Guider
Tälta på vintern – Tips för att vintertälta säkert
Klart att du kan tälta på vintern! Idag finns det riktigt smart utrustning som gör det möjligt att sova gott utomhus trots kyla och hårda vindar. För att vintertälta bör du grunda med rätt utrustning men det finns också några praktiska tips som kan vara bra att komma ihåg då du ska slå upp ditt tält. Låt oss ta en titt på vilken utrustning du behöver såväl som vad du ska tänka på inför din vintertältning!
Tälta på vintern med rätt utrustning
Precis vad du ska ta med dig då du ska tälta på vintern beror givetvis på flera saker som väder och vind och var du ska tälta. Det gäller att anpassa utrustningen i enlighet med detta. Men du bör förstås alltid ha ett vintertält. Det är ett 4-säsongstält som är gjort för att skydda dig bättre mot kyla, vind och nederbörd.
Populära vintertält
Se alla våra tält för vinterbruk >>
Beakta också utrustning som:
- Vintersovsäck – Det kan mycket väl fungera med dubbla sommarsovsäckar fast en riktigt bra vintersovsäck blir ett bra val. Det är en varm sovsäck som är smidig att använda. Se till att du har tillräckligt mycket utrymme i sovsäcken för att dra nytta av den värme som din kropp alstrar helt naturligt. Men inte för mycket – då blir det kallt!
En vintersovsäck som har en komforttemperatur på omkring 10 grader kan vara ett bra val i många situationer. - Varmt liggunderlag – Även om du har snö som isolerar under tältet så kan det vara klokt att ta med ett tjockt liggunderlag. Det går att använda dubbla liggunderlag men det blir kanske inte lika bekvämt som ett enkelt underlag som är gjort för vinterförhållanden. Det viktigaste är att du får god isolering mot markkylan. Grunda med ett vanligt liggunderlag i cellplast och lägg sedan på ett uppblåsbart liggunderlag så sover du som en kunglighet i ditt vintertält!
- Varma kläder – En lätt dunjacka att sova i vid behov är inte så dumt och du ska givetvis ha kläder som passar för den aktivitet som du ger dig ut på. Har du en varm sovsäck kan det räcka med underställ. Jackan kan du lägga ovanpå som täcke vid behov. Flera lager är ofta rekommendationen eftersom det gör det lättare att anpassa antal plagg i enlighet med tidpunkt på dygnet, aktivitet och hur vädret är.
- Verktyg – Spade, snöpinnar och annat som gör det lättare att förbereda och slå upp tältet är också bra att ha med.
- Mat – Det kan behövas en hel del mat även om du ger dig ut ensam eller med en kompis. Betänk att ni vill ha varm dryck och något som mättar. Det betyder att det behövs både mat och prylar att tillaga den med. Ett bra gasolkök som exempelvis Optimus Vega klarar ner till -20 grader. Alternativt kan du köpa ett multifuelkök som klarar även den extremaste kyla under din vintertältning.
- Termometer – Det är heller inte så dumt att ha en termometer som du kan hänga upp i tältet för att hålla koll på temperaturen.
- Pannlampa – Om du ska slå upp ditt vintertält när det börjar skymma är det bra att ha en lykta som gör det lätt att se vad du sysslar med.
- Vantar – Glöm inte vantarna! Handskar kan vara skönt men ibland är det rejäla vantar som gäller för att du ska få tillräcklig värme för händerna. Se till att övrig utrustning är väl lämpad för händer med vantar. Krokar och bastanta linor som går att använda med vantarna på är att föredra.
- Ved – Ta med ved om du vill göra upp en lägereld för att laga mat och umgås omkring.
Ett riktigt bra tält för vintertältning
Det är smart att satsa på ett riktigt bra tält för att tälta på vintern. Vintertält eller så kallade fyrasäsongstält är robusta och gjorda för att klara extrema väder. De tål mer snö tack vare kraftigare tältstänger.
Vanligtvis går tältduken ner till marken och en bit till så att du lätt kan isolera det genom att skotta upp snö.
Fråga – Kan man använda ett vanligt tält för tre säsonger på vintern? Ja det går ofta bra om du inte ska ut på en plats där det blåser och snöar väldigt mycket. För att tälta i skogen kan det duga fint, men kan inte rekommenderas för fjället.
Om du ska slå upp det på lite besvärliga platser som på klippor eller stränder där det är gott om sand och sten är ett självstagande tält ett bra val.
Tältet ska fungera som ett gott vindskydd för dig. Både då du sover och då du slår dig ner för att äta eller bara vila en stund. Det enklaste kan vara att köpa allting färdigt men det är klart att du kan improvisera. Du kan till exempel tillverka snöpinnar av plywood eller lättare aluminium för att säkra tältet i djup snö.
