Försvarsspray bäst i test – Bästa överfallsspray 2023

Försvarsspray bäst i test

Med en självförsvarsspray kan du känna dig lite tryggare med vetskapen om att du faktiskt har en chans att försvara dig om det dyker upp en angripare. En överfallsspray är liten, behändig och relativt billig. Men vilken ska man köpa? Vi har satt ihop en försvarsspray bäst i test-guide för att göra valet lite lättare för dig.

Försvarspray bäst i test – jämförelse

Bodyguard Knock Out

Bodyguard Knock Out försvarsspray

Bodyguard Knock Out är mångas favorit och detta är vårt val som bästa all-round-försvarsspray. Denna blev bäst i test när Self & Defence gjorde en jämförelse av olika sprayer. Den har en otroligt stark stråle som räcker hela 4 meter och ger en mycket bra precision, även om det blåser en del ute.

Tack vare ett praktiskt flip-top-lock med inbyggt sikte är det lätt att öppna sprayen och sikta. Angriparen upplever smärta, förblindas tillfälligt och blir ”märkt” med en stark röd färg så att Polisen lättare kan identifiera honom eller henne.

Läs mer om Bodyguard Knock Out

Super Defence 63 ml

Original TW1000 Super Defence försvarsspray

De flesta självförsvarssprayer fungerar fint i de flesta situationer men om det blåser lite extra mycket ute kan det lätt bli problem. Du kan missa målet eller i värsta fall få sprayen på dig. Här utskiljer sig Super Defence från mängden på ett snyggt sätt. En effekt i strålen på hela 35 kg gör att den lilla förpackningen sprutar ut rödfärg upp till 5 meter.

63 ml röd vätska är också något i hästväg i sammanhanget. Det är till exempel över 50 % mer än i populära Bodyguard Knock Out.

Super Defence är bästa val om vädret inte råkar stå vid din sida. Tillverkaren är tyska Hoernecke och varumärket är Original TW1000. Denna tillverkare levererar säkerhetsutrustning till poliser och militärer världen över, bland annat den svenska militären faktiskt.

Förpackningen påminner om pepparspray också vilket kan vara anledning nog för en angripare att ta ett steg tillbaka.

Läs mer om TW1000 Super Defence

Plegium Smart

Plegium Smart överfallsspray

Plegium har ett intressant alternativ till det mesta som finns på marknaden. Detta är det bästa kompletta överfallsskyddet, mycket mer än bara en försvarsspray egentligen.

Plegium Smart har förutom en mentolspray som färgar angriparen i rött flera andra funktioner som hjälper dig att känna dig lite säkrare en mörk natt. Den kan nästan liknas vid en schweizisk armékniv. Apparaten har lite av allt men utan att vara särskilt komplicerad.

När du trycker på knappen börjar nämligen en led-lampa blinka så att angriparen tappar orienteringen. En siren på hela 130 dB (= extremt högt) börjar tjuta.

Samtidigt skickar din telefon SMS med en karta till utvalda kontakter och så ringer den upp dem också. Utöver detta innehåller sprayen UV-färg som gör det lättare att identifiera förövaren även om hen lyckats tvätta bort rödfärgen.

Smart helt enkelt. Nackdelar? Med 13 ml färg är det lite i det minsta laget. Bodyguard Knock Out har till exempel 40 ml. Men de övriga funktionerna kan vara minst lika viktiga tillsammans.

Läs mer om Plegium Smart

TIW Försvarsspray

TIW försvarsspray

TIW Försvarsspray är en omtyckt klassiker – av alla förutom förövarna själva förstås. Det är samma tillverkare som för Super Defence, nämligen Hoernecke. Ett namn att lita på. Även denna påminner om pepparspray men är helt laglig.

Med en superstark stråle maximerar du chansen att träffa förövaren med den röda färgstrålen. Skillnaden mot Super Defence är att produkten tar mindre plats och den saknar UV-märkning. Den gör dock jobbet med ett mycket väl godkänt resultat. Ett av de bästa valen.

Läs mer om TIW Försvarsspray

Bodyguard färglös försvarsspray

Bodyguard färglös överfallsspray

Detta är enligt oss den i särklass bästa överfallssprayen för inomhusbruk. Tänk dig att du behöver försvara dig på en plats där du inte gärna vill fläcka ner inredningen med rödfärg. Nöden har ingen lag säger ordspråket, men tänk efter – du vill inte hamna i ett läge där du utsätter dig själv för ökad risk bara för att du tvekar att utlösa sprayen. Det kan vara på ett museum, hemma hos någon, i bilen eller i en affär.

