Hur stor ryggsäck behöver man? Storleksguide

Hur stor ryggsäck ska man ha för vandring?

Hur stor ryggsäck ska man köpa för vandring? Det beror i huvudsak på hur länge du ska vara borta och vad du behöver ha med dig. Tid på året är också avgörande. För en kortare dagstur kanske du inte behöver packa tält, sovsäck och flera ombyten. Då kan du klara dig med en liten ryggsäck. En lång vandring eller backpacking däremot ställer högre krav på ryggsäcken och dess storlek.

I denna guide går vi igenom hur du kan tänka kring val av storlek på ryggsäcken och ger exempel på några olika situationer.

”Lagom är bäst” när det gäller storlek på ryggsäck

En stor ryggsäck är inte alltid bättre. Är den bara halvfull kan packningen glida omkring vilket inte är optimalt. Dessutom frestas du att packa med dig mer prylar än vad du verkligen behöver. Och ska du vandra långt kommer varje extra kilo att kännas i rygg, ben och knän.

En för liten ryggsäck gör självklart att du behöver kompromissa mer med innehållet än vad som är säkert och bekvämt. Ska du ut på fjällvandring på vintern till exempel är det förenat med direkt livsfara ifall du inte har med dig tillräckligt med utrustning.

Detta utmynnar i ett tips – Köp hellre två ryggsäckar i olika storlekar än en som aldrig är rätt!

Låt oss nu titta på några exempel på ryggsäcksstorlekar:

Dagstur: 15 – 30 liters ryggsäck

Ska du ut på en dagstur med mat och lite ombyte är en väska på ca 20–30 liter lagom. Då har du plats för regnkläder, första hjälpen, gasolkök och mat. Vatten kan du bära utanpå väskan i fästen eller fickor. Då kommer du också lätt åt att dricka under dagen.

Ska du ut på en dagstur på vintern får du räkna med att behöva ca 10 liter till (det vill säga totalt 40 liter) för att rymmas med extrakläder som tar mer plats.

Även om dagsturens packning inte upplevs som tung kommer du att uppskatta att ha midjebälte och breda bärremmar efter ett par timmars vandring.

Satsa på en genomtänkt väska med yttre fack som är lättillgängliga för karta, mobil och annat som du snabbt vill kunna komma åt.

Här hittar du alla våra ryggsäckar för dagstur

Helgtur eller vandring med övernattning i stuga: 40–60 liters väska

Ska du ut på en tur två till tre dagar klarar du dig oftast med en ryggsäck på 40–60 liter. Det är lagom storlek på vandringssäck även om du ska ut på en längre vandring med övernattningar då du inte behöver få med ett tält, till exempel om du övernattar i stuga eller vindskydd.

Räknar du med kallare väder (sen höst eller vinter) är det lämpligt med en 50–65 liters väska för att få med torra ombyten och varma kläder.

En fullpackad väska i den här storleken kommer snabbt att kännas tung och obekväm om den inte är anpassad efter dig. Den ska gå att anpassa efter din längd och remmarna ska gå lätt att justera för att du ska ha en så trevlig vandring som möjligt.

Här finns alla våra ryggsäckar för både kortare och längre vandring

Veckotur med tält: Vandringsryggsäck på 60–80 liter

Ska du ut på en långvandring på runt en vecka med övernattning i eget tält behöver du en vandringsryggsäck på runt 60-80 liter. Den behöver även ha ett rejält bärsystem och genomtänkta detaljer för att belasta din rygg på bästa sätt. 

För en längre tur på vintern behöver du en ryggsäck som är väl anpassad för vandring och rymmer mellan 80 och 120 liter. Den här typen av vandring kräver erfarenhet, kunskap och en hög kvalité på den utrustning du har. Snåla inte utan satsa på bra saker som är väl anpassade.

Här hittar du våra vandringsryggsäckar

Barn som ska bära vandringsryggsäck: Upp till 35 liter

Många barn uppskattar att hänga med sina föräldrar ut på tur, och självklart kan de bära en del av packningen. Tänk dock på att anpassa packningen efter barnets ålder och förmåga.

För kortare turer med lätt packning kan den vanliga skolryggsäcken räcka. För lite längre vandring och om barnet ska bära lite fler och tyngre prylar kan en 35-liters ryggsäck passa.

Det finns bra ryggsäckar som är anpassade för barn som gör att de kan vara med och bidra. Packa barnens egna kläder och andra lätta saker i deras ryggsäck så att de orkar med turen och har humöret i topp hela dagen. Det är viktigt att strapatsen känns rolig!

Ryggsäck som handbagage

De allra flesta flygbolagen har strikta regler på måtten som en väska som ska tar ombord får ha. Standarden är 56 cm x 45 cm x 25 cm men det varierar mycket mellan flygbolag. Kontrollera alltid måtten som aktuellt bolag uppger. 

En kantigare dagryggsäck går oftast bra att få med in i kabinen. Du både sparar tid och pengar om du inte behöver checka in bagage. Dessutom behöver du inte vänta på ditt bagage vid bandet när du kommer fram utan kan snabbt ta dig ut och vidare till din slutdestination.

Här finns våra reseryggsäckar

Backpacking och tågluff kräver lite mer av ryggsäckarna

Ska du ut och backpacka eller tågluffa är det en stor fördel att ha en ryggsäck att ha packningen i. De är tåliga vilket krävs när du ska lasta av och på den på flygplan, tåg, båtar och i taxis och de är smidiga att bära längre sträckor till fots.

Använd samma riktlinjer som för vandringsryggsäckar. Ska du ha med tält så kan 60-80 liter passa. Annars finns ingen anledning att köpa en backpackingryggsäck på över 55-65 liter.

Tänk på att det är en fördel om det går att strama åt alla remmar så att de inte fastnar i saker när du inte bär den och att det ska finnas dolda fack att gömma värdesaker som pass och pengar i.

Du hittar lämpliga backpackingryggsäckar i kategorin vandringsryggsäckar

Tips

Vanliga frågor och svar

Hur stor ryggsäck ska man ha för vandring?

För en veckotur med tält är det lämpligt med 60–80 liter på sommaren och 80–120 liter på vintern. För kortare turer eller vandring med övernattning i stuga räcker det ofta med 40–60 liter.

Hur stor ryggsäck för 3 dagars vandring?

Det beror på om du ska sova i tält, stuga eller vindskydd. Ska tältet med får du räkna med 60–80 liter på sommaren, 80–120 på vintern. Vandrar du utan tält kan det räcka med 40–60 liter.

Hur stor ryggsäck behöver man för dagsturer?

För dagsturen kan det räcka med 15–30 liter under sommarhalvåret och uppåt 40 liter på vintern. Då får du med dig ombyte, vatten och något att äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]