VG10-stål är en av de mest använda ståltyperna i de kvalitetsknivar som tillverkas. Detta är ett rosttrögt och hårt stål från Japan. Det är enkelt att slipa för att hålla knivens egg sylvass. Varianten VG10W innehåller även Volfram i legeringen vilket gör stålet ännu starkare och att skärpan hålls ännu längre.
Läs merVG10-stål är en av de mest använda ståltyperna i de kvalitetsknivar som tillverkas. Detta är ett rosttrögt och hårt stål från Japan. Det är enkelt att slipa för att hålla knivens egg sylvass. Varianten VG10W innehåller även Volfram i legeringen vilket gör stålet ännu starkare och att skärpan hålls ännu längre.
På Beredd.se hittar du en mängd VG10 och VG10W-knivar av hög kvalitet från det populära svenska varumärket Fällkniven. Nedan kan du läsa mer om hur denna stållegering är och hur den skiljer sig från andra ståltyper.
Knivblad går att tillverka av en mängd olika ståltyper där VG10 är en av de vanligaste idag. Detta är ett rosttrögt specialstål med en kolhalt på 1 procent som gör det betydligt hårdare än vanligt rostfritt stål.
Så här är sammansättningen:
I mångt och mycket är VG10W samma sak som VG10 men det finns Volfram med i legeringen också. Det gör att sammansättningen ser ut så här:
Källa: Fällkniven stålinformation.
Stålet är emellertid relativt svårarbetat, men bearbetar man det på rätt sätt blir resultatet ett starkt och segt knivblad med långvarig skärpa. Bladet är också enkelt att slipa när det är dags att återställa eggens vasshet. Hårdheten i detta stål ligger på 59 HRC. Det är samma hårdhet i VG10 som i VG10W men skärpebeständigheten är något bättre i den sistnämnda.
Fällkniven använder ofta VG10-stål i sina knivar, bland annat i de populära modellerna S1 och A1. Företaget håller emellertid på att byta ut VG10-stålet i flera knivmodeller mot VG10W.
Som tidigare nämnt går det att använda flera olika typer av stål för att tillverka knivar. VG10 är bara en av dessa. Andra ståltyper inkluderar bland annat CoS (Kobolt specialstål), 3G-stål och Cowry X. Och naturligtvis skiljer sig dessa ståltyper åt en del.
Varje typ av stål har sina speciella egenskaper och kvaliteter. När VG10 ställs mot ovanstående varianter är det lätt att få uppfattningen att det inte är tillräckligt bra, vilket är helt fel slutats. Knivar som har denna typ av egg är mycket starka, hårda, skärpebeständiga och enkla att slipa. Den stora fördelen med VG10-stål jämfört med andra alternativ i kvalitetsknivar är att det är mycket prisvärt. Du får otroligt mycket kniv för pengarna.
Därför är det perfekt för dig som vill köpa en kniv av mycket hög kvalitet men helst inte vill lägga mer än ett par tusen kronor på den.
VG10-stål är ett rosttrögt, lättslipat och hårt stål med god skärpevaraktighet. Detta är den vanligaste typen av stål vid tillverkning av kvalitetsknivar idag.
Jämfört med vanligt stål är VG10 betydligt hårdare. Det håller dock inte riktigt samma skärpa och hårdhet som CoS, 3G och Cowry X.
En bra kvalitetskniv bör ha en hårdhet på mellan 55 och 65 HRC på Rockwellskalan. Hårdheten i VG10 ligger på cirka 59 HRC, det vill säga ungefär i mitten av denna skala.
Även om VG10 är rosttrögt är det ändå känsligt för punktkorrosion. Därför bör du undvika att lägga den i blöt och kom ihåg att alltid torka av den noggrant efter rengöring.
Från Japan, där den också kallas för V-Kin-10 (V金10号).
Det står för V Gold 10 där ”gold” illustrerar den höga kvaliteten.
Läs mindre