Betänk hur stort tält du verkligen behöver. Det kan vara klokt att välja ett som inte är för stort för att göra det lite lättare att hålla det varmt inuti. Är ni två personer är det förstås bäst med ett tält för två personer. Men är du en person kanske du ska ha ett särskilt vintertält för en person för dina utflykter då det är minusgrader utomhus.
Tips om du står utan snöpinnar
Om du inte fått med dig bra tältpinnar för att slå upp tält i snön kan en bra nödlösning vara en påse. Du fyller den med snö och knyter fast tältlinan i handtagen. Sedan gräver du ner påsen med snön i en grop. Det ger en mycket god förankring.
Tälta säkert i snö
Det är riktigt roligt att tälta i snö men det gäller förstås att veta hur du gör detta på bästa möjliga sätt. Till att börja med ska du se till att tältet står stadigt. Hitta en glänta eller kanske en sänka där du kan slå upp ditt vintertält.
Förbered marken för tältet:
- Ta en titt på snödjupet. Om du har en skida med dig kan du använda den för detta syfte. Det är bra att veta hur djupt du kan gräva.
- Packa till snön. Det här kan du göra genom att stampa runt med skidor eller med snöskor. Sedan bör du låta det hela frysa samman under 30 minuter. Alternativt kan du gräva fram en yta där du ska ställa tältet.
- Om det blåser på är det faktiskt klokt att gräva ner tältet en bit. Det kan också vara något som förankrar tältet på ett bättre vis.
Tänk på att snö omkring tältet kan påverka ventilationen. Om du täpper till ventilation är det inte bra så håll ett öga på detta. Dessutom ska du vara försiktig med snö som i stora mängder driver över tältet. Var medveten om väderutsikter och se till att tältet inte står på ett sätt som gör att snö kan blåsa in över det.
Håll dig varm och torr
I tältet är det viktigt att du har det som krävs för att hålla dig varm och torr. Du bör se på värden för sovsäckar. Om det kommer att vara många minus kanske du vill använda både sommarsovsäck och vintersovsäck.
Har du plats inuti tältet kanske du väljer att förvara saker som ryggsäck där istället för i absidens utrymme. Luftlager är fortsatt vägen till att få bättre värme både i tältet och i din sovsäck så se till att det finns gott om luft och att du inte upplever att det blir för trångt i själva sovsäcken.
Det är viktigt att du förbereder dig för att hålla dig varm. Om du kyls ned kan det vara svårt att få upp värmen igen när det är mycket kallt utomhus. Tänk på att du kyls ned när du ligger still i sovsäcken. Det är absolut inte onödigt att ha dunjackan på i själva sovsäcken!
För att hålla dig torr behöver du saker som snö-lås på din jacka och vinterkängor som är vattentäta. Själva tältet bör förstås också vara gjort för att inte släppa in kallt regn eller snö som smälter. Dessutom är det inte så dumt om det har delar som klarar av extrem kyla utan att spricka eller gå sönder.
Glöm inte bort understället och bra strumpor som ökar värmen omkring dina tår!
Absiden kan vara en bra plats för måltider
Du kan inreda absiden och använda dig av snö för att få en bekväm plats att äta och fika på. En del väljer att skapa en matplats separat från tältet. Med snö att bygga med kan man ju forma en grop där det går att elda och sitta bekvämt på skräddarsydda bänkar.
Men om du inte ska göra upp en lägereld kan du gräva samma grop i absiden och sitta med ryggen mot sovplatsen.
Var försiktigt bara om du använder stormköket i absiden så att du inte tänder eld på tältet! Att laga mat inne i tältet rekommenderas inte – dels på grund av brandfaran, dels på grund av risken för kolmonoxidförgiftning.
Ett litet tips – Vill du campa på vintern men gärna sova lite mer bekvämt än i ett tält? Då är kanske vintercamping i husbil eller husvagn något för dig! Camptoo har skrivit en bra artikel om vad du bör tänka på.
Mjukstarta din vintertältning
När du vill börja tälta på vintern är det inte så dumt att mjukstarta. Kanske kan du testa en natt nära ditt hem eller en varm stuga där du kan gå in om det blir för kallt. Ska du ut i skog och mark är det förstås bra att du väljer att vintertälta där du kan omgivningen.
Missa inte att tala om för andra var du kommer att befinna dig om det blir storm och du behöver hjälp. Testa dig fram och lär dig mer om dina specifika behov. Med tiden så blir du proffs på att tälta på vintern och du vet precis vad som kommer att krävas i enlighet med väder, plats och ditt humör!
Är du redo för vintern? Kolla in alla våra vintertält! >>
Förslag på produkter för dig som ska vintertälta:
Källor:
http://inivildmarken.se/vildmarksskolan-att-talta-pa-vintern/
https://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/talta-i-fjallen/