För den typen av situationer är Bodyguards lagliga färglösa självförsvarsspray ett bra val. Den sprutar ut tunga droppar som lätt träffar angriparen och orsakar tillfällig sveda och ögonirritation.

Läs mer om Bodyguard färglös försvarsspray

Plegium Smart Mini

Plegium Smart Mini självförsvarsspray

Du läste väl om försvarssprayen Plegium Smart som vi tipsade om? Tyckte du att det var lite väl mycket med allt blinkande ljus och tjutande larm? Då finns Plegium Smart Mini som ett bra alternativ. Den innehåller stark rödfärg och UV-färg för identifiering och den skickar SMS med karta och ringer dina utvalda kontakter. That’s it.

Nej förresten, den har en praktisk nyckelring med magnetfäste också. Och så är den liten. 10 x 3 cm och väger endast 70 gram. Mini helt enkelt.

Läs mer om Plegium Smart Mini

TIW Criminal Identifier

TIW Criminal Identifier överfallsspray

TIW Criminal Identifier är bästa minsta överfallsspray. Den är inte större än 10,5 x 2,5 cm och väger inte mer än 30 gram. Den sprutar ut röd färg som tillfälligt hindrar en angripare och dessutom gör det lättare för polisen att identifiera förövaren.

Fördelen med denna spray är formatet. Den får utan några som helst problem plats i vilken handväska som helst. Ändå räcker strålen hela 3 meter. Inte lika bra som de 5-6 meter som de försvarssprayer som är bäst i test, men kanske tillräckligt bra med tanke på det nätta formatet.

Läs mer om TIW Criminal Identifier

Bodyguard Dog Defence

Bodyguard Dog Defence Spray

Kan man använda en försvarsspray på en aggressiv hund? Javisst, men håll med om att det känns som lite overkill att spraya rödfärg i nyllet på en grupp med knähundar som hamnat i en blodig hundfight?

Nej, för att försvara dig själv, din hund eller andra mot aggressiva hundar är det bättre att köpa en speciell hundspray. Vårt val är Bodyguard Dog Defence.

Denna spray är utformad för att skapa tillfällig irritation i hundens ögon och nos. Dessutom har den en avkylande effekt som påminner om kallt vatten. Det brukar hjälpa för att lugna ner även de mest aggressiva situationer.

Hunden eller hundarna får inga bestående men, vilket är viktigt. Tänk bara på att det är förbjudet att använda denna typ av spray i träningssyfte. Den är bara till för extrema nödfall och då är den riktigt bra.

Läs mer om Bodyguard Dog Defence

Översikt över bästa överfallsspray 2023

Volym (ml)Räckvidd (m)Färg
Bodyguard Knock Out v2404Röd
Super Defence 63 ml634–5Röd + UV
Plegium Smart133Röd + UV
TIW Försvarsspray404–5Röd
Bodyguard färglös försvarsspray404Nej
Plegium Smart Mini133Röd + UV
TIW Criminal Identifier203Röd
Bodyguard Dog Defence403–4Nej

Så fungerar överfallsspray

Det är relativt lätt att använda en spray för självförsvar. Så här gör du:

 1. Öppna skyddslocket
 2. Sikta mot angriparens ansikte (ofta finns ett litet ”sikte”)
 3. Tryck ner knappen och töm innehållet helt. Försäkra dig om att strålen verkligen träffar i ansiktet.
 4. Spring bort från platsen, sök hjälp och anmäl överfallet hos polisen.

Sprayen kan ha en avskräckande effekt på en förövare. Den förblindar tillfälligt och orsakar sveda. Dessutom blir den som attackerar märkt med röd färg (beroende på modell) så att det blir lättare för polisen att identifiera honom eller henne.

Kom ihåg att köpa en ny försvarsspray om du använt en!

 • Viktigt – Du kan inte öva med en överfallsspray. När du väl tryckt på knappen är sprayen förbrukad. Det beror dels på att innehållet töms snabbt, dels på att färgen kommer att täppa för öppningen efter användning. Vill du öva kan du köpa en speciell övningsspray.

Varför behöver du försvarsspray?

