Vattenreningstabletter 70 stycken – Katadyn Micropur Quick MQ 1T

128 kr

Klordioxidbaserade vattenreningstabletter. Dödar virus, bakterier och parasiter i dricksvatten. Räcker till 70 liter vatten.

Läs mer
Beskrivning
  • Säker vattenrening – populära vattenreningstabletter från schweiziska Katadyn
  • Snabba – verkar inom 30 minuter
  • Skyddar mot vattenburna smittor – dödar bakterier, virus och parasiter
  • Lång hållbarhet – 4 år

Klordioxidbaserade vattenreningstabletter

Katadyn Micropur Quick MQ 1T är en av de mest populära vattenreningstabletterna på marknaden.

Det är klordioxid som är den aktiva substansen. Klordioxid är bra eftersom den även tar död på Cryptosporidium som annars kan vara högresistent mot klor. Det är också bättre än jodbaserade preparat som är mer hälsovådliga.

Den främsta nackdelen med klordioxidbaserade tabletter är att vattnet får viss klorsmak. Smaken är ändå mer angenäm än om du renar vattnet med jodtabletter.

Rena vattnet med kemisk vattenrening

Att rena vattnet med tabletter är en så kallad kemisk reningsmetod. Det är en billig försäkring mot förorenat dricksvatten att ha ett paket vattenreningstabletter hemma. I ett läge där kommunens vattenrening inte fungerar som den ska kan det vara livsfarligt att dricka kranvattnet.

Som tur är har vi ett välfungerande vattenreningssystem i Sveriges kommuner. I undantagsfall och speciellt i ett krisläge kan vattnet ändå bli obrukbart. Om vattnet kan ha blivit kontaminerat av virus, bakterier eller parasiter är det bra att ha vattenreningstabletter hemma.

Risken för virus i vattnet är särskilt stor på platser där vattnet kan ha blivit förorenat av andra människor, t.ex. genom läckor från avlopp.

Du kan koka vattnet som alternativ till kemisk rening men då går det åt energi. Det är inte säkert att du har el i ett nödläge och då är även bränsle dyrbart.

En tablett räcker till en liter vatten. Lägg i tabletten i vattnet och vänta i 30 minuter innan du dricker.

Förfiltrera eventuellt vattnet

Om vattnet är grumligt behöver du filtrera det innan du lägger i en vattenreningstablett. Dels är det inte så trevligt att dricka grumligt vatten. Dels gör partiklar i vattnet att effekten av vattenreningstabletten minskar.

Du kan ta bort sand och lera med hjälp av sedimentering. Låt vattnet så i någon timme så att partiklarna sjunker till botten. Häll sedan försiktigt av vattnet och behandla det med en vattenreningstablett.

Ett snabbare alternativ är att använda ett vattenfilter. Se t.ex. Sawyer Mini vattenfilter och Katadyn Combi vattenfilter med pump. Dessa tar bort partiklar, bakterier och parasiter. Vill du även ha skydd mot virus använder du en vattenreningstablett efter att du filtrerat vattnet.

Rent vatten på resan

Vattenreningstabletter är också bra att ha med sig på resa till länder där det inte går att lita på vattenreningen. Det vatten som kommer ur kranarna på hotellet kanske ser klart ut och lukar rent. Men är vattenreningen undermålig kan vattnet innehålla diverse smitta.

Köp vatten på flaska när det går. Finns inte det tillgängligt kommer dina Katadyn Micropur till användning!

Fakta

  • Aktiv substans: Klordioxid
  • Antal tabletter: 70 stycken
  • Dosering: 1 tablett renar en liter vatten
  • Effektiv mot: Bakterier, virus och parasiter

Du gillar kanske också

You may also like