Sovsäck bäst i test 2023 – stor jämförelse av sovsäckar 

Sovsäck bäst i test

Funderar du på att köpa en ny sovsäck? Att kunna sova gott när du ska tälta, vandra, fjällvandra eller campa är ett måste tycker vi för att du verkligen ska kunna njuta av naturen. I detta sovsäck bäst i test tar vi därför en titt på några av de populäraste och bästa sovsäckarna som finns att köpa 2023.

Vad du bör välja beror mycket på vilken typ av friluftsaktivitet du tänkt genomföra – och när. Vi kommer att ge dig tips på vad du bör tänka på i vår köpguide längre ner.

Men först, låt oss titta på de olika modellerna som vi utsett till bäst i denna jämförelse! Här är hela listan:

Sovsäck bäst i test 2023 – lista

  • Marmot Sawtooth – Bästa dunsovsäck & allround
  • Always Summer – Bästa sommarsovsäck
  • Carinthia Defence 4 – Bästa tåliga sovsäck
  • Angel Fire – Bästa damsovsäck
  • Tropen – Bästa sovsäck för varmt klimat
  • Never Summer –  Bästa vintersovsäck
  • Defence 6 – Bästa vintersovsäck för tuffa tag
  • Helium – Bästa ultralätta sovsäck vid kyligt klimat
  • D1200X – Bästa expeditionssovsäck

Då så ska vi gå igenom dessa mer i detalj. Häng med!

Marmot Sawtooth – Bästa dunsovsäck & allround

Marmot Sawooth är en riktig klassiker bland de sovsäckar som utsetts till bäst i test av flera sajter, bland annat Bäst-i-Testet.se och Bäst-i-Test.se. På Prisjakt brukar den ligga bland topp-3 populäraste sovsäckarna.

Det är den populäraste modellen från Marmot som i sin tur är en av världens främsta tillverkare. Det som gör detta till ett så bra val är mångsidigheten. Den är gjord för tre säsonger, har en komforttemperatur på -3°C för kvinnor och -9°C för män (ja modellen är helt unisex).

Skön dunfyllning och en låg vikt på endast 1310 gram gör detta till en ”nobrainer” för många som ska ut på vandring, fjällvandring eller camping. 2022 kom en helt ny version av Sawtooth som är lite rymligare än föregångaren och har suveräna möjligheter att reglera temperaturen.

Läs mer om Marmot Sawtooth

Always Summer – Bästa sommarsovsäck

Vad köper man om man bara ska ut på sommaren och verkligen vill minimera vikten i packningen? Always Summer från Marmot är det många som svarar.

Detta är ett av de bästa valen för dig som vill ha en ultralätt sovsäck (830 gram) men som ändå klarar att värma gott även under lite kyliga sommarnätter. Den rekommenderade lägsta temperaturen är 4°C.

Med dubbla blixtlås, utmärkta möjligheter att justera temperaturen och Marmots alltid så höga kvalitet är detta ett trevlig val för sommaräventyren.

Läs mer om Marmot Always Summer

Carinthia Defence 4 – Bästa tåliga sovsäck

Om du frågar någon inom militären om tips på en bra sovsäck finns det goda chanser att det blir Carinthia Defence 4 som du får höra. Denna tresäsongssovsäck används av bland annat finska och tyska militären.

Vad är det som gör att dessa extrema överlevnadsmänniskor tycker att just denna sovsäck är bäst? Kvalitet, hållbarhet och suverän värmeförmåga även när det blir blött är svaret.

Det är en syntetisk sovsäck vilket förklarar varför den tål fuktighet och väta så bra. Men det är en specialutvecklad syntet av typen tvåkomponentspolymer som efterliknar isbjörnens päls. På så vis har produktutvecklarna på Carinthia lyckats få fram en säck som har en perfekt balans mellan värme, volym och vikt.

Detta är en av de absolut bästa syntetiska sovsäckarna på marknaden och därför också vårt favorittips som allround-sovsäck för veganer och vegetarianer.

1,85 kg väger regular-modellen och den värmer skönt ner till -8,8˚C för kvinnor respektive -15,0˚C för män. Vissa väljer att köpa den tillsammans med Tropen (se nedan) och kombinerar de två under riktigt kalla vinterförhållanden istället för att köpa en mer extrem vintersovsäck.