Tyvärr är det många som upplever att det blivit alltmer otryggt att röra sig ute i samhället. Speciellt på kvällen och på natten finns en oro att utsättas för överfall, oprovocerat våld, våldtäkt eller rån.

Med en försvarsspray har du en chans att försvara dig mot en angripare innan du hinner utsättas för våld. Det fungerar som ett slags lagligt vapen för nödvärn.

Om du hamnar i ett läge där någon försöker våldta dig eller skada dig kan du med hjälp av sprayen oskadliggöra angriparen en liten stund – tillräckligt för att du förhoppningsvis ska hinna sätta dig i säkerhet och söka skydd hos andra.

 • Kom ihåg – Det är lagligt att använda en överfallsspray i nödvärn men om du inte har skäl att använda den gör du dig skyldig till misshandel. 

Behövs försvarsspray?

Det är förstås inte utan anledning att intresset för självförsvarssprayer ökat. Det finns en ökad känsla av otrygghet i samhället:

Antal personer som känner otrygghet ute sen kväll - statistik
Källa: NTU 2021

En tredjedel av alla kvinnor i åldrarna 18 – 84 år känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet väljer att inte gå ut ensamma sent på kvällen – ens i det egna bostadsområdet! Var femte man upplever samma bekymmer.

Ur det perspektivet är det inte så konstigt att allt fler väljer att utrusta sig med en försvarsspray.

Men har våld och våldtäkter verkligen ökat? 

Andelen våldsbrott inte ökat totalt sett i samhället de senaste decennierna. Däremot har antalet skjutningar kraftigt ökat. Även om dessa skjutningar oftast påverkar isolerade kretsar har de bidragit till en ökad känsla av otrygghet.

Andelen sexualbrott i samhället har dock ökat:

Statistik över personer som utsatts för sexualbrott
Källa: NTU

Men här behövs lite nyans. Det finns nämligen skillnad på sexualbrott generellt och sådant som sker under tvång och med utnyttjande av försvarslös position (bland annat våldtäkt).

Antalet sexualbrott har ökat, men det är en naturlig konsekvens av att det blivit vanligare och mer accepterat att anmäla brott. Dessa brott fanns tidigare också.

I denna graf ser du att andelen som utsatts för sexualbrott i försvarslös position varit ganska stabil de senaste åren (i varje fall fram tills 2020 då det finns statistik):

Sexualbrott genom utnyttjande av försvarslös position - statistik
Källa: NTU

Med det sagt – hela 1 % av kvinnorna i Sverige har utsatts för någon form av sexualbrott genom att ha blivit utnyttjade i försvarslös position. Det är en av hundra – väldigt många.

Och så har vi denna graf över anmälda våldtäkter som är rätt så förskräcklig:

Statistik över anmälda våldtäkter
Källa: https://bra.se/statistik/kriminalstatistik/anmalda-brott.html

Grafen visar en tilltagande trend i antalet anmälda våldtäkter. Skalan är i 1000-tal och 2021 var det hela 9 962 våldtäkter.

Nog med dystra siffror. Förhoppningsvis blir varken du eller jag en del av denna statistik. Men vi kan ändå dra slutsatsen att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och införskaffa en försvarsspray som extra trygghet! Eller hur?

Försvarsspray mot rån?

Det kan även gå att använda försvarsspray mot rån men det beror på situationen. Utsätts du för rån kan det bästa vara att lämna ifrån sig värdesakerna. Speciellt om flera personer närmar sig. Ett misslyckat försök till självförsvar kan förvärra situationen. Du måste dock själv försöka bedöma den specifika situationen. Ibland kan en försvarsspray fungera även vid rån.

Att tänka på när du väljer självförsvarsspray

Hur gör man för att hitta den försvarsspray som är bäst? Det finns många bra sprayer för att försvara sig själv. Till saken hör att olika överfallssprayer kan vara bra på olika sätt. 

Här kommer en genomgång över de funktioner och egenskaper som vi undersökt när vi jämfört olika självförsvarssprayer på marknaden.

Volym

Volymen avser hur många milliliter (ml) vätska som finns i sprayen. Ju större volym desto större chans har du att i varje fall en del av innehållet ska träffa förövaren i ansiktet. Tar innehållet slut innan du hunnit oskadliggöra en anfallande man eller kvinna finns stor risk att situationen bara förvärras.

