ifrån jakt- och fiskeknivar till överlevnadsknivar och militärknivar. De erbjuder både slidknivar, fällknivar och även brynen.

När passar en kniv från Fällkniven?

Fällknivens knivar passar bra i de flesta situationer, oavsett om du ska ut och jaga eller vandra. De passar minst lika bra som överlevnadsknivar för dig som preppar.  

Varför ska jag välja Fällkniven?

Fällkniven erbjuder robusta och mångsidiga med lång hållbarhet. Deras knivar testas dessutom av Luleå Universitet för att säkerställa att de håller högsta möjliga kvalitet.

Vad kostar en kniv från Fällkniven?

Det beror framför allt på material och storlek. Vissa knivar kostar inte mer än någon tusenlapp medan andra kan kosta upp emot 8 000 kronor.

Källor

fallkniven.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]