Läs mer om Carinthia Defence 4

Angel Fire – Bästa damsovsäck

Det finns vissa sovsäckar som är specialutvecklade för kvinnor. Egentligen behövs det inte eftersom du givetvis kan använda vilken sovsäck som helst om du är tjej, men det finns faktiskt en poäng att leta efter en tjejsovsäck om du är ute efter perfektion.

Då är Marmot Angel Fire med certifierat ankdun ett av de bästa valen. Denna damsovsäck har utformats för att passa den kvinnliga anatomin extra bra med förstärkt fyllning vid bålen och fötterna – områden som annars kan vara lite känsliga för kyla.

Den passar en kroppslängd på upp till 168 cm i Regular-utförande och 183 cm som Long vilket gör den kortare men även lättare än motsvarande unisexmodell.

För 2022 har Marmot uppgraderat denna populära modell så att den har dubbla dragkedjor och förbättrade möjligheter att justera temperaturen.

Läs mer om Marmot Angel Fire

Tropen – Bästa sovsäck för varmt klimat

Tropen från Carinthia är favoriten i extremt varma klimat. Ska du utomlands, kanske tågluffa eller rent av besöka tropikerna är detta sovsäcken du bör fundera på. Det är inte utan anledning som det finns ett inbyggt myggnät!

Komforttemperaturen ligger på 9,4 grader (för kvinnor) och lägsta temperaturen är 5,1 grader (för män). Fyllningen är syntetisk och är bra på att avvisa vatten och fukt. Med en vikt på endast 1,1 kg för Regular-varianten är det mycket som talar för Tropen om du ska övernatta på varmare breddgrader.

Även hemma i Sverige kommer den till nytta under varma sommarnätter – eller som liner till en annan sovsäck om du vill få extra isolering mot kyla.

Läs mer om Carinthia Tropen

Never Summer –  Bästa vintersovsäck

Never summer är som namnet antyder en sovsäck som passar i lite kyligare klimat. Denna uppgraderade modell från Marmot har en uppskattad lägsta temperatur på -18˚C vilket gör att den duger finfint i de flesta vinterväder.

Vi har tidigare utsett detta till den bästa vintersovsäcken i de flesta situationer, något som vi står fast vid. Det är en mångsidig sovsäck som är riktigt bekväm att sova i och som ger goda möjligheter till reglering av värmen. Fyllningen är av ankdun vilket ger en relativt låg vikt på 1,75 kg för att vara en sovsäck för vinterbruk.

Läs mer om Marmot Never Summer

Defence 6 – Bästa vintersovsäck för tuffa tag

Ska vi utsätta oss för extrema vinterförhållanden väljer vi Carinthia Defence 6 som bästa sovsäcken. Det är storebror till Defence 4 kan man säga med allt vad det innebär. Suverän tålighet mot fukt och väta, slitstark och allmänt superrobust.

Komforttemperaturen är -18˚C men du kan faktiskt överleva i denna sovsäck i 6 timmar ända ner till -40˚C!

Enda nackdelen är nog vikten på 2,6 kg men det är ändå helt normalt eller rent av bra för en säck med dessa egenskaper.

Läs mer om Carinthia Defence 6

Helium – Bästa ultralätta sovsäck vid kyligt klimat

Ska du vara ute i kyligt väder men inte vill släpa med dig en massa vikt i packningen är Marmot Helium ett av de bästa valen. I denna sovsäck sover du fint kalla nätter ner till -5,2˚C. Perfekt för höst och vår och kanske även milda vinternätter i skyddad terräng.

Trots att den isolerar bättre än populära Sawtooth är den nästan 300 gram lättare. 1020 gram väger denna dunsovsäck, vilket är riktigt lätt med tanke på vilken värmeförmåga den har. Inte så konstigt att detta är ett av de populäraste valen enligt Prisjakts klickstatistik!

Här kan du läsa om Marmot Helium

D1200X – Bästa expeditionssovsäck

Låt oss avrunda med något ganska extremt. Redo? Detta tips är för dig som förbereder dig för att bege dig ut på expedition – på riktigt. D1200X från Carinthia ger dig som kvinna en behaglig sömn ner till -27,3˚C. Är du man kan du glädja dig åt bekväm sömn ner till fantastiska -37,8˚C.

Är du orolig för att det kan bli ännu kallare än så? Då är vi övertygade om att du kommer att känna dig lugn när vi berättar att D1200X ger dig skydd i minst 6 timmar ner till -65,2˚C. Blir det kallare än så får du väl ta och lägga vinterjackan över dig också!