I detta test var det stor skillnad mellan volymen i spayerna. Den minsta, Plegium Smart och Plegium Smart Mini innehåller endast 13 ml. Å andra sidan har de flera andra funktioner som tillsammans hjälper till i ett nödläge. Den starkaste sprayen, Super Defence, innehåller hela 63 ml vätska.

Vad är lagom? Allt hänger inte på volymen utan även på hur precis strålen är. Men vill du vara på den säkra sidan tycker vi att du gärna kan välja en spray som innehåller 40 ml. Det är lite av en standard bland de bästa försvarssprayerna.

Aktiv substans

Oleoresin Capsicum som ingår i pepparspray är inte laglig att använda i Sverige utan licens. Därför innehåller de överfallsprayer som finns att köpa öppet (de som vi testat) en annan substans. Ofta är det en blandning av mentol och alkohol. Det är ändå tillräckligt starkt för att stoppa en attack.

Räckvidd

Räckvidden på sprayen kan vara avgörande för hur du lyckas med att avvärja ett anfall. Ju kortare räckvidd desto mindre marginaler har du inför en förestående attack.

Vad väljer vi? Du bör köpa en självförsvarsspray som har minst 3 meters räckvidd. Det är också den kortaste räckvidden bland sprayerna i detta test. De bästa överfallssprayerna klarar att spruta upp till 4-5 meter, vilket förstås är att föredra om du vill känna dig extra trygg. 

Färgning

De allra flesta överfallssprayer innehåller en stark färg, oftast röd, som kletar sig fast på förövaren. Färgen kan vara anledning nog för någon att avbryta en attack. Förutom att färgen hjälper den aktiva substansen att göra upplevelsen ännu värre för förgriparen hjälper den till att identifiera honom eller henne. Det är nämligen supersvårt att tvätta bort färgen.

Vissa självförsvarssprayer innehåller förutom färg även UV-färg. Syftet med den är att polisen ska kunna identifiera brottslingen även om hen lyckats tvätta bort den synliga färgen.

Så tycker vi: Det viktigaste är att strålen är stark, träffsäker och färgar angriparen. Vi ser UV-märkning som en bonus, inte som ett måste.

Storlek

Hur mycket plats tar en försvarsspray? Det finns viss variation. De tunnaste modellerna i testet, TIW Criminal Identifier och Plegium Smart Mini, är 2,5 respektive 3 cm breda. Höjden är 10,5 respektive 10 cm.

Det finns förstås ett samband mellan volym och storlek. Om du vill ha en spray med mycket vätska får du räkna med lite större dimensioner. Ändå är det ingen enorm skillnad.

Ett riktmärke kan vara Bodyguard Knock Out. Den rymmer hela 40 ml men är ändå bara 3,4 cm bred och 9,3 cm hög.

Den spray som innehåller mest försvarsvätska, Super Defence, har ett innehåll på 63 ml. Storleken är följaktligen lite mer påtaglig, men det är inte så farligt egentligen: 3,5 cm på bredden och 13,5 cm på höjden. Dock är förpackningen mer kantig än för övriga sprayer. De andra försvarssprayerna i testet som kommer i en rund eller närmast rund förpackning. Det påverkar förstås också hur mycket plats den tar.

Tillverkare som Bodyguard har även speciella hölster för att förvara försvarssprayen i bältet eller på armen, till exempel när du joggar.

Vad tycker vi om storleken på försvarsspray? Inte så noga. De flesta är ungefär lika stora. Köp en spray som har en funktion du kan lita på. Är det riktigt tajt med plats, till exempel om du inte har några fickor och bara har en liten handväska, ja då kan en av de minsta sprayerna vara bäst givet omständigheterna. Annars välj en normalstor överfallsspray.

Användarvänlighet

Alla sprayer i testet är lätta att använda. Det är en förutsättning för att en försvarsspray ska vara användbar i ett pressat läge. Du har kanske inte mer än någon sekund på dig att reagera. Dessutom är en sådan situation nästan alltid mycket stressande. Därför är användarvänligheten avgörande.

Samtliga sprayer som vi har tittat på har ett skyddslock som du öppnar innan du kan använda sprayen. Det är en förutsättning för att du inte ska råka utlösa den av misstag. Därefter siktar du och trycker du på knappen. Svårare än så är det inte.

Mer avancerade skyddssprayer som de från Plegium fungerar på samma sätt. Bara för att de har fler funktioner som SMS, samtal, blinkande ljus och larm innebär det inte fler moment för dig. Tryck på knappen så löser apparaten resten.

