Bästa vintersovsäcken 2023

Man som dricker ur termos och sitter i sovsäck på snön.

Vilken är den bästa vintersovsäcken 2023? Det var något vi funderade över redan när vi letade efter bra produkter att köpa in. Vi vrider och vänder på alternativen tills vi hittar olika varianter som vi tycker passar bäst i olika situationer.

Vill du kunna campa, vandra eller fjällvandra även under vinterhalvåret? Ja då behöver du helt enkelt en varm sovsäck som du kan sova gott i även när temperaturerna kryper under nollan.

Nedan har vi sammanställt några av marknadens bästa vintersovsäckar just nu enligt vår mening. Lite längre ner kan du läsa mer om sovsäckar som kan användas på vintern, deras egenskaper och vad som kan vara bra att tänka på innan du ger dig ut på vintercamping.

Då kör vi!

Carinthia Defence 6 –  Bästa sovsäcken för tufft vinterväder

Vintersovsäck Carinthia Defence 6 med syntetisk fyllning har god isoleringsförmåga.

Carinthia Defence 6 är en slittålig sovsäck anpassad för riktigt tuffa vinterförhållanden och extrem kyla. Den klarar faktiskt tempereraturer ner till hela 40 minusgrader!

Det är om vi snackar ren överlevnad. Bekvämt sover du ner till -18 grader – nog så bra.

Fyllningen är av G-Loft®, ett spänstigt syntetmaterial som isolerar mot kyla utan att förlora sin fluffiga form. Påminner faktiskt om dun. Sovsäcken har även ett praktiskt skydd på insidan som ser till att värme inte läcker ut under natten.

Defence 6 är en optimal vintersovsäck för dig som ska övernatta i riktigt kalla vinterklimat. Den är relativt tung med sina 2,5 kg, men å andra sidan är detta något du får räkna med om du vill ha en riktigt varm sovsäck.

Läs mer om Carinthia Defence 6

Marmot Never Summer – Bäst vintersovsäck i de flesta situationer

Never summer sovsäck från Marmot med ankdun funkar för 3 säsonger.

Never Summer från Marmot är en sovsäck för 3 säsonger med dunfyllning som klarar temperaturer en bra bit under nollan. Är du tjej sussar du fint ner till -12,5 °C. Killar sover gott ner till drygt -20 °C.

Dunet, som kommer från etiska farmer, gör sovsäcken varm, fluffig och mycket lätt. Den väger faktiskt bara 1,45 kg trots att den isolerar så bra.

Detta är en allsidig sovsäck som passar bra i de flesta situationer under vinterhalvåret. Never Summer gör rätt för sitt namn!

Den kan framför allt vara bra för dig som värdesätter låg vikt utan att behöva kompromissa med värmeisoleringen. 

Läs mer om Marmot Never Summer

Carinthia Defence 4 – Mest prisvärd i fuktigt väder

Pålitlig vintersovsäck från Carinthia Defence 4 med komforttemperatur på -8,8 grader.

Carinthia Defence 4 är en lite svalare version av Defence 6 som ger dig mycket för pengarna, framför allt i fuktigare vinterförhållanden då den ändå värmer utmärkt. Sovsäcken har samma syntetiska G-Loft®-isolering som Defence 6.

Komforttemperaturen för kvinnor ligger på 8,8 minusgrader och för män på minus 15 grader. Vill det sig illa överlever du ner till -35 grader Celsius. Ytterskalet har en vattenpelare på hela 3000 mm vilket gör den extremt vädertålig.

Enligt många militärer är detta en av de bästa vintersovsäckarna på marknaden. Vissa väljer att köpa till den tunna Carinthia Tropen och använda tillsammans med Defence 4 för att göra det riktigt varmt.

Läs mer om Carinthia Defence 4

Snugpak Softie Expansion 4 – Bästa budgetvalet

Vintersovsäck Softie Expansion 4 från Snugpak med god komfort.

Om du är ute efter en billig vintersovsäck kan Softie Expansion 4 från Snugpak vara ett bra alternativ. Det här är en prisvärd och komfortabel sovsäck med syntetisk isolering som håller dig varm även om temperaturen sjunker ner till 10 – 15 minusgrader.

En annan fördel är att du kan anpassa utrymmet i sovsäcken om du vill ha lite extra plats. Du kan också göra sovsäcken kortare vid behov och här finns även en inbyggd LED-lampa. Perfekt för dig som har en begränsad budget och uppskattar smarta funktioner.

Läs mer om Snugpak Softie Expansion 4

Marmot Sawtooth – Bästa vintersovsäcken för milt vinterväder

Pålitlig vintersovsäck Marmot Sawtooth med god temperaturreglering.

Sawtooth är en av Marmots mest populära modeller, och med all rätt. Detta är den nya modellen för 2023 med ännu bättre temperaturreglering än föregångaren.

Här får du en bekväm, varm och relativt lätt dunsovsäck som går att använda under större delen av året, även under lite mildare vinternätter.

Sovsäcken håller dig varm även vid temperaturer på mellan cirka 3 – 9 minusgrader. Och med en vikt på endast 1310 gram är Sawtooth enkel att bära med i packningen. Ett bra val för dig som främst ska campa i mildare vinterväder och vill ha en lätt sovsäck.

Snugpak Softie Expansion 5 sovsäck – Bästa budgetval för låga temperaturer

Syntetisk sovsäck Softie Expansion 5 från Snugpak med god isoleringsförmåga.

Softie Expansion 5 är ett bra alternativ för dig med en begränsad budget, men som ändå vill kunna övernatta i riktigt kallt vinterväder. Det här är en vintersovsäck med syntetisk isolering som både värmer och andas, även i fuktigare klimat.

Sovsäcken klarar faktiskt temperaturer ner till hela 15 – 20 minusgrader och den har dessutom en mycket kompakt packstorlek. Och precis som med Softie Expansion 4 kan du justera utrymmet inuti sovsäcken.

Läs mer om Snugpak Softie Expansion 5

Marmot Helium – Bästa ultralätta vintersovsäck

Lättviktig sovsäck Marmot Helium lämpad för vintervandring.

Helium är en lite lyxigare och något lättare variant av Sawtooth. Med en vikt på bara 1020 gram är den en av de lättaste vintersovsäckarna. Den klarar temperaturer ner till drygt 5 – 9 minusgrader och passar därför bäst i mildare vinterklimat.

Fyllningen är av impregnerat dun så du behöver inte vara orolig för att dunet ska tappa sin funktion i fuktigare klimat. Du har även en mjuk dunhuva och krage som du kan dra åt för att förhindra värmeläckage.

Ett bra val för dig som värdesätter låg vikt, helt enkelt.

Läs mer om Marmot Helium

Vad är en vintersovsäck?

En vintersovsäck är precis vad det låter som, nämligen en sovsäck anpassad för vinterklimat och låga temperaturer. Här har tillverkaren framför allt fokuserat på sovsäckens värmeförmåga, men också dess slittålighet och fuktskydd.

Vissa vintersovsäckar marknadsförs som att de kan användas för 4 säsonger – alltså vår, sommar, höst och vinter.

Men ska du sova utomhus under hela året är vårt tips ändå att dela upp det och ha en sovsäck som passar för vintern och en som passar under de varmare månaderna. Då sover du gott när det är kallt men slipper bära med dig onödigt extra vikt och svettas under årets varmare del.

Det finns även modeller för 3 säsonger som går att använda under vinterhalvåret, då främst i lite mildare vinterklimat. Förväntas det inte bli kallare än några minusgrader kan en sådan passa bra.

Nedan ska vi gå igenom några egenskaper hos vintersovsäckar som kan vara bra att känna till innan du bestämmer dig för vilken som är bäst för just dina behov.

Tips – Här hittar du alla våra vintersovsäckar.

Vikten

I valet av sovsäck spelar vikten ofta en betydande roll. Idag finns det sovsäckar i alla möjliga viktklasser – vissa väger inte mer än ett par hundra gram, men då är de inte alls särskilt varma.

I och med att sovsäckar anpassade för vintern har mer isolering får du förstås räkna med att de också är tyngre.

De lättaste vintersovsäckarna väger omkring 1 kg, men är också främst anpassade för lite mildare vinterväder. Sovsäckar som klarar riktigt kallt väder bäst brukar väga från cirka 1,5 kg upp till 2,5 – 3 kg.

Ska du vandra långt till fots bör du förstås välja en så lätt vintersovsäck som möjligt. Men tänk på att alltid utgå efter temperaturgränsen i första hand. Du vill inte behöva frysa om nätterna.

Fyllningen

Fyllningen i sovsäcken kan antingen bestå av dun eller syntetfiber. Och båda materialen har sina fördelar och nackdelar:

  • Dun. Dun är ett naturmaterial som är fluffigt, varmt och lätt. Det är enkelt att komprimera och har därför ofta en mindre packvolym. Dun tål dessutom upprepad komprimering bättre än syntet, men står inte emot fukt lika bra.
  • Syntet. Syntet är oftast lite tyngre och kan dessutom få en försämrad isoleringsförmåga om det komprimeras för ofta. Å andra sidan är det djurvänligt och håller värmen bäst jämfört med dun om det råkar bli fuktigt.

Prioriterar du låg vikt och ska övernatta på en relativt torr plats? Då bör du välja dun. Vill du undvika djurprodukter och / eller ska tälta i ett fuktigare klimat? Då passar syntet bättre.