Man skulle kunna tro att denna extrema sovsäck väger mycket. Den har dock en skön och mycket effektiv fyllning av gåsdun vilket gör att vikten endast är 1,9 kg för den normalstora modellen och 2,1 kg för den lite större.

Nu behöver du inte åka till sydpolen för att få användning av D1200X. En tur på fjället vintertid kan vara en nog så bra anledning. Då känns detta som en trygg kompanjon.

Läs mer om Carinthia D1200X

Jämförelse av sovsäckar bäst i test 2023

Komforttemp. (°C)Lägsta temp. (°C)Extremtemp. (°C)Vikt (g)*Fyllning
Marmot Sawtooth-3-9-281310Dun
Marmot Always Summer**4**830Dun
Carinthia Defence 4-8,8-15-351850Syntet
Marmot Angel Fire-3-9-281270Dun
Carinthia Tropen9,45,1-7,91100Syntet
Marmot Never Summer**-18**1750Dun
Carinthia Defence 6-18**-402600Syntet
Marmot Helium-5,2**-311020Dun
Carinthia D1200X-27,3-37,8-65,21900Dun

* Avser Regular / standardstorlek om det finns flera storlekar

** Ej fastställd

Så hittar du den bästa sovsäcken – köpguide

Det finns mängder med sovsäckar på marknaden. Hur vet du vilken som är bäst för just dig? Här kommer några tips på saker som du kan tänka på när du jämför olika modeller. 

Egentligen är det inte så svårt när du börjar gallra. Du kan nästan köra uteslutningsmetoden för att hitta en produkt som passar just dina specifika behov.

Fyllning – Dun eller syntet?

Den största skillnaden mellan olika sovsäckar är vilken fyllning som används. Här finns två alternativ:

Dun är ett naturligt material som har fantastiska egenskaper. Ofta kommer dunen från gäss eller ankor. Detta material ger bästa möjliga isoleringsförmåga i förhållande till vikten. Med andra ord: Vill du ha en lätt eller ultralätt sovsäck som ändå värmer gott köper du med fördel en dunsovsäck.

Tillverkare som Marmot använder ofta certifierat dun vilket gör att hänsyn tagits till djurens välmående. Till exempel är det vanligt att endast använda dun som är restprodukt från livsmedelsindustrin.

Syntetiska sovsäckar kan låta avskräckande till namnet men de har faktiskt egenskaper som är eftertraktade och som dunsäckarna inte har. Först och främst värmer en syntetisk isolering även när den blir fuktig eller våt. Det är alltså inte utan anledning exempelvis militärsovsäckar är av detta material. Ska du vistas i en fuktig miljö kan syntet vara att föredra.

Dessutom är syntetsovsäckar billigare än dun – eller mer prisvärda om man så vill. Är du vegan, vegetarian eller allmän djurvän känns det förstås också bättre att välja syntetisk fyllning.

Temperatur

Oavsett vilken sovsäck du köper finns en temperaturangivelse enligt en standard som heter EN-13537, vilken senare uppdaterats genom SS-EN 13537:2012. Enligt denna standard finns tre olika temperaturnivåer för varje produkt:

  • Komforttemperatur (Comfort limit): Den lägsta temperatur vid vilken en genomsnittlig kvinna sover bekvämt i sovsäcken.
  • Lägsta temperatur (Lower limit): Den nedre temperatur vid vilken en genomsnittlig man får en bekväm sömn.
  • Extremtemperatur (Extreme): Vid denna temperatur kan en genomsnittlig kvinna överleva i sovsäcken i 6 timmar.

Som du ser är det skillnad mellan kvinnor och män när det kommer till temperatur. Män upplever i allmänhet att det är lite varmare – eller omvänt – kvinnor tenderar att bli lite mer frusna av sig. Det är en naturlig skillnad men det kan finnas skillnader mellan individer av samma kön också.

Men denna indelning i vad som är bekvämt för kvinnor och män är egentligen en tolkning som olika sovsäckstillverkare, leverantörer och friluftsfolk gjort. Själva standarden säger inget om kön. Istället anger den komforttemperatur som den temperatur där du kan sova gott utsträckt och avslappnat, till exempel på rygg.

Lägsta temperaturen enligt standarden är den temperatur vid vilken du kan sova gott om du kryper ihop.

