Gasbehållare – Primus Winter Gas

88 kr118 kr

Winter Gas från Primus är en vinterblandning för ditt gasolkök. Med effekt ner till -22°C klarar denna gas de flesta vinterväder.

Läs mer
Artikelnr: N/A Kategori:
Beskrivning
  • Brinner bättre än vanlig gasol vid kallt väder
  • Högre effekt och mindre bränsleåtgång
  • Fungerar ända ner till -22°C
  • Fungerar bra upp till +10°C

Vintergas – även då det är riktigt kallt

Gasol och gaskök har generellt sett en begränsning som har med temperatur att göra.

När termometern kryper under noll är en vanlig gasblandning inte så effektiv längre. Är det tillräckligt kallt fungerar inte gasköket alls. Det beror på att trycket i behållaren sjunker vilket gör att gasen avdunstar sämre.

När gasen inte avdunstar – ja då kan det inte heller bli någon låga.

Lösningen från Primus heter Power Gas. Det är en vintergas med propan och isobutan. Tack vare en uppfinning som de kallar för VaporMesh är denna gasol effektiv ända ner till -22°C.

VaporMesh ökar effekten i kallt väder

Vad är VaporMesh? Det är ett slags papper med hög absorberingsförmåga som sitter längs med gasbehållarens insida.

Pappret absorberar gasen när den är i flytande form (det är sådan den är i gasbehållaren). När vätskenivån i behållaren minskar ökar effekten av pappret. Resultatet är en jämnare prestanda hos Winter Gas jämfört med andra blandningar.

Winter Gas eller Power Gas?

Primus har även en annan gasolbehållare som heter Power Gas. En kul detalj är att det är exakt samma gasblandning som den som används i Winter Gas – ca 20 procent propan och 80 procent isobutan.

Skillnaden ligger i det där specialpappret på insidan av behållaren – VaporMesh. Effekten av en sådan detalj är imponerande. När behållarna är helt nya är effekten i kallt väder nästan identisk precis i början.

Annat är det efter en stund:

  • Efter att köket gått i 60 minuter ger Winter Gas 9 procent högre effekt än Power Gas
  • När köket gått i 120 minuter är effektskillnaden 15 procent.

Då du är ute i vildmarken, t.ex. i fjällen, vill du givetvis ha god effekt i ditt gasolkök även efter några dagar – inte bara de första två dagarna.

Är det riktigt kallt ute blir effekten ännu mer markant. Primus jämförde Power Gas och Winter Gas i ett frysrum med en temperatur på -20°C. Då visade sig vintergasen i praktiken vara den enda som fungerade bra.

Här är kommentarer från Primus från det test som de gjorde:

Vill du ha en gas som du kan använda då du är på fjället, i skogen på vintern eller för överlevnad i kallt väder? Då kan vi verkligen rekommendera Winter Gas.

Rätt gasblandning för olika temperatur

Det finns tre gasblandningar från Primus. Vilken som är bäst beror på hur varmt det är där du ska använda den.

  • Winter Gas: -22°C – +10°C
  • Power Gas: -15°C – +25°C
  • Summer Gas: +15°C – +40°C

Bäst är om du kan köpa en gas som är avsedd för årstiden. Det ger kortare tillagning och spar bränsle. När det gäller att använda gasol på vintern kommer du att märka att en vinterblandning är bäst. Är det riktigt kallt kan det vara det enda som fungerar i praktiken.

Vill du ha bränsle som klarar lägre temperatur än -22°C? Då rekommenderar vi ett flytande bränsle och multi-fuel-brännare.

Storlek

230 g, 450 g

Våra favoriter

Outlet
1.713 kr1.788 kr
1.044 kr
683 kr
1.443 kr
916 kr
2.987 kr
-30%
Det ursprungliga priset var: 1.210 kr.Det nuvarande priset är: 847 kr.