Tips – Marmot Never Summer har etiskt dun vilket innebär att det inte plockas från levande djur utan är en biprodukt från livsmedelsindustrin.

Temperatur

Vilka temperaturer sovsäcken klarar är förstås bland det viktigaste att titta på i valet av modell. Här bör du utgå efter den lägsta temperaturen du kommer att utsättas för under din övernattning.

För att ta reda på vilka temperaturer sovsäcken klarar ska du titta på dess temperaturgränser. Det finns tre stycken – komforttemperatur, lägre temperaturgräns och extremtemperatur – och så här läser du av dem:

  • Komforttemperatur. Den temperatur då en normalbyggd kvinna sover bekvämt utan att frysa.
  • Lägre temperaturgräns. Temperaturen då en normalbyggd man sover bekvämt utan att frysa.
  • Extremtemperatur. Den temperatur då du kan överleva en natt (6 timmar) i sovsäcken om du håller dig vaken och utan att det uppstår allt för stora hälsorisker.

7 viktiga tips för hur du tar hand om din bästa vintersovsäck

Här kommer några värdefulla tips för hur du sköter om och använder din vintersovsäck på bästa sätt.

  1. Förvara sovsäcken hängandes. Tänk på att aldrig förvara sovsäcken i förvaringspåsen. Det kan nämligen göra att sovsäcken förlorar sina värmande egenskaper snabbare. Istället bör du hänga upp den, exempelvis i garderoben.
  2. Tryck ner istället för att rulla. Rulla aldrig ihop sovsäcken i sin förvaringspåse, utan tryck ner den. Det gör att sovsäcken bibehåller sina isolerande egenskaper längre.
  3. Klä inte på dig för mycket. Det bästa är att sova i ett underställ. Har du för mycket kläder på dig når nämligen din kroppsvärme inte ut i säcken, vilket kan göra att du börjar frysa. Torra sockar, ett par tunna vantar och en tunn mössa tycker vissa är skönt.
  4. Välj ett bra liggunderlag. Liggunderlaget är minst lika viktigt som sovsäcken. Det isolerar mot markkylan och fångar upp din kroppsvärme. Här ska du titta på R-värdet för att se vilka temperaturer underlaget klarar. Se alla varma liggunderlag för vintern.
  5. Lakanspåse. Investera i en lakanspåse som du lägger inuti sovsäcken. På så sätt behöver du bara tvätta lakanspåsen istället för hela sovsäcken.
  6. Gå på toa innan du lägger dig. Glöm inte att gå på toa innan du lägger dig. Behöver du ut mitt i natten kan det dröja innan du får upp värmen igen.
  7. Få upp värmen innan du kryper ner. Rör på dig så att du får upp värmen rejält innan du går och lägger dig, dock utan att svettas. Det är nämligen du som är ”kaminen” i sovsäcken.

Tips på vidare läsning

Varm sovsäck i färgen gul placerad i snön.

Sammanfattning

Om du vill kunna övernatta utomhus året runt är en vintersovsäck en bra investering. Många sovsäckar för vinterbruk har goda ventilationsmöjligheter som gör att du kan använda dem både under vinterhalvåret och under kyligare sommarnätter.

Enligt oss är den bästa vintersovsäcken ändå den som du använder endast under årets kallare del.

I valet av vintersovsäck bör du framför allt utgå från:

  • Hur ofta du kommer att använda sovsäcken
  • Vilka temperaturer du kommer att vistas i
  • Sovsäckens vikt, framför allt om du ska vandra långt till fots
  • Om du ska övernatta i fuktiga eller torra klimat
  • Hur mycket du har råd att betala

Hos oss på Beredd.se hittar du mängder av högkvalitativa vintersovsäckar från ledande varumärken som Marmot och Carinthia. I listan längst upp har vi sammanställt sju av marknadens bästa vintersovsäckar just nu, och alla finns förstås tillgängliga i vårt sortiment.

Vanliga frågor och svar

Vad är en vintersovsäck?

En vintersovsäck är en sovsäck särskilt anpassad för kalla vinterklimat. De har ofta rikligt med isolering för att klara temperaturer en bra bit under nollan.

Vad väger en vintersovsäck?

Det beror på om sovsäcken är anpassat för extremkyla eller lite mildare vinterklimat. Vikten brukar dock oftast ligga omkring 1 – 2,5 kg.

Hur låga temperaturer klarar den bästa vintersovsäcken?

De allra tjockaste vintersovsäckarna brukar klara temperaturer ner till 20 – 30 minusgrader utan problem. Extremtemperaturen brukar ligga på omkring 40 minusgrader.

Dun- eller syntetfyllning – vad är bäst?

Dun passar bäst om du prioriterar låg vikt och liten packvolym. Föredrar du djurfritt är syntet ett bättre val. Syntet tål dessutom fukt bättre än dun och passar därför i fuktigare klimat.