Översvämning – Prepping mot översvämningar i Sverige

Den senaste tiden har rapporterna om kraftiga översvämningar och extremt väder blivit allt tätare. Extrema regnoväder har skapat förödelse i Tyskland, Belgien, Storbritannien och på andra håll i Europa.

Översvämningar kan även inträffa i Sverige och det kan gå fort. Beredd går igenom flera tips på hur du kan tänka i ett läge när vattnet stiger och hur du kan förbereda dig redan innan dess.

Översvämningar kan inträffa när som helst

Det finns flera orsaker till översvämningar. Vanligast är att det blir översvämning på våren när snön smälter och vattennivån stiger på grund av vårfloden. Störst risk är det givetvis i närheten av olika vattendrag.

Men det kan egentligen inträffa under större delen av året och nästan var som helst.

Kraftiga skyfall som möjligen beror på klimatförändringar kan göra att dagvatten- och avloppsystem inte hinner ta hand om allt vatten. Då blir det översvämning och det måste inte ens vara i närheten av ett vattendrag. Tätorter är extra känsliga.

I värsta fall kan det gå så snabbt att du blir överraskad av de stora vattenmängderna och då är det bra att vara förberedd.

Tips – Extremt väder kan komma som en överraskning, men viss koll kan du ha genom att följa vädervarningarna på SMHI.

Ligger bostaden i en riskzon för översvämning?

Alla platser har inte lika hög risk. Ta reda på om den plats där du bor ligger i en riskzon så att du kan förebygga att översvämningar drabbar just ditt hus.

Karta med översvämningar i Sverige

MSB har en interaktiv karta där du kan se om området där du bor haft översvämning minst 1 gång på 100 år eller minst 1 gång på 200 år. Dessutom kan du se vilka områden som beräknas kunna hamna under vatten i ett värsta tänkbart scenario.

Du kan även fråga kommunen om hur stor risken är där du bor.

Höjd havsvattennivå

Denna karta gäller dock bara för kartlagda vattendrag. Du ser på kartan vilka de är. Den tar inte heller hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna av stigande havsnivåer. En sådan karta fanns tidigare hos Statens Geotekniska Institut men resursen finns inte kvar.

Risk för dammbrott?

Bor du i närheten av en av Sveriges reglerade älvar finns alltid en risk för dammbrott vid extrema vattenmängder. Din kommun kan informera om vad som kan hända just där du bor vid en sådan olycka.

Skydda huset mot översvämning

Bor du i hus är det bra att förbereda sig för ett scenario där vattennivån når upp till huset eller ännu högre.

Här är några tips:

Planera en barriär

Fundera på var du kan bygga en tillfällig barriär mot översvämning för att skydda fastigheten. Planera i detalj hur du ska bygga den. Troligtvis behöver du köpa in sandsäckar eller annat material och förvara hemma så att du är beredd.

Tips – MSB har en lista på olika typer av barriärer och hur man bygger dem längst ner på denna sida.

Köp en vattenpump mot översvämningar

Köp en vattenpump som kan pumpa ut vatten från fastigheten utanför barriären eller användas för att pumpa ut vatten ur källaren. Det kan även gå att hyra pump inför vårfloden.

Undersök vattennivån i vattendrag

Lär dig vad de normala vattennivåerna är i vattendrag kring huset så att du kan se om vattnet börjar stiga.

Rensa dagvattenbrunnar

Om fastigheten har dagvattenbrunnar kan du preppa genom att rensa dem från skräp i god tid. Då blir det lättare för vattnet att rinna undan vid en översvämning.

Förbered källaren

Även om huset är väl dränerat är fastigheter med källare alltid mer utsatta för översvämningar. Förvara inget av värde där, speciellt inte fotoalbum och andra minnen.

Skaffa sandsäckar eller liknande så att du kan täta avloppsbrunnar i källaren så att vatten inte trycks upp den vägen. Skaffa en pump och se till så att den kan användas även om du stänger av strömmen i källaren vid översvämning.

Ale Kommun har sammanställt bra information om hur du förhindrar översvämning i källare.

Tips – Se över din hemförsäkring och kontrollera vad den täcker vid översvämningar.

Stanna hemma vid översvämning?

Skulle det bli en översvämning där du bor är det oftast klokast att stanna hemma. Bor du i hus vill du troligtvis göra vad du kan för att skydda det genom att förbättra barriärerna, gräva diken och se till så att eventuell vattenpump fungerar.

Men tänk i första hand på din och din familjs säkerhet och bedöm utifrån läget vad som är bäst att göra. Om myndigheterna beslutar att evakuera är det bäst att lyssna.

Bor du i lägenhet och samhället där du bor drabbas av extremt skyfall med översvämning som följd är det säkrast att inte lämna bostaden. Det kan bli mycket stora krafter när vattenmassor som till och med kan föra med sig bilar drar fram. Att bege sig ut då är livsfarligt!

Skaffa en krislåda för översvämningar

I Sverige har myndigheterna sagt att vi måste räkna med att kunna klara oss i minst 72 timmar på egen hand i händelse av samhällsstörningar eller katastrof. Hit hör översvämningar.

Du bör förbereda dig genom att sätta ihop en krislåda med de viktigaste sakerna för att klara tre dygn utan el, tillträde till matbutik eller vatten (ja vattnet från översvämningen räknas förstås inte).

Här är några av de viktigaste sakerna att ha i sin överlevnadslåda:

Tips – Om du ändå väljer att inte stanna hemma inför en översvämning och vill bege dig i väg snabbt till en säkrare plats är det bra att ha en Bug Out Bag med de viktigaste överlevnadsprylarna. Den är färdigpackad så att du bara kan plocka med dig den innan du lämnar hemmet.