Övriga funktioner

En självförsvarsspray är egentligen ganska så basic. Det är en liten burk med en aerosol och färgad vätska. Den kan liknas vid en sprayburk. Men detaljerna skiljer sig en del mellan olika tillverkare.

 • Nästan alla försvarssprayer har en färgad vätska för att markera och distrahera angriparen.
 • Vätskan brukar dessutom svida i ögonen och orsaka tillfälliga svårigheter för attackeraren att se.

Detta är gemensamt för alla sprayerna i detta bäst i test. Utöver detta finns följande funktioner ibland:

 • Ett mer raffinerat sikte (Bodyguard Knock Out)
 • UV-märkning (Super Defence, Plegium Smart och Plegium Smart Mini)
 • Färglös vätska för inomhusbruk (Bodyguard färglös försvarsspray)
 • Larma kontakter genom att skicka karta via SMS och genom att ringa (Plegium Smart och Smart Mini)
 • Blinkande lampa (Plegium Smart)
 • Larm (Plegium Smart)

Vad behöver man? Detta måste du själv avgöra. Bodyguard tycker att less is more. Färre saker som kan gå fel om det “bara” är en spray.

Konkurrenten Plegium tycker givetvis att det är bättre att gardera sig med flera funktioner. Dessa kräver ett fungerande batteri vilket kan kännas lite riskabelt. Det som sitter i räcker dock i fyra år efter att du aktiverat det så batteritid ska inte behöva bli ett problem.

Pris

Vad är lite extra trygghet värt? Ganska mycket skulle vi vilja säga. Ändå är priset på försvarssprayer ganska så lågt.

Den billigaste och en av de minsta sprayerna i testet (TIW Criminal Identifier) kostar bara drygt 100 kronor.

Alla Bodyguard, Original TW1000 Super Defence och TIW i standardstorlek ligger kring 200 kronor eller strax därunder.

De dyraste överfallssprayerna är de från Plegium som har extra funktioner. Men även här är det inte tal om några dyra prylar. Räkna med att få betala runt 300 – 400 kronor för dessa apparater.

Hur som helst är det en billig försäkring.

Vårt tips: Titta inte på prislappen. Alla överfallsprayer är relativt billiga. Välj en som du trivs med och litar på.

Hållbarhet

Slutligen har vi hållbarheten. Undersök hur många år sprayen klarar sig innan du måste byta ut den. Notera bäst före datumet och lägg in ett larm i kalendern. Är självförsvarssprayen för gammal kanske den inte fungerar som det är tänkt.

I denna bäst i test-artikel är det följande hållbarhet på produkterna:

 • Bodyguard: 2 år
 • TIW: 3 år
 • Super Defence: 3 år
 • Plegium: 4 år

Självklart får du tänka på hållbarheten när du tittar på priset. En spray för 400 kronor med 4 års hållbarhet är ju egentligen lika dyr som en för 200 kronor med 2 års hållbarhet om du ser på livslängden. Givet att du inte har otur att behöva använda sprayen förstås.

En tanke: Vi tycker ändå att du inte ska fokusera på hållbarheten. Köp den överfallsspray som du tycker passar bäst och känns mest förtroendeingivande. Att behöva köpa en ny för 200 kronor efter två år ser inte vi som ett stort problem i sammanhanget.

Sammanfattning – Försvarsspray bäst i test 2023

Att utse bästa försvarsspray är inte helt lätt – det finns ett flertal märken och modeller på marknaden. Vi har ändå, tror vi, lyckats ringa in några av de bästa alternativen som finns att köpa just nu.

Så här kan vi sammanfatta det:

