Guider
Hemester – 7 tips på gratis aktiviteter att göra utomhus
Vid det här laget, efter ett drygt år med denna förbaskade corona har de flesta redan provat på hemester – en semester i eller nära hemmet. En semester på nära håll i Sverige kan faktiskt vara helt underbar och ett bra val även då vi inte är tvingade till det. Upptäck spännande saker i din omgivning, stressa mindre och spar på miljön på köpet!
Vi på Beredd har satt ihop en lista med tips på trevliga saker att göra ute i friska luften under din hemester. Men först:
Vad är hemester?
Hemester är en semester som du tillbringar i eller nära hemmet. Ordet är en sammansättning av hem + semester. Svemester hör man också ibland. Ordet är inspirerat av det amerikanskengelska staycation.
Så sätter vi i gång!
1. Hitta ett nytt badställe
Vad är sommar utan bad? En varm sommardag kan ett dopp i närmsta vattendrag med tillhörande slappande vara fullt tillräckligt för att dagen ska kännas perfekt.
Men varför inte vara lite äventyrlig av dig på din hemester och upptäcka ett nytt badställe? Det finns faktiskt massvis med stränder och härliga klippor att utforska i Sverige, nästan var du än bor. Vårt tips är att titta på Badkartan där du hittar recensioner av tusentals badplatser runt om i landet.
Sätt dig på cykeln och bege dig i väg! Varför inte ta med lite matsäck så kan du vara borta hela dagen? Packa ner något gott i en mattermos, ha med dig något svalkande att dricka och gärna massor med frukt!
2. Upptäck en vandringsled
Vandring och hemester – går det verkligen ihop? Javisst! Det går utmärkt att gå på vandring och ändå övernatta hemma. Det finns mängder med vandringsleder i vårt avlånga land. Ofta är de dragna så att du ska få en skön naturupplevelse och uppleva vackra vyer.
Det finns flera sådana leder som går igenom eller i närheten av större samhällen. Till exempel finns det en vandringsled som går rätt igenom södra Stockholm – Sörmlandsleden. Strax utanför Göteborg går Sjuhäradsleden. Skåneleden går i närheten av Malmö, Lund, Helsingborg och andra orter i Skåne. Det finns många fler exempel.
Svenska Turistföreningen har en interaktiv karta med ett urval av vandringsleder i Sverige men det finns många fler.
Ta på dig vandringskängorna, greppa dina vandringsstavar och ge dig i väg!
3. Gå på långvandring
Är du lite mer äventyrlig av dig och vill vakna upp under bar himmel till ljudet av kvittrande fåglar och dricka morgonkaffet i en glänta intill en bäck? Då det vara en idé att bege sig ut på en lite längre vandring på din hemester. Antingen kan du utgå från någon av de leder som kan användas för dagsvandring eller så tar du bilen till en vandringsled lite längre bort.
Skaffa dig då en riktig karta och gärna en kompass så blir det lättare att orientera sig i terrängen.
Vill du slippa trängas med andra i ett vindskydd kan du ta med ett eget tält. Om du vill känna maximal närhet till naturen är vårt tips att du sover under en tarp i stället. Den är mycket lättare att bära med sig än ett tält. Dessutom ger det möjlighet att sova i hängmatta vilket ger en helt fantastiskt god sömn efter en lång dag till fots.
4. Besök en nationalpark
I Sverige finns det hela 30 nationalparker som är utspridda från söder till norr, från öst till väst. Här finns fantastiska naturupplevelser från mulliga skogar till mäktiga fjäll. Upptäck trolska skogar, böljande sanddynor, ängar, grottor och öde öar. Perfekt för en hemester!
På Sveriges Nationalparker kan du läsa om varje nationalpark, se kartor och få reda på allt du behöver veta innan du beger dig dit. Till exempel går det att hitta information om var du kan övernatta, var man får grilla eller tända sitt stormkök och vad som finns att se och göra.
Varför inte påbörja ditt eget äventyr och göra det till en livsuppgift att ha besökt varenda nationalpark i Sverige?
5. Upptäck en bondgård
Barn älskar djur! Och det gör många vuxna för den delen också. Bondgårdar finns lite här och var i Sverige men det går givetvis inte bara att besöka dem hur som helst på din hemester.
Däremot finns det en hel del bondgårdar som är anslutna till den ideella organisationen 4H som vill främja engagemang och kunskap hos barn och ungdomar. Tack vare dessa bondgårdar kan ni leka med kaniner, klappa får och kanske prova på att rida ponny.
Det är helt gratis att besöka en 4H-gård och de finns utspridda på olika platser i Sverige, men främst i södra och mellersta delarna av landet. Här finns en interaktiv karta med länkar till de olika gårdarna.
Tänk på att det kan vara lite speciella regler för besök på grund av Covid-19 – information finns på respektive hemsida.
Visste du att hemester inte är något nytt?
På senare tid har intresset för hemester ökat till följd av coronapandemin 2020–2021, men idén är egentligen inte helt ny. Ordet fanns med i Språkrådets lista med nyord redan 2009. Ökat miljöhänsyn och en längtan efter att slippa stressa i väg på semester utomlands är bidragande faktorer till ett ökat intresse för att ”hemestra”.
Ordet hemester fanns med i Språkrådets lista över nyord redan 2009.
6. Testa geocaching på din hemester
Om du vill prova på något riktigt spännande på din hemester kan du prova geocaching. Vem har inte provat på skattjakt som barn? Vi kan avslöja att det kan vara minst lika engagerande att gå på skattjakt senare i livet – som ungdom eller vuxen. Geocaching är som en slags skattjakt med deltagare från hela världen. Skatterna ligger lite här och där. Passar för såväl barn som vuxna och därför givetvis för barnfamiljer också.
Du letar inte efter guld och diamanter utan skatterna består vanligtvis av en liten plastbehållare, en så kallad cache, med en liten loggbok i. Där kan du skriva något när du hittat ”skatten”. Till din hjälp har du en karta som finns i en speciell app i mobilen.
Att syssla med geogaching är ett perfekt sätt att komma ut i naturen (eller röra på sig i staden om du föredrar det). Vi lovar – det är så mycket mer motiverande att bege sig ut om du har ett uppdrag att hitta en gömma än att bara knata ut utan plan eller mål!
Glöm bara inte att ta med dig tillräckligt med vatten att dricka om du är ute i värmen. Geocaching är så engagerande att man lätt glömmer att man varit ute i flera timmar. Varför inte ta med dig ett vattenfilter så kan du dricka direkt ur närmsta bäck?
Kom i gång genom att läsa mer på Geocaching.com och installera appen för Android eller iPhone. Det är gratis!
Geocaching är spännande, du får upptäcka nya platser och du kommer att upptäcka många finurliga saker som andra geocachare förberett. Vi ska inte avslöja allt. Vem vet – det kanske blir en ny hobby som räcker långt efter din hemester?
7. Besök en historisk plats
Sverige är fullt av historiska platser och en stor del av dessa är ute i naturen. Varför inte använda din hemester till att upptäcka vår rika historia och dessutom få rejält med friskluft och möjlighet till sköna promenader samtidigt?
Vi på Beredd använder Naturkartan som källa till inspiration. Här kan du zooma in på vilken plats som helst i hela landet och upptäcka arkeologiska platser, kulturella minnesmärken, kulturstigar och andra intressanta platser. Ja du kan till och med använda den för att hitta badplatser, vandringsleder och parkeringsplatser i närheten av den sevärdhet du vill utforska.
Vad gör du gärna på din hemester? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet!