Guider
Snöstorm – Så förbereder du dig för snökaos
Du har hört väderrapporten och ändå kommer snökaoset som en överraskning år efter år. I år kan det vara dags att ändra på det. Var förberedd på nästa snöstorm och ha allting redo som krävs för att ta det hela med ro. Detta oavsett om du kommer att stanna hemma eller om du måste ge dig ut i kraftigt snöfall – med eller utan bil.
Vi tar en titt på hur du kan förbereda dig för storm och oväder som kan leda till att strömmen går. Kanske blir det mycket kallt och till och med omöjligt att kommunicera med vänner och familj som vanligt.
Oroa dig inte – med rätt förberedelser klarar du dig!
Planera inför en snöstorm
Vi vet när snön är på gång och det är inte så dumt att hålla lite extra god koll på väderleksrapporten under vintersäsongen. Om du inser att en kraftig snöstorm är på väg in är det dags att ta hand om saker som mathandling och andra ärenden i god tid.
Det bästa är att vänta ut en storm inomhus. Men för att kunna göra det måste du förstås se till att du har allt du behöver för detta. Ett snöoväder som pågår under en längre tid kan ju innebära att du mer eller mindre sitter fast i ditt hem under flera dagars tid.
Tips – Glöm inte bort att du kanske har nära och kära som skulle behöva ditt stöd. Kanske kan ni tillfälligt bo under samma tak för att gemensamt klara av det snökaos som i värsta fall kan låsa hela samhället?
Vad är bra att ha inför snöoväder?
Det finns vissa saker som svenska hem alltid bör preppa med och ha inför snöoväder. Det är trots allt en naturlig del av den svenska vintern. Bygg upp ett litet förråd med sakerna som kan göra det mycket lättare att vänta ut en storm.
Exempel på bra saker att ha hemma är:
Spadar
Skaffa en spade för hemmabruk och en som du kan vika ihop i bilen. En hopfällbar spade är enkel att få med sig. Den kan alltid få bo i bilens baklucka. Du kan ju fastna på annan plats med din bil och då är det inte så dumt att snabbt kunna gräva ut den igen.
Vevradio
Med en klassisk vevradio kan du alltid ta reda på vad som händer trots att du står utan el. Det kan kännas skönt att få lite information utifrån då det är stört omöjligt att ge sig ut och bristande elförsörjning gör att du inte kan få kontakt med vänner och familj. Inte minst – du kan då alltid lyssna på Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, om det blir aktuellt.
Pannlampa eller ficklampa
När det blir mörkt och strömmen går kan det kännas obehagligt. En bra pannlampa gör det enklare att se ordentligt och den är bra mycket smidigare än en massa tända ljus. Ficklampor är också bra att ha redo. Bara en sådan sak som att du vill kolla ditt elskåp för att avgöra om det bara är elavbrott lokalt i ditt hem är ju bra mycket enklare med ficklampans hjälp.
Powerbank
När strömmen går kan du aldrig veta precis när den kommer igen. Om det är en svår snöstorm kan det dröja länge innan du får tillgång till el som normalt. Då är det inte så dumt med en större powerbank – till exempel för att ladda upp ficklampan eller pannlampan med.
Värme
När du måste vänta ut en snöstorm och du är utan el gäller det att kunna hålla värmen. Allra bäst är det förstås om du har en eldstad eller kamin (som då alltså inte behöver el för att fungera). En fotogenkamin är annars ett bra alternativ. Avgränsa er gärna till ett eller ett par rum i lägenheten eller villan så blir det varmare när många samlas på samma yta. Sedan är det förstås viktigt att du har varma kläder så att du kan hålla värmen. Se till att ha filtar hemma för extra värme i sängen. Med en varm sovsäck klarar du dig även om det skulle råka bli minusgrader inomhus!
Första hjälpen och läkemedel
Då det blir svårt att förflytta sig som vanligt är det verkligen bra att ha tillgång till första hjälpen. Både om det händer något hemma och om någon nära ditt hem behöver hjälp. Första hjälpen är alltid bra att ha hemma, snöstorm eller inte!
Vanliga läkemedel som febernedsättande tabletter, allergitabletter och annat som du vet att du kan behöva bör också finnas på plats. Det kan ju gå dagar innan du kan ta dig till ett apotek när det blir en svårare storm på vintern.
Nödproviant
Om det blir ett längre snöoväder som dessutom ställer till med besvär som sedan tar lång tid att åtgärda kanske du inte kan ta dig till en matbutik som vanligt. Sitter du i din fritidsstuga i skogen är du glad att ha nödproviant att tillgå. Det kan vara olika typer av konserver såväl som frystorkad mat.
