Bästa familjetältet 2022 ­– Vilket är bäst i test?

Bästa familjetält.

Är det dags för vandring eller camping med familjen och ni behöver ett tält som passar? Vi har utsett bästa familjetält inom olika kategorier i denna guide.

Vad som kan klassas som familjetält bäst i test varierar nämligen lite beroende på var och hur tältet ska användas och hur många som ska få plats. Det beror förstås också en hel del på vilken budget ni har.

Låt oss dyka in på de olika modellerna direkt.

Vill du ha mer konkreta köptips? Fortsätt då att läsa vår guide efter tälttestet.

Marmot Vapor – Bästa familjetältet för vandring

Detta är en favorit. Familjer som ska ut och vandra älskar detta tält för fyra personer.

Tillräckligt stort för att rymma en familj, tillräckligt litet för att lätt få plats i packningen. Med en vikt på lite drygt 4 kg är detta familjetält det lättaste i vårt test.

Trots att packvolymen är endast 61 x 22,9 cm får ni en golvyta på nästan 5 m² plus ca 1,7 m² under absiderna vid de två dörrarna.

Kupolformen och en vattenpelare på hela 3000 mm i duken och 5000 mm i golvet gör att det klarar både stark vind och hårda skurar – om ni skulle råka ha lite otur med vädret.

Marmot Vapor är vårt mest sålda tält för 4 personer och är näst populärast på Prisjakt i denna kategori.

Läs mer om Marmot Vapor 4

Behöver ni ett ännu större familjetält för vandring? Då kan Marmot Limestone 6p passa.

Outwell Earth – Bästa budgetalternativet

Vi har redan utsett Outwell Earth till bästa budgetvalet bland familjetält i vår tält bäst i test-guide för ett tag sedan.

Med en prislapp på lite drygt 2000 kronor är detta tunnelformade fyrmannatält riktigt snällt mot familjekassan.

Sovdelen har en yta av 4 m². Det fina med detta tält är att det har en stor absid vid ingången som är perfekt för packningen men den är tillräckligt stor för att man ska kunna kura ihop sig där också om vädret blir dåligt. Högsta höjd är 130 cm vilket gör att tältet känns ganska rymligt.

Ytterduken tål 3000 mm regn och enligt specifikationerna ska tältet klara vindar upp till 24 m/s. Det är alltså robusta grejer.

En kul detalj är att tältet tar nästan exakt lika mycket plats i packningen som ovan nämnda Vapor. Dock väger det cirka tre kilo extra – något att tänka på om ni ska vandra långt.

Läs mer om Outwell Earth 4

Easycamp Palmdale 600 – Bästa billiga campingtält för familjen

Palmdale 600 från danska tillverkaren Easycamp kan vara värt att kika på om ni är ute efter ett stort men billigt familjetält för camping.

Här finns två sovrum (!), ett stort ”vardagsrum” och en inomhusyta på 16 m². Fönster finns framtill och på sidorna och de har uppfällbara gardiner vilket gör att det blir riktigt hemtrevligt. Dörren har insektsnät så att det går att lufta tältet utan att släppa in mygg och annat elände.

Prislappen på runt 5000 kronor är inte alls farlig med tanke på hur mycket tält man får för pengarna. Inte konstigt att det är ett av de populäraste tälten för 6 personer på Prisjakt!

Nackdelen? Tja, vikten är drygt 20 kg så det är definitivt ett tält för camping med transporthjälp med någon form av fordon, bil till exempel.

Läs mer om Easy Camp Palmdale 600

Behöver ni inte riktigt lika stor yta? Då finns lillebror Palmdale 400 med plats för 4 personer.

Primus H6, H4 & Y6 – Storfavoriten bland svenska familjer

Är ni ute efter ett beprövat koncept som aldrig blir fel? Då är svenska Primus en favorit.

Vi har samlat familjetälten H6, H4 och Y6 från denna tillverkare under samma punkt då dessa tält ur serien Bifrost har mycket gemensamt. De är en svensk klassiker bland familjer som ska på camping.

Gemensamt är att de har en robust och vindtålig men luftig och välventilerad konstruktion med 3000 mm vattenpelare i ytterduken och hela 7000 mm i golvet. Det är mycket behagliga tält att tillbringa semestern i och kring med andra ord.

