Guider
Vandringsstavar bäst i test – Bästa vandringsstavarna 2024
Med rätt gåstavar eller vandringsstavar kan din upplevelse av vandring, långpromenader eller fjällvandring bli betydligt mer njutbar och skonsam. Genom att använda gångstavar av hög kvalitet, som är bäst i test, kan du effektivt avlasta leder och muskler. Detta gör att du kan gå längre sträckor, minska risken för skador och njuta mer av varje steg.
Vi har sammanställt en lista över vandringsstavar som är bäst i test just nu, baserat på recensioner, pris och tester. Gemensamt för alla stavar i vår jämförelse är att de är lätta, hållbara och är sköna att använda.
Redo att hitta de perfekta vandringsstavarna? Här kommer marknadens bästa!
Vandringsstavar bäst i test – översikt
- Black Diamond Trail – bäst i test
- Silva Trekking 3Z – lätta & små
- Black Diamond Distance FLZ – bästa grepp
Nedan kommer lite mer detaljerad info om de bästa gångstavarna 2024.
Black Diamond Trail
När Testfakta.se provade några av marknadens populäraste vandringsstavar var det Black Diamond Trail som tog hem första priset som bäst i test. Testsajterna Råd och rön, Bestiga Kebnekaise och Nomaderna har alla placerat denna produkt som nr 1 i sina test.
Ett minst sagt tryggt val med andra ord. En mycket låg vikt på 492 gram totalt, en hög stabilitet trots den låga vikten, sköna handledsremmar och bra grepp på underlaget (till och med på is) har bidragit till att så många testare uppskattar BlackDiamond Trail.
Stavarnas längdjustering går från 100 – 140 cm vilket gör att de passar dig som är mellan 150 och 210 cm. Med andra ord: Passar så gott som alla vuxna människor.
Teleskopsystemet upplevs som bra och är lätthanterat. Hållfastheten får toppbetyg.
Utbytbara spetsar blir som pricken över i. Ett hållbart alternativ.
Hopfälld är den 66 cm. Vill du packa ner stavarna och ha dem inuti ryggsäcken kan en annan modell passa bättre (till exempel de övriga två i detta test). Handtaget är ganska smalt och inte riktigt ergonomiskt, men det ger ändå ett bra grepp.
Dessa stavar finns även i en dammodell som är lite kortare och 12 gram lättare. Är du inte längre än cirka 185 cm kan du med fördel välja denna variant, oavsett om du är man eller kvinna.
Vill du köpa ett par prisvärda vandringsstavar som är lätta att hantera och som utsetts till bäst i test av många så väljer du Black Diamond Trail. Det finns stor sannolikhet att det är precis vad du söker.
Läs mer om Black Diamond Trail
Silva Trekking 3Z
Vill du helst köpa svenska vandringsstavar är det Silva Trekking 3Z som dyker upp som ett av de absolut bästa valen. Dessa stavar kommer faktiskt hack i häl på ovan nämnda Black Diamond Trail.
De är till och med lättare. Med sina 458 gram tillhör Trekking 3Z några av de lättaste vandringsstavarna på marknaden. 3Z i namnet antyder att det är Z-stavar med smidig vikfunktion. Likväl kan de höjdjusteras från 113 upp till 141 cm. De passar alltså dig som är från 168 cm och uppåt.
Det smidiga med dessa stavar är att de blir mycket små i hopfällbart läge. Endast 43 cm. Därmed kan de få plats i en lite större ryggsäck, eller utanpå förstås.
Hållfastheten är så bra som den kan bli och teleskopsystemet fungerar klanderfritt. Denna stav har också ett helt ok grepp mot underlaget. Det som hade kunnat vara lite bättre är handtaget. Det är förvisso ergonomiskt men greppet är inte 100%, men säg 90% så ändå OK.
Handledsremmarna är enkla att justera men är inte riktigt lika bekväma som för Black Diamond Trail.
Är du ute efter ett par svensktillverkade kvalitetsstavar som är mycket lätta och som tar liten plats är Silva Trekking 3Z ett utmärkt val.
Black Diamond Distance FLZ
Vad är ett bäst i test utan en tredje utmanare? I detta fall är det Black Diamond Distance FLZ. Dessa vandringsstavar kan kanske rent av bli din favorit. De utsågs nyligen till det bästa valet av amerikanska Outdoor GearLab.
Dessa stavar är utformade för att passa längre turer, men har kanske inte de tyngsta strapatserna i åtanke. De är riktigt små i hopfällt läge – endast 41 cm. Vikten är låg (om än inte lättast) med sina 538 gram.
Längdjusteringen går från 119 till 140 cm, vilket gör att den passar för dig som är drygt 175 cm och längre.
Black Diamond Distance FLZ är de vandringsstavar som har absolut bäst grepp mot underlaget. De är en effektiv hjälp för dig som behöver lite extra stöd under din vandring.
Det måste väl ändå finnas några svagheter? Ja, det finns alltid. Hos Distance FLZ är det hållfastheten. I ett test klarade den sig utmärkt vid en belastning på 320 Newton. Dock pallade den inte med test nr två som var med 420 N. Det motsvarar ett tryck på runt 42 kg.
Nu kommer de flesta aldrig att utsätta sina stavar för den belastningen under normal användning – du ska trots allt inte vandra på dem utan med dem. Men det är bra att känna till tycker vi.
En annan nackdel är att greppet i handtagen inte alls är lika fint som i testvinnaren Black Diamond Trail.
Vill du köpa vandringsstavar som är mycket små när de är hoppackade och som har ett av de absolut bästa greppen mot underlaget är Black Diamond FLZ kanske det bästa valet.
Läs mer om Black Diamond Distance FLZ
Jämförelse av de bästa vandringsstavarna 2024
Vikt, par (kg) | Längd (cm) | Betyg * | |
Black Diamond Trail | 492 | 100 – 140 | 9,2 |
Silva Trekking 3Z | 458 | 113 – 141 | 8,7 |
Black Diamond Distance FLZ | 538 | 119 – 140 | 7,8 |
* Enligt testfakta.se
Varför ska man köpa vandringsstavar?
Om du ska ut och vandra eller fjällvandra är det klokt att ha med sig ett par smidiga vandringsstavar som stöd. Det är lätt att var kaxig och tänka – äh, jag klarar mig. Jag har ju tränat! Men redan efter några kilometers vandring kan det vara stor skillnad i hur du upplever turen beroende på om du har stavar med dig eller inte.
Vandringsstavar är till för att minska påfrestningen på muskler och leder. Du jämnar ut belastningen, speciellt när terrängen är lite ojämn.
Belastningen på knäna kan bli hela 30 procent mindre om du har stavar. De fungerar nästan som ett par extra ben!
Både på planmark och i uppförsbackar kan du skjuta på lite extra med hjälp av stavarna. I nedförsbacke är vandringsstavarna en riktig räddare i nöden för dina knän. Slitaget blir betydligt mindre genom att du kan parera en del av nedåtrörelsen med stavarna.
I mycket ojämn terräng hjälper trekkingstavarna dig att hålla balansen så att du inte ramlar. Ska du vada genom ett vattendrag kommer du också ha nytta av den extra stabilitet som ett par bra vandringsstavar ger dig.
Bär du ryggsäck med packning och ska ut längre än en kort eftermiddagsutflykt? Då är det en ”nobrainer” enligt oss att ha med sig ett par vandringsstavar. Om inte annat – köper du ett par ultralätta stavar som är hopvikbara kan du ha dem nerpackade tills du upplever att du har nytta av dem.
Tänk på detta när du ska köpa gångstavar
Just vandringsstavar är en typ av produkt som det kan vara ganska svårt att bilda sig en uppfattning kring. För en utomstående kan det kännas lite som ”stav som stav”. Du får verkligen titta på detaljerna för att kunna skilja de olika modellerna åt.
Vad ska man då tänka på när man ska köpa stavar? Vad är det som skiljer de bästa vandringsstavarna från mindre bra modeller?
Här är några av de saker som vi och andra som testat trekkingstavar tittat på.
Olika typer av av stavar
I princip alla vandringsstavar är fällbara. I varje fall de som håller den kvalitetsnivå som vi önskar oss när vi ska ut och vandra. Hopfällbara stavar kan du lätt packa ner eller fästa på ryggsäcken när du inte använder dem.
De flesta professionella vandringsstavar är så kallade teleskopstavar Det innebär att du lätt kan justera längden.
Samtidigt består stavarna av två eller tre delar:
- Tvådelad – Starka men klumpiga. Används mest för skidåkning eller gång med snöskor.
- Tredelad – Lätt vikt och tar liten plats. Vanligast. Passar för avancerad vandring.
- Vikbara (Z-stavar) – Mycket lätt i förhållande till styrka. Tenderar dock att vara svagare än tredelade stavar.
Ibland görs indelningen att tredelade stavar passar bäst för lite mer krävande vandring, trekking och bergsbestigning. Vikbara Z-stavar däremot är mer lämpade för lättare turer, till exempel på vandringsled. I praktiken finns en stor variation mellan olika modeller.
Ska du ut på en ganska ”normal” vandring i en vecka eller så spelar det inte så stor roll vilken av dessa två typer du väljer men se till att välja en av de bästa och tåligaste modellerna.
Vikt
Ska du vandra långt behöver du ha riktigt lätta vandringsstavar. En till synes liten skillnad i vikt kan göra stor skillnad kring hur det känns i armar och rygg. Föreställ dig hur många gånger du sätter stavarna i marken under en normallång tur!
Samtidigt finns det förstås ett samband mellan vikt och hållbarhet. Av den anledningen kan ett par stavar inte bli hur lätta som helst.
Vikten brukar anges per par. Sikta på att köpa ett par vandringsstavar som väger runt 450 – 550 gram. Mer än så ska du inte behöva bära med dig. Är de lättare än så är det tveksamt om de klarar att utsättas för någon nämnvärd påfrestning.
Handtag
Välj trekkingstavar som har ett bra grepp. Här kan det vara lite olika hur olika människor upplever vad som är ”bra”. Vissa stavar har ett mer ergonomiskt grepp medan andra har en rakare design.
En stav behöver inte vara sämre bara för att greppet är mindre ergonomiskt. Då kan det vara viktigare att du upplever att greppet är gott så att du känner att du har kontroll över vandringsstavarna och att du kan lita på dem.
Handtagen kan vara av olika material:
- Skum – Ett av de vanligaste. Ger ett skönt och stabilt grepp. Passar utmärkt större delen av året. Absorberar svett bra.
- Plast – Hårt. Kan bli för varmt för sommarbruk, men föredras av vissa för vinterbruk.
- Kork – Lätt och fint material som blir mindre svettigt än plast. Dock något sämre på att absorbera svett än skum. Mycket lätta.
Handledsremmar
Med hjälp av handledsremmarna kan du avlasta händerna en aning när du använder vandringsstavarna. Dessutom är det praktiskt om du tar en kort paus, exempelvis för att ta ett kort. Då slipper du ställa ifrån dig stavarna och kan låta dem hänga i handleden.
De bästa vandringsstavarna har handledsremmar som känns bekväma även under längre användning. För att uppnå detta har de någon form av vaddering – från lätt till ganska så välvadderade.
På riktigt bra stavar är det enkelt att justera handledsremmen.
Spets
Längst ner på stavarna finns en spets som är till för att ge bra grepp mot underlaget. De bästa trekkingstavarna ger grepp på såväl jord, som sten eller is.
Oftast är spetsen gjord av stål eller tungsten. Det sistnämnda är det mest slitstarka och håller längst. Kontrollera så att du kan byta ut spetsen när den slitits ut.
Trugor
Den runda delen som sitter längst ner på varje stav kallas för truga. Dess syfte är att ge stöd mot marken och se till så att den inte sjunker ner i underlaget.
På barmark är det bra med en ganska så smal truga så att rötter, löv och annat inte fastnar. Är det snö behöver du istället en lite bredare truga så att du inte sticker ner staven för djupt i snön.
På marknadens bästa vandringsstavar är trugorna utbytbara. Ibland följer exempelvis snötrugor med, andra gånger finns de att köpa till.
Tips – det går att köpa till gummifötter för vandringsstavar också.
Pris
De allra flesta vandringsstavar kostar mellan 500 och 1500 kr för ett par. De som är bäst i detta test kostar från runt 800 kronor upp till cirka 1600 kronor.
Med tanke på att turstavar ska vara till stöd för dig, vara lätta och absolut inte får gå sönder är det värt att inte fästa allt för stor uppmärksamhet vid priset. Skillnaden mellan en superbra stav och en medioker är mycket större när det gäller kvalitet än när det kommer till prislappen.
Med det sagt ska du inte behöva betala mer än runt 1000 till drygt 1500 kronor för ett par riktigt bra stavar för din vandring.
Stötdämpare?
Vandringsstavar ska inte ha stötdämpare. Stavar med inbyggd fjädring ger ökat motstånd. De blir tyngre och kräver mer energi av dig som använder dem. Alltså helt motsatt effekt mot vad du vill uppnå när du ska ut på exempelvis fjällvandring.
Stavar med stötdämpare är istället avsedda för motion –gåstavar eller promenadstavar helt enkelt, till exempel av typen Bungypump.
Välj rätt längd på dina gångstavar
Det är viktigt att köpa vandringsstavar som har rätt längd så att du får så mycket stöd som möjligt och undviker onödigt slitage i axlar, armar och rygg. De flesta stavar är justerbara medan du för vissa varianter får välja lagom längd i samband med beställning.
Så här avgör du rätt längd:
- Justerbara stavar: Ställ in längden så att dina armbågar är i 90 grader när du håller stavarna en bit framför dig. Det brukar vara runt 5–10 centimeter lägre än armhålorna.
- Fast längd: För att uppskatta vilken längd du behöver köpa kan du utgå från att stavarna ska vara 2/3 av din kroppslängd. Du kan räkna ut det genom att ta din längd x 0,67. Är du exempelvis 1,8 meter så ska stavarna vara 120 cm långa.
Sammanfattning – Vandringsstavar bäst i test 2024
Då så var vi klara med vår köpguide för de bästa vandringsstavarna 2024. Vi har valt ut tre modeller är våra favoriter. De är populära hos våra kunder och har utsetts till några av de bästa trekkingstavarna av oberoende testare.
Vi tycker att du gör klokt i att satsa på stavar från ett kvalitetsmärke som Black Diamond eller Silva. Välj lätta stavar men med god hållfasthet. Bestäm dig för om du vill ha vanliga 3-ledade teleskopstavar eller vikbara Z-stavar. De förstnämnda är vanligast och generellt sett starkare medan de sistnämnda kan upplevas som lite smidigare.
Här är en sammanfattning av de vandringsstavar som vi utsett till bäst i detta test:
- Vill du få ett snabbt svar på vilka som är de bästa vandringsstavarna så blir det Black Diamond Trail utan tvekan. Prisvärda, enkla att använda, lätta och mycket hållbara. Testvinnare i flera test.
- Svenska Silva Trekking 3Z är ett bra alternativ för dig som värdesätter låg vikt och att stavarna ska ta så lite plats som möjligt i packningen. Även dessa är mycket slittåliga.
- Är det ett perfekt grepp och liten packstorlek du är ute efter blir Black Diamond Distance FLZ ett bra val. Dessa tål dock inte lika mycket stryk som övriga två i testet.
Som vanligt – kontakta oss gärna om du har funderingar kring vandringsstavar eller något annat!
Vanliga frågor och svar
Hur långa gångstavar ska man ha?
De bör vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Du kan ta din längd gånger 0,67 för att få fram vilken längd som passar.
Varför ska man ha vandringsstavar?
Med hjälp av ett par stavar får du ökad stabilitet under din vandring. Du avlastar muskler och leder vilket gör att du orkar mer och minskar risken för skador.
Vilka gångstavar är bäst i test?
Black Diamond Trail har utsetts till bäst i test i många jämförelser av trekkingstavar.
Får man ta stavar med på flyget?
Ja det går bra att ha med vandringsstavar som incheckat bagage. Får de inte plats i väskan får du checka in dem som separat kolli.
Hur mycket kostar vandringstavar?
De flesta vandringsstavar kostar mellan 500 och 1500 kronor för ett par.