Stormkök
Utan ström fungerar inte din spis och då är det bra att ha ett stormkök att laga mat på. Med ett bra gasolkök kan du alltid koka kaffe medan du väntar på att vindarna ska mojna och träd röjs från vägar.
Vatten
I extrema fall kan vattenledningar frysa. Därför kan det vara klokt att ha vatten hemma i vattenflaskor eller dunkar. Tänk på att du kan behöva vatten både för att dricka och för att sköta din hygien.
Broddar
Det är inte bara äldre som ramlar och slår sig när sikten är usel och underlaget halt. Se till att du har broddar om du tänker ge dig ut då marken är hal av is och packad snö.
Värmesulor
Håll dina fötter varma med värmesulor. Dessa är mycket bra att ha när du måste ge dig ut i hårt väder. Det pratas ju mycket om att se till att ha mössa för att värmen från kroppen inte ska läcka ut. På samma sätt kan du skydda dig från markkyla med bra skor och värmesulor.
Undvik att köra bil vid snökaos
Det är verkligen att rekommendera att undvika att ta bilen så långt det är möjligt under en snöstorm. Även om du har kollat dina däck och känner dig van vid att köra på halt underlag så kan det vara klokt att lämna bilen hemma.
Ju fler bilar som ger sig ut i trafik som blockeras av snö och halkolyckor, desto bättre. Om du kan stanna hemma och jobba hemifrån är det helt klart en hjälp för räddningstjänst och de som ändå har gett sig ut med sina bilar.
Om du ändå ger dig ut med bilen så ska du som sagt se till att den är redo för detta.
- Se till att ha gott med bränsle i tanken ifall du blir stående
- Skaffa snökedjor eller snökedjor i textil (autosock)
- Ha med dig en hopfällbar spade
- Ta på dig varma kläder
- Se till att alltid ha filtar i bilen
- Ta gärna med varm dryck om du skulle fastna i snön
Ta också gott om tid på dig att komma fram. Kör långsammare och med det där berömda ”virtuella ägget” mellan din fot och gaspedalen.
Håll kontakten med grannar under en snöstorm
Tänk på att det är viktigt att hålla kontakt med grannar under en storm. Inte bara för att ni kan hjälpa varandra. Om en inte kommer ut ur sitt hus kan den andre komma till undsättning via ett fönster eller genom att gräva ut dörren.
Grannsamverkan är också viktigt för att uppleva trygghet. Om det blir strömavbrott och svårt att kommunicera under en längre tid kan det leda till viss laglöshet. Då är det skönt att kunna hjälpas åt och hålla varandra om ryggen.
Tips – dela ett walkie talkie-set med din bästa granne. Då kan ni hålla kontakten även om telefonen och mobilen slutar fungera!
Då du har grannar som är äldre är det förstås också viktigt att se till att de får den hjälp som behövs då det blir omöjligt att ta sig ut för läkarbesök, mathandel och mer. Grannar kan göra väldigt mycket för att hjälpa varandra under naturkatastrofer såväl som lindrigare vinterstormar.
Är ditt hus redo för stormen?
Utöver utrustning som håller dig varm och gör det möjligt att laga mat bör du se på hur väl ditt hus är förberett för snökaos. Ett exempel på detta är ledningarna som ger dig vatten. Om dessa inte klarar av extrem kyla kan det innebära att ditt hems vattenförsörjning stryps då det fryser till i rören.
Ta för vana att undersöka att husets rörsystem är i gott skick. Då står du bättre rustad inför ett kraftigt snöfall och temperaturer som sjunker långt under noll.
Se även över:
Fönster – Om det finns sprickor är det viktigt att ta hand om detta. Dessutom kan det ju vara dags att installera fönster som ger mycket bättre isolering. Är det väldigt kallt utomhus så kan äldre fönster fungera som stora bovar av värme som läcker energin rätt ut i de stormiga vindarna.
Dörrar – Dörrar kan också läcka ut värme om de saknar tätningslist eller har sprickor. Det är viktigt att se över hur väl dörrar isolerar långt innan stormen drar in över huset.
Väggar – Spackla igen hål och undersök om det finns skador som kan vara problematiska när det blir snöoväder.
Tak – Taket måste också vara i gott skick. Se till att det inte finns lösa pannor som kan innebära livsfara då det blåser på och de åker som projektiler över takets kant och ner på uppfart, trottoar eller gångväg.
Hur förbereder du dig inför en snöstorm? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet här nedanför!