Kemiskt ren bensin – Primus PowerFuel 1 liter

129 kr

Kemiskt ren bensin för multifuel-kök. Lättantändligt bränsle som fungerar utmärkt även i extrem kyla och på hög höjd.

Läs mer

89 i lager

Artikelnr: BD14SV1000 Kategori: GTIN: 7330033209945
Beskrivning
  • Bra bränsle på vintern och på mycket kalla platser
  • Fungerar även på hög höjd
  • Sotar mindre än fotogen

Bensin till multifuel-kök

Primus Power Fuel är ett mycket kraftfullt bränsle som passar i alla typer av multifuelkök.

Innehållet är kemiskt ren bensin. Det ger en mycket hög effekt utan att sota.

Ska du använda ett stormkök när det är mycket kallt ute är det bästa valet ett multifuel-kök (se t.ex. Optimus Nova). Med bensin som bränsle i köket kan du använda det även i extrem kyla, vid temperaturer som t.ex. inget gaskök klarar av.

Dessutom har bensin utmärkt prestanda även på mycket hög höjd.

PowerFuel är vår favorit bland flytande bränslen. En liter räcker uppskattningsvis för en person i 5 – 7 dagar. Köp till en stark bränsleflaska i aluminium för enkel och säker förvaring.

Bensin är renare än fotogen

Många som använder multi fuel-kök föredrar kemiskt ren bensin (industribensin) framför fotogen, som är ett annat vanligt bränsle.

Egentligen har bensin och fotogen snarlika egenskaper. De har ungefär samma energiinnehåll. Bägge fungerar utmärkt som bränsle i ett flerbränslekök.

Bensinen är dock renare än fotogenet. Den sotar inte och lågan är ren. Av den anledningen krävs mindre underhåll av brännaren. Dessutom har fotogen en karaktäristisk lukt vid förbränning.

På hög höjd där luften är tunn är bensin bättre än fotogen eftersom den inte kräver lika mycket primärluft.

Fotogen är dock inte lika lättantändligt som bensin och har därför en liten fördel vid hanteringen. Däremot är det givetvis en fördel att bensinen är så lätt att antända när du ska starta köket.

Går det inte att använda vanlig bilbensin och diesel?

Med en bra multifuelbrännare går det utmärkt att använda vanlig blyfri 95-oktanig bensin eller diesel. Det går även att använda smutsig lågoktanig bensin med blytillsatser. Det är dock verkligen inget vi rekommenderar.

Den bensin som säljs på macken har diverse tillsatser för att motorn ska må bra. Dessa är giftiga och är inget som vi skulle vilja förknippa med matlagning. Det är inte hälsosamt att andas in ångorna.

Då är diesel bättre men även den har tillsatser. Dessutom sotar brännaren igen mycket snabbare med diesel än med andra flytande bränslen.

Vanlig bensin och diesel är därför att betrakta som nödbränsle ifall kemiskt ren bensin eller fotogen inte går att få tag på.

Du gillar kanske också

You may also like