 • Vill du bara köpa en försvarsspray som är driftssäker, välbeprövad och fungerar? En ”nobrainer”? Då är det Bodyguard Knock Out som du ska välja.
 • Ifall du vill maximera styrkan och räckvidden på sprayen och ha så många milliliter som möjligt att spruta på en attackerare då väljer du Super Defence 63 ml.
 • De flesta överfallssprayer är enkla, men Plegium Smart har hela fem funktioner. Det är det bästa valet för dig som vill ha självförsvarsspray som färgar och förblindar, har överfallslarm, blinkande LED och larm via SMS & samtal till dina kontakter.
 • Om du vill köpa en självförsvarsspray som är otroligt stark men prisvärd finns TIW Försvarsspray. En klassiker.
 • De allra flesta sprayer för självförsvar färgar angriparen med rödfärg. Vill du försvara dig inomhus eller i ett fordon kanske det inte alltid är bäst. Då finns Bodyguard färglös försvarsspray som ett bra alternativ.
 • Vill du ha något som ger lite mer än en överfallsspray men inte har larm och stroboskop? Då har du Plegium Smart Mini som förutom spray skickar SMS och ringer dina kontakter. Liten är den också.
 • Är du ute efter en liten och smidig försvarsspray är TIW Criminal Identifier ett bra val.
 • Slutligen har vi Bodyguard Dog Defence som är bästa överfallsspray mot hundattacker.

Kom ihåg – du får gärna kontakta oss om du har funderingar kring vilken självförsvarsprodukt du ska välja!

Vanliga frågor och svar

Vad är försvarsspray?

Försvarsspray är en laglig spray för självförsvar. Den innehåller ofta ett färgat ämne som markerar den som attackerar. Dessutom brukar den förblinda tillfälligt och orsaka sveda.

Vad är pepparspray?

Pepparspray är en slags spray som används av polis, militär, militärpolis, kriminalvård, tull och kustbevakning för att på ett icke-dödande sätt oskadliggöra en person eller grupp av personer. 

Vad är OC-spray?

OC står för Oleoresin Capsicum och är huvudingrediensen i pepparspray. Det är ett naturligt ämne som finns i olika pepparfrukter som exempelvis chili.

Vilken försvarsspray är bäst?

Vi har utsett Bodyguard Knock Out till bäst i test 2023 för de flesta situationer. Super Defence från Original TW1000 (TIW) är ett bra val för dig som vill ha extra lång räckvidd.

Är det olagligt att bära pepparspray?

Ja, i Sverige omfattas pepparspray liksom tårgas av vapenlagen. Du behöver tillstånd för att bära den typen av utrustning och införseltillstånd för att föra in den i landet. Försvarasspray får du dock bära.

Varför är pepparspray olagligt?

Pepparspray är olagligt att inneha utan tillstånd eftersom det är vapenklassat. Du behöver tillstånd från polisen för att kunna bära med dig en sådan spray lagligt.

Vad är skillnaden mellan självförsvarsspray och pepparspray?

Skillnaden är den aktiva substansen. I pepparspray är det Oleoresin Capsicum från pepparfrukter medan i självförsvarsspray är det ofta mentol plus ett färgämne.

Var kan man köpa försvarsspray?

Det går att köpa på nätet hos exempelvis Beredd.se och Bodyguard eller i butiker som Clas Ohlson, Kjell & Company och Jula.

Vem säljer pepparspray?

Pepparspray kan du inte köpa som privatperson, men du kan handla överfallsspray helt lagligt i butik eller på nätet, exempelvis på Beredd.se

Kan man använda försvarsspray utan licens?

Ja, mycket av den spray för självförsvar som säljs över disk eller online i Sverige är helt licensfri. Du måste dock själv kontrollera att det inte krävs tillstånd innan du köper.

Får man använda pepparspray i självförsvar?

Enligt lag har du rätt till nödvärn men inte med mer våld än vad som behövs. Du kan undgå ansvar ifall du använder pepparspray i nödvärn och det föreligger förutsättningar för nödvärn, men du kan fortfarande dömas för vapenbrott ifall du saknar licens. För de flesta så kallade försvarssprayer behövs dock inte tillstånd.

Källor

2 tankar om “Försvarsspray bäst i test – Bästa överfallsspray 2023

 1. Niklas Fahst says:

  Varför är inte Tornado Självförsvars spray med i testet?

  Eftersom pepparspray är olagligt men inte försvars spray så leder ju det till frågan om försvars spray är lika effektivt..?
  Vore den lika effektiv så skulle den ju bli förbjuden är ju min uppfattning…

  • beredd says:

   Tack för kommentar! Vi har tyvärr inte haft möjlighet att testa Tornado. Kanske kommer en uppdatering en vacker dag!
   Till din andra fråga – exakt, försvarsspray är inte riktigt lika effektivt som pepparspray då en försvarsspray inte får innehålla OC. Effekten hos de starkaste självförsvarssprayerna är ändå hög och de orsakar både sveda och obehag hos angriparen.

Comments are closed.