OBS – Tänk på att ta med ett liggunderlag! Du behöver ett varmt liggunderlag också för att skydda dig mot markens kyla. Oavsett hur varm sovsäcken är så komprimeras den under dig, vilket begränsar isoleringsförmågan. Här hittar du alla liggunderlag. Läs också vår guide om de bästa liggunderlagen för olika situationer.

Antal säsonger

För att göra det lite lättare att välja bästa sovsäck för årstiden brukar de delas in i olika säsonger:

  • 1-säsongssovsäck: Passar för varmt sommarväder. Komforttemperaturen brukar vara +5 till +9°C.
  • 2-säsongssovsäck: Lämplig för sen vår till och med tidig höst. Komforttemperatur -1 till +4°C.
  • 3-säsongssovsäck: Ett bekvämt val vår, sommar och höst. Komforttemperatur mellan -10 och +3°C.
  • 4-säsongssovsäck: Detta är en ren vintersovsäck med en komforttemperatur på -10 till -25°C. På vissa modeller är den -32°C eller ännu lägre.

Damsovsäck vs herrsovsäck

De allra flesta sovsäckar är unisex – de passar lika bra för män som för kvinnor. Du behöver bara kontrollera temperaturangivelsen.

Det finns dock vissa sovsäcksmodeller som är specifikt utvecklade för att passa den kvinnliga anatomin så bra som möjligt. Generellt sett är dessa något kortare. Istället kan de vara lite bekvämare kring höftpartiet.

Det är inte ovanligt att de har extra isolering kring kroppsområden där det är lätt att bli extra frusen.

Men som kvinna behöver du alltså inte begränsa dig till kvinnosovsäckar utan kan välja och vraka bland alla de bästa sovsäckarna – oavsett kategori.

Vikt

Vikten är en sak som vi tycker du ska titta extra noga på när du bestämmer dig för vilken sovsäck som är bäst för dig. Ska du ut på en kort tur eller kanske åker bil spelar det kanske inte så stor roll. Men ska du packa ryggsäcken för vandring bör du nästan tänka på varje gram.

För sovsäckar finns det ett direkt samband mellan vikt och isolering. Dessutom avgör valet mellan dun och syntet hur tung säcken blir. Lättast är alltså en sommarsovsäck med dunfyllning och tyngst är en vintersovsäck med syntetisk fyllning.

Det kan vara ganska så stor skillnad. Som du kan se bland produkterna i detta test av bästa sovsäcken väger den lättaste 830 gram medan den tyngsta väger 2600 gram.

Här är några generella riktlinjer kring vikten:

  • 1-säsongssovsäckar brukar väga mellan 0,6 och 1,5 kg
  • 2-säsongssovsäckar kan ofta väga mellan 0,9 och 1,4 kg
  • 3-säsongssovsäckar väger vanligtvis mellan 0,9 och 1,8 kg
  • 4-säsongssovsäckar väger i typfallet 1,2 – 1,9+ kg

Användningsområde

Slutligen bör du fundera på hur du tänkt använda din sovsäck.

  • Ska du ut och vandra långt? Välj en lätt sovsäck.
  • Är det fuktigt eller finns risk att sovsäcken blir blöt? Välj syntet.
  • Om du ska ut på kortare turer sporadiskt och endast på sommaren? Då behöver du kanske inte överdriva med isoleringen.

Var inte ”dumsnål” – Vår erfarenhet är ändå att en sommarsovsäck kan bli för tunn i många situationer. Välj då hellre en för 2 eller 3 säsonger så har du även möjlighet att bege dig ut innan eller efter sommaren och kanske också på någon fjälltur.

Ska du ut både på vintern och på sommaren är tipset att skaffa en rejäl sovsäck för vinterbruk och en tresäsongssovsäck för resten av året. Alternativt använder du sovsäcken för tre säsonger på vintern tillsammans med en sovsäcksliner. Köper du en allt för sval sovsäck för sommaren riskerar du att behöva ta med dig vintersovsäcken på höst- och vårturer, vilket blir onödigt tungt.

Ifall du letar efter en sovsäck för prepping kan det vara bra att välja en som är tillräckligt varm för de flesta situationer, men du kanske inte behöver helgardera dig med en för fyra säsonger. Tre räcker gott och väl i de flesta lägen. I värsta fall kan du lägga en varm jacka över för att få upp temperaturen.

Sammanfattning – sovsäck bäst i test

Då så har vi tagit oss igenom detta test och utsett vilken som är bäst sovsäck beroende på vilka kvaliteter du eftersträvar.

