Han simmar ensam från Stockholm till Helsingfors

Jari Cennet Tammi - världsrekord i unsupported swimming?

Om du hör att någon ska simma i havet, helt ensam, från Stockholm till Helsingfors 500 km, vad tänker du då?

De flesta av oss säger nog att det inte går, men några få kan vara beredda att anta utmaningen – i fantasin.

Beredd.se träffade Jari Cennet Tammi som tänkt göra just detta till verklighet. Och det är ingen avlägsen dröm. Den 11 juni 2022 kliver han i vattnet i Stockholm och ger sig ut på en simtur som kommer att vara i 37 dagar! 

En sådan bragd skulle innebära ett nytt världsrekord i så kallad unsupported simning – utan medföljande båt.

Vi träffade Jari och passade på att ställa några nyfikna frågor – sådant man bara måste fråga någon som står inför att anta denna typ av utmaning.

Jari, du kommer att simma 500 km från Stockholm till Helsingfors. För den oinvigde är det nästan omöjligt att greppa. Första frågan måste ändå vara ”varför”. Varför väljer man att simma så långt, hela vägen till Finland?

Varför – ja för det första för att jag tror att jag kan göra det. Samtidigt är detta en naturlig fortsättning på förra sommarens simning. Då simmade jag från Oaxen till Öregrund, en sträcka på 328 km.

Jag ser det också som en chans att göra något som ingen tidigare gjort. Det är väl det som lockar mest!

Det måste vara en fantastisk känsla. Du simmar ”unsupported” som det heter, det vill säga utan att någon är med dig under simturen med en följebåt. Känns inte det farligt? Hur tänker du och hur förbereder du dig mentalt?

Att simma utan support ger mig en stor frihet. Med det menar jag att jag inte behöver lita på en annan person för att kunna anta utmaningen.

Jag är faktiskt inte orolig för min säkerhet. Till exempel har jag med mig en GPS. Den har en nödknapp som jag kan trycka på om jag behöver hjälp. Min kajak som jag bogserar är röd och 2,35 meter lång. På den har jag en flagga som är väl synlig vilket ökar säkerheten till sjöss.

Jag skulle säga att jag redan är mentalt förberedd sedan förra året. Det viktigaste är att man trivs med sig själv tycker jag.

Men hur klarar du av att simma så långt?

Det är egentligen inte så långt som det låter eftersom jag simmar i 500 meters etapper och vilar 1 minut. Så håller jag på tills jag simmat 15 km under dagen.

Du måste ändå ha tränat en hel del. Hur tränar man inför denna typ av extrem simtur? Är det inte svårt att träna under vinterhalvåret?

Jag har tidigare bott på Kanarieöarna men denna vinter valde jag att bo och träna i Alicante eftersom vattnet där är kallare. Det är en stor skaderisk om jag skulle simma några längre sträckor när jag tränar. Därför har jag undvikit det.

Jag har istället valt att ha lågintensiv träning med en kombination av simning, cykling, gång och gummiband 5 – 6 timmar om dagen. Det motsvarar den tid jag kommer att simma dagligen under rutten till Finland.

Samtidigt ska man komma ihåg att vila är ett av de bästa sätten att träna.

Du kommer att ha med dig en hel del utrustning. Vad packar du och hur gör du för att simma med alla dessa prylar?

Listan på utrustning är lång, men jag kan nämna några av de som jag tycker är de viktigaste för mig.

Jag har med mig en sovsäck som klarar minus 17 grader. Min erfarenhet är att det kan bli ganska fuktigt och ruggigt ute på öarna trots att det är sommar. Med mig har jag också ett tjockt liggunderlag, en kudde och en campingstol.

Jag simmar med en PACKRAFT som är en uppblåsningsbar kajak för forsränning. Den har en vikt på 2,49 kg, en längd på 2,19 m och en bredd på 87 cm. Inuti kajaken placerar jag det jag behöver dagligen. Resterande utrustning förvarar jag inuti skroven.

I packningen finns bland annat frystorkad mat för 37 dagar, proteiner, powerbars, vitaminer, choklad, lakritspipor, dadlar, russin, jordnötter, tvål, schampo, tvättmedel, myggspray, solkräm och vaselin.

Med mig har jag också en vevradio för att kunna lyssna på radio och ladda mobiltelefonen.

Jag har två vattentäta ryggsäckar av märket SUBTECH så att jag lätt kan bära packningen till det ställe där jag slår upp mitt tält.

Läs även: Presentation av Jari på SUBTECH:s hemsida.

Jari Cennet Tammi unsupported swim - simning utan support
Jari under hans förra tur på 328 km. I år kommer han att simma 172 km mer – hela 500 km mellan Stockholm och Helsingfors.

Du blev nyligen utsedd till Årets Äventyrare för att ha simmat solo 328 km genom Stockholms skärgård. Nu är det alltså dags för ett ännu större äventyr. Vad är det som lockar dig till denna typ av utmaningar?

Förra året var simningen en ren bevarelsedrift skulle jag säga. Jag behövde komma i form efter att gjort en ablation för att åtgärda den arytmi (Bradykardi) som jag hade. Dessutom led jag av min knäprotes och ett högt kolesterolvärde.

På grund av Covid var simhallar stängda under en lång tid. Då jag inte kunde veta när de skulle öppna igen började jag istället att planera förra sommarens simning. Årets simning är en naturlig fortsättning eftersom det gick så bra förra gången.

Självfallet älskar jag att vara för mig själv längst ut i skärgården, det är väl det som är lockelsen. 

Du har nämnt att du vill få upp ögonen för något som man kan kalla för simcamping. Berätta – vad innebär det och varför borde fler prova på detta?

Det är ett fantastiskt sätt att uppleva skärgården på. Man når platser som inte är åtkomliga med båt.

Öppet vatten-simning, swimrun och swimtrekking är sporter som växer supersnabbt och det finns ett stort antal simmare som skulle kunna ta sig simmades runt i skärgården och fylla på förnödenheter hos Skärgårdshandlarna.

Det finns ett flertal olika rafter för att transportera det som behövs för en swimtrek.

Dessa rafter har ett lägre pris en till exempel en kajak och tar ingen plats att förvara då de är uppblåsbara.

Finns även GPS:er som man programmerar för sin dagliga rutt. Informationen får man via en högtalare mot tinningen. Rösen berättar om man ska simma åt höger, vänster eller rakt fram. Utan en sådan är det svårt att veta var man befinner sig.

Du har kanske redan börjat planera vad din nästa utmaning ska bli eller så föds den tanken någonstans där på det öppna havet på väg till Helsingfors? 

Självklart finns det en sådan! Men den håller jag hemlig tills vidare. 🙂

Vi önskar dig lycka till och ser fram emot att följa utmaningen!

Tack!

En tanke om “Han simmar ensam från Stockholm till Helsingfors

Comments are closed.