H4 och H6 är för 4 respektive 6 personer och har två sovrum med en absid på ca 3 m² i mitten som kan fungera som ett litet vardagsrum vid dåligt väder.

Y6 har plats för 6 personer och är format som ett ”Y”. Här finns en yta på hela 7 m² under en kupol framtill som fungerar som vardagsrum, matrum eller förvaringsplats.

Samtliga tält i denna serie är bra för att campa om ni ska bila. Vikten är nämligen 9,3 kg för H4, 10,7 kg för H6 och 12 kg för Y6.

Läs mer om H4

Läs mer om H6

Läs mer om Y6

Outwell Montana 6 – Bästa riktigt stora familjetält

Som du märker finns det ingen rangordning i detta bäst i test för familjetält 2022 utan varje tält har sina specifika fördelar. Nu är det dags för en riktig bjässe: Outwell Montana för 6 personer. Detta är ett mycket stort tält för familjer som älskar gott om plats.

När du slår upp tältet blir det nästan som en liten stuga.

Låt oss titta på siffrorna. Längden är 5,6 meter och bredden 3,8 meter. På insidan finns två rymliga sovrum och ett stort allrum. Till det kommer ett litet förråd där ni kan förvara packning och annat.

Vikten är 36,5 kg så det är definitivt ett tält för en tältplats på campingen vi pratar om – inget man packar ner i ryggsäcken. Men då får ni också en total golvyta på hela 23 m². Ett stort plus är höjden – tack vare en maximal innerhöjd på 205 cm kan även vuxna stå raklånga i tältet.

Som en liten stuga som sagt!

Läs mer om Outwell Montana 6

Jämförelse av de bästa familjetälten

TältSovplatserYta m²*Vikt kg
Marmot Vapor 4p44,9 + absider4,14
Outwell Earth 4p46 + absider7,3
Easycamp Palmdale 600 61720,5
Primus H661410,7
Primus H44109,3
Primus Y661712
Outwell Montana 662336,5

* I vissa fall avses yttermåtten. Plats på insidan är då något mindre.

Hur utser man familjetält som bäst i test?

Vi nämnde det redan i början av texten – det finns flera faktorer som avgör vad som är det bästa familjetältet. I grund och botten är det din och din familjs preferenser som avgör. Därför ska vi lite snabbt gå igenom vad du kan tänka på ifall du ska köpa ett lite större familjetält.

Hur ska ni använda tältet?

Det viktigaste att tänka på är hur tältet ska användas. Ska ni slå er till ro i några veckor på en campingplats eller ska ni ut på vandring i fjällen?

Skillnaden är radikal mellan olika modeller beroende på ändamålet. Utgå från om ni kommer att behöva bära tältet några längre sträckor eller inte. De lättaste familjetälten i detta bäst i test väger cirka 4 respektive 7 kg. Ett sådant kan man bära med sig och de är därför bra som vandringstält. Med mer vikt än så blir det svårt.

Tyngre tält än så är lämpade för alla situationer då ni har tillgång till fordon och eventuellt bara behöver bära kortare sträckor. Bilsemester, camping på campingplats eller utflykter i närområdet, kanske stranden.

Många familjetält väger 10 till 20 kg eller mer. Sådana bär man bara med sig några hundra meter eller maximalt någon kilometer i värsta fall. 

Antal sovplatser / rum

De tält som finns med i detta test har plats för 4 till 6 personer, det vill säga så mycket som de flesta familjer behöver.

Även om ni är exempelvis två vuxna och ett barn kan det vara skönt med lite extra utrymme. Undantaget är om ni ska ut på vandring – då är det smart att välja ett så lätt tält som möjligt och då kan det räcka med ett för tre personer.

De lite större tälten har ofta avskild sovkammare så att exempelvis föräldrarna kan sova för sig och barnen för sig.

Stora familjetält eller campingtält har ofta ett lite större allrum som kan användas som vardagsrum eller matsal vid dåligt väder.

Finesser

De bästa tälten för familjer är genomtänkta och har inte lämnat något åt slumpen. Det kan du se på detaljer som smarta förvaringsfickor, utrymmen för förvaring och fönster. Titta om det finns myggnät på ytterdörr och eventuellt även på fönster. Går det att mörklägga sovrummen med rullgardiner?

Ska familjen ut och campa kan det vara klokt att leta efter ett tält som har väl tilltagen plats för umgänge. Y6 är en favorit här med sitt samlingsrum som kan fungera som uteplats under tak.

Vattentålighet

För att semestern ska bli lyckad behöver familjen ett tält som klarar väder och vind. Det kan ju faktiskt regna ibland! Alla tält i detta test har en vattenpelare i ytterduken på 3000 mm. Det faller inom kategorin ”mycket vattentätt” och innebär att ni knappast får problem ens om det blir hällregn. Som jämförelse brukar många lättare vandringstält ligga runt 1500 mm.

Konstruktion

Det finns två typer av familjetält – kupolformade och tunneltält.

De tält som är kupolformade är självstagande. Det betyder att de står av sig självt utan stödlinor. Linor används dock för att fästa tältet i marken så att det inte blåser iväg. Dessa tält är bra om ni måste resa det i svår terräng eller där det finns lite utrymme.

I detta test är Marmot Vapor och samtliga tält från Primus av typen kupoltält.

Tunneltält är utformade som en tunnelkonstruktion med bågar. Ofta reses dessa tält i ”ett svep”. Först monterar du bågarna på duken och därefter reser ni tältet och stagar fast det med tältpinnar. Dessa tält passar bra där det finns gott om utrymme, exempelvis på en camping men de går även att använda i naturen.

De bästa familjetälten från Outwell och Easy Camp har denna konstruktion.

Pris

Priset kan givetvis vara avgörande för många familjer. Det billigaste familjetältet i detta test är Outwell Earth som endast kostar runt 2000 kronor, vilket kanske motsvarar 2-3 nätter på vandrarhem för en familj. Vill ni ha gott om utrymme går det att hitta stora tält för familjen för runt 5000 kronor, som Easycamp Palmdale 600 som vi lyfter fram i denna artikel.

Lägger du på ett par tusen på dessa priser får du istället ett tält från något av premiummärkena. Marmot Vapor 4p som är bra för familjer som ska vandra kostar drygt 4000 kronor. H4 från Primus ligger för de mesta kring 5000 kronor.

De lite större tälten kostar ytterligare någon tusenlapp. Räkna med 7000 – 10000 kronor. Mer än så ska du inte behöva betala för ett av de största och bästa familjetälten.

Sammanfattning – bästa familjetältet

Vi har i detta test lyft fram och gjort en jämförelse av sju olika familjetält som passar för familjer med 4 – 6 familjemedlemmar. Eller för 3 personer om ni vill ha lite extra utrymme.

Vad som är bäst beror som sagt mycket på hur tältet ska användas. Detta har vi kommit fram till:

  • Ska familjen ut på vandring och måste bära med sig tältet är rekommendationen Marmot Vapor 4p. Endast 4 kg, tar lite plats i packningen, är lätt att resa och har plats för 4 personer. Finns här.
  • Kan ni tänka er att bära med er några få kilo extra finns Outwell Earth för 4 personer som är det bästa budgetvalet inom denna kategori i detta test. Finns här.
  • Familjen som är ute efter ett lite större campingtält som passar för campingplatsen men som inte kostar så mycket köper med fördel Easycamp Palmdale 600Finns här.
  • Behövs ett ännu större tält finns Outwell Montana 6 som med sina 23 kvadratmeter känns som en liten sommarstuga. Finns här.
  • Slutligen har vi de svenska storfavoriterna från PrimusH4 för 4 personer och H6 respektive Y6 för 6 personer. Vill du lägga några tusen extra men få maximal kvalitet så är dessa ett bra val. 

Lycka till i ditt val! Som vanligt får du gärna kontakta oss om du har några frågor!

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa familjetältet?

Vi har utsett Marmot Vapor 4p till bästa familjetält för vandring med Outwell Earth som bästa budgetalternativ. För campingen tillhör tälten från Primus de bästa medan Easycamp Palmdale 600 är ett fint budgetalternativ.

Vilken vattenpelare behöver vi?

3000 millimeter är fullt tillräckligt som vattenpelare i ytterduken i ett familjetält.

Hur mycket väger ett familjetält?

De lättaste tälten väger runt 4 – 7 kg men det är inte ovanligt med en vikt på 10 – 20 kg eller mer.

Hur många sovrum finns det i tält för familjer?

Det varierar mellan modeller. Vandringstält för familjen har bara ett sovutrymme. De modeller som är gjorda för campingplatser har däremot ofta 1–2 sovkammare plus ett allrum.

Källor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]