Låt oss sammanfatta:

  • Vill du köpa en sovsäck som är väldigt mycket allround och som fungerar under större delen av året? Då är Marmot Sawtooth en av de absolut bästa.
  • För vandring på sommaren är deras Always Summer ett bra val – lätt och bekväm.
  • Vill du vara förberedd på även lite ruskigare väder är militärernas favorit Carinthia Defence 4. Ett smart val. Vattentålig och extremt slittålig.
  • Det finns vissa sovsäckar som är specialgjorda för den kvinnliga anatomin. Bland dessa är Angel Fire en av de bästa.
  • Tropen från Carinthia är den bästa sovsäcken för riktigt varmt klimat. Fukttålig och med inbyggt myggnät – inte illa!
  • Vill du ha en smidig, bekväm och flexibel sovsäck som klarar kallare väder men inte väger så mycket då är Never Summer ett bra val.
  • Defence 6 är förmodligen bästa sovsäcken för dig som vill klara dig i riktigt kallt väder och samtidigt vill förlita dig på att din säck klarar både fukt och väta.
  • För kylig höst och vår är ultralätta Marmot Helium ett populärt val. Fungerar förstås även på sommaren.
  • Slutligen har vi ett förslag för dig som ska ut på expedition i extrem kyla: D1200X från Carinthia som du överlever i ner till -65,2 grader!

Vanliga frågor och svar

Hur varm sovsäck behöver man?

Titta på angivelsen för komforttemperaturen om du är kvinna och lägsta temperatur / temperaturgräns / limit om du är man för att få en uppfattning om hur varm sovsäcken är och välj en som passar årstiden. Ett råd är dock att välja en modell som klarar några grader lägre temperatur än vad du förväntar dig.

Vilken sovsäck ska jag välja?

Välj en dunsovsäck om du vill ha maximal värme i förhållande till vikten. Syntet passar bra om du vill ha en fukttålig och prisvärd modell. Titta på temperaturangivelserna för att bestämma vilken sovsäck du bör välja.

Var kan jag köpa sovsäck?

Du kan köpa sovsäckar i friluftsbutiker och sportbutiker som Beredd.se, XXL, Naturkompaniet, Outnorth och Stadium. Budgetsovsäckar finns på Biltema och Jysk.

Vilken sovsäck passar för vår och höst?

Välj en sovsäck som klarar -10 grader om du ska till fjällen. Vistas du bara i låglandet räcker det med några grader högre temperatur (OBS – kontrollera komforttemperatur för kvinnor, temperaturgräns för män).

Vilken sovsäck passar för fjällvandring?

Många väljer en dunsovsäck för den låga vikten i förhållande till värmeförmågan. Finns risk att sovsäcken blir fuktig eller blöt är det dock bättre med en syntetsovsäck.

Vilken sovsäck för vår, sommar och höst?

I det klimat vi har i Sverige brukar det gå utmärkt att ha en och samma sovsäck för vår, sommar och höst. Du bör välja en sovsäck som du kan sova gott i ner till -10 grader om du ska ut på fjället. I låglandet klarar du dig med en några grader högre temperaturgräns.

Hur tvättar man en sovsäck?

Vanligtvis kan du tvätta sovsäcken i 40°C med ett milt tvättmedel och skonsam centrifugering. Använd inte sköljmedel eller blekmedel. Läs skötselvården för just den sovsäck som du har.

Hur viker man en sovsäck?

Ta tag i fotänden av sovsäcken och pressa ner den i botten av packsäcken. Därefter matar du på med resten av säcken. Du ska alltså ”pula” ner den, inte vika eller rulla. Tänk på att förvara din sovsäck löst när du inte är ute på tur om det går.

Vad är komforttemperatur i en sovsäck?

Komforttemperaturen anger den lägsta temperatur vid vilken det är bekvämt att sova i säcken som kvinna. Motsvarande värde för män är temperaturgränsen.

Hur lång sovsäck ska man ha?

Köp en sovsäck som har en längdangivelse som motsvarar din längd. Tillverkaren har redan tagit till med marginal så att du ska sova bekvämt och du behöver inte räkna ut optimal längd.

Hur länge håller en sovsäck?

Om du tar väl hand om din sovsäck och hänger upp den löst kan den troligtvis hålla i 10 – 15 år eller mer.

Källor