Hur lagar man en tältduk? 

Kvinna och hund sittandes i ett tält med vatten och berg i bakgrunden

Att få en reva eller ett hål i tältduken under hajken eller campingsemestern är irriterande – men inte helt ovanligt. Är tältduken trasig kan det komma in regn och mygg, och blir det en blåsig natt får du förmodligen inte mycket sömn. Som tur är det inte speciellt svårt att laga en tältduk, men du behöver veta hur du ska gå tillväga. 

Tält är såklart tillverkade av extremt slitstarka material som håller under lång tid. Däremot kan det uppstå olyckshändelser som gör att tältduken går sönder. Du kan råka putta en tältpinne genom duken eller fastna i något vasst vid uppsättning. Och ibland vet man inte vad som ligger bakom skadan. Det viktigaste är att laga tältduken så fort en reva uppstår, för att öppningen inte ska hinna växa sig större. Men också att du har rätt utrustning för att laga tält. Mer om allt detta kommer vi berätta i den här artikeln. 

Så lagar du en tältduk i 4 enkla steg 

  1. Lokalisera revan och ta reda på hur stor den är. Spänn upp tältet ordentligt, men var försiktig så att revan inte spänns ut eller rivs upp ytterligare. Ett alternativ är att lägga ut tältet på marken där det är torrt, rent och slätt.
  2. Torka området kring skadan noggrant och se till att där inte finns någon smuts samt att ytan är torr. 
  3. Klipp av en bit tejp, förslagsvis silvertejp eller tejp för att laga nylon. Biten får gärna vara några centimeter större än själva skadan så att den täcks ordentligt. 
  4. Sätt fast tejpen inifrån. Använd båda händerna för att stryka fast den. Nu är du klar!  

Kom ihåg: Sy inte genom tältduken. När du syr gör nålen hål i duken vilket kan göra att det regnar in eller att det uppstår en ny reva. 

Hur lagar man ett större hål i en tältduk? 

Är skadan ännu större kan du laga tältduken genom att använda dig av en lagningslapp. Lappen ska vara av samma material som ditt tält och du behöver ett lim som fungerar på det material som tältet är gjort av. Vanliga material är polyester och nylon. 

  1. Spänn upp tältet försiktigt så att revan inte spänns ut eller rivs upp ytterligare. Även här skulle du kunna lägga ut tältet på en ren, slät och torr yta. 
  2. Klipp ut en lagningslapp som ska vara minst två cm större än revan runt om. Lappen ska ha rundade kanter. 
  3. Markera på tältduken hur stor lagningslappen är.
  4. Tryck ut limmet på insidan av tältduken och på lappen. På limmet finns en bruksanvisning som säger om du behöver lim på båda delarna eller endast på lappen. 
  5. Tryck ut och gnugga fast limmet så att även kanterna på lappen är täckta i lim. Låt sedan limmet torka. 

Tips! Att laga tält med lagningslapp är lättare när man är hemma och har tillgång till en torr och ren yta. Befinner du dig ute i naturen ger tejp-varianten ofta bäst resultat. Är skadan mycket stor kan du även lämna in tältet till en segelduksmakare. 

Vanliga misstag när man lagar en tältduk

Det finns ett par vanliga misstag du kan råka ut för när du ska laga ett hål i en tältduk. Om du har otur kan du göra skadan värre. För att du ska kunna undvika dessa misstag kommer vi gå igenom dem nu. 

Dålig rengöring

Ett vanligt misstag är att inte rengöra området runt revan ordentligt innan applicering av lagningstejpen. Något som kan leda till att tejpen inte fäster ordentligt, eller att den släpper efter ett tag. Det här kan i sin tur leda till att lagningen går upp och revan blir större, och att det fastnar smuts i tejpen som sliter på tältduken. 

För liten tejpbit och inga rundade kanter 

Ytterligare ett misstag är att använda sig av en för liten tejpbit, eller att inte runda tejpens kanter. Det är viktigt att tejpen täcker hela revan och att det finns tillräckligt med utrymme runt om för att den ska kunna fästa och hålla i hårda vindar. Om du inte rundar kanterna kan tejpen lättare flikas upp och släppa med tiden. 

Använd reparationskit 

Det finns färdiga lagningskit som är smidiga att ta med sig när du ska ut och sova i tält. Hos Beredd.se hittar du bland annat reparationskit för nylontält från Coghlan’s. Detta är ett billigt men ovärderligt kit att ha med sig. 

Har du inget lagningskit fungerar även spinnakertejp för segel, nylontejp anpassad för tältduk eller silvertejp för en temporär lösning. För att slippa ta med dig en hel tejprulle skulle du kunna klippa ut en bit tejp på 30×5 cm som du lägger i en återförslutbar fryspåse. På så sätt har du ett nödkit att ta till om ditt tält oväntat skulle gå sönder.  

Reparationskit för att laga ett tält.

Ett reparationskit för att laga tältduk bör innehålla: 

  • Självhäftande lappar för att laga tältduken eller golvet
  • Nätlappar för att laga tältfönster
  • Trådrullar 
  • Nål
  • Metallhylsor för tältstänger
  • Tältsnöre

Läs även: Så packar du din vandringsryggsäck – Tips inför din vandring

Så undviker du skador på tältet

För att slippa laga ditt tält under din campingtur är det såklart viktigt att det inte uppstår skador. Vi förstår att detta såklart är lättare sagt än gjort. Däremot finns det några enkla saker du kan göra för att undvika att tältet kommer till skada. 

  1. Innan du slår upp tältet bör du kontrollera att det inte ligger några vassa stenar, kvistar eller annat som kan skada tältet på marken. 
  2. Sök igenom området där tältet står uppställt. Finns det vassa föremål som skulle kunna skada tältet om det börjar blåsa? 
  3. Ha inte vassa föremål i tältpåsen som kan skava mot tältet i packningen
  4. Ta upp, torka av och borsta rent tältet varje gång du kommer hem efter en hajk eller campingsemester. 

Om du följer dessa steg kan du förhoppningsvis slippa skador på tältduken – även om det kan vara svårt att undvika dem helt. Det finns såklart alltid en risk för skador och slitage när man campar och vandrar. Men när du lagar ett hål i tältduken i tid kan du minimera eventuella skador och se till att tältet håller längre.