Enligt Fällkniven själva är deras knivar bland de starkaste serietillverkade knivarna i hela världen. Och många jägare, fiskare, militärer
Läs merEnligt Fällkniven själva är deras knivar bland de starkaste serietillverkade knivarna i hela världen. Och många jägare, fiskare, militärer och friluftsmänniskor är beredda att hålla med.
Hos oss på Beredd.se hittar du ett stort utbud av vildmarksknivar från Fällkniven. Här finns knivar i olika storlekar och prisklasser, speciellt framtagna för både jakt, fiske och överlevnad. Om du är osäker på vilken kniv som är bäst för dig kan du läsa vår stora guide om Fällkniven.
Fällknivens historia startade år 1984 i Norrbotten. Då grundades nämligen det familjeägda företaget av Peter Hjortberger, då som importbolag. Det var först drygt tre år senare som den egna produktionen av knivar startade.
Företaget har idag 9 anställda, alla friluftsmänniskor med en stor passion för natur, jakt, och fiske. Deras långa erfarenhet av vildmarkslivet har gjort dem till riktiga knivspecialister, helt enkelt eftersom de vet vad som förväntas av en bra kniv ute i naturen.
Trots att Fällknivens rötter kanske inte sträcker sig lika lång tillbaka som EKA och Morakniv har de ändå lyckats skapa sig ett namn internationellt. Idag används deras produkter flitigt av friluftsmänniskor, jägare och militärer världen över.
Sedan 1999 är denna tillverkare dessutom en kunglig hovleverantör av knivar. De har dessutom utvecklat en kniv speciellt för det svenska flygvapnet, F1, som idag är en del av utrustningen i JAS 39 Gripen.
Fällknivens knivar tillverkas i Japan av ett av ett konglomerat av små, högt specialiserade hantverksföretag. All design, tester och utveckling sker dock i Boden där företaget är baserat. Det är också härifrån all distribution sker.
I och med att företaget tillverkar vildmarksknivar är det förstås viktigt att de håller även för tuffare tag. För att säkerställa att de olika knivmodellerna håller måttet belastningstestas de vid Luleås Tekniska Universitet.
Med andra ord kan du vara säker på att Fällknivens knivar är starka, hållbara och anpassade även för naturens mest krävande uppgifter.
Fokus i Fällknivens verksamhet ligger på vildmarksknivar, både slidknivar och fällknivar. I sortimentet finns dock även men även en och annan kökskniv. Nedan ska vi titta närmare på de produkter denna svenska knivtillverkare erbjuder.
En bra kniv är ett måste för de flesta jägare, men också för fiskare. Med den blir det betydligt enklare att slakta och flå dina byten. Dessa knivar går dock även bra att använda till andra uppgifter, exempelvis för att skära av grenar och tälja vedpinnar med.
Dessa knivar brukar dels ha en konvex egg som gör det enklare att penetrera huden utan att skada köttet. Eftersom knivbladet ofta utsätts för vätskor brukar det oftast vara av rostfritt stål.
Här är några av Fällknivens jaktknivar:
De flesta av Fällknivens knivar är vildmarksknivar, det vill säga rejäla knivar anpassade för olika uppgifter i naturen. Du kan till exempel använda dem för att göra upp en eld, plocka svamp eller för att skära kött.
Vildmarksknivar kan antingen vara fällbara eller ha ett fast knivblad, beroende på vad du föredrar. Fällknivar är mer kompakt och säkrare att förvara, men de är inte lika stabila och tåliga som slidknivar där knivbladet ofta löper genom hela skaftet.
Här är några populära vildmarksknivar från Fällkniven:
Fällknivens överlevnadsknivar, eller bushcraftknivar som de också kallas, är aningen mer robusta än vanliga vildmarksknivar. Detta är kraftiga slidknivar med ett extra tjockt och robust knivblad, utformade för att klara naturens mest krävande utmaningar.
Med en överlevnadskniv kan du helt enkelt överleva ute i vildmarken. Du kan till exempel använda dem för att röja i högt gräs, försvara dig mot vilda djur eller klyva ved.
Några exempel på överlevnadsknivar från Fällkniven är:
Fällkniven är även ett populärt val bland militärer världen över. Värt att poängtera är att deras knivar inte används som stridsknivar, utan begreppet ”militärkniv” syftar snarare på ett verktyg som kan vara användbart för en militär.
Kort sagt är även detta en kniv anpassad för överlevnad, men till skillnad från vanliga överlevnadsknivar brukar militärknivar vara lite nättare. Detta för att de ska vara enkla att bära med i packningen.
Det mest kända exemplet på en militärkniv är F1, alltså den kniv Fällkniven utvecklade i samarbete med det svenska flygvapnet. Även S1 är populär bland militärer.
Fällkniven erbjuder även en kategori med exklusiva knivar som framför allt är populära bland knivsamlare. Här hittar du till exempel fällknivar med handtag av desert ironwood, björk, koben, läder, hjorthorn eller maroon micarta.
Här är några exklusiva knivar från Fällkniven som kan vara värda att spana in för dig som vill utöka din knivsamling:
Slutligen tillverkar Fällkniven även kockknivar för dig som vill njuta av ett gediget hantverk och en riktigt vass kniv även i köket. Här hittar du rejäla knivar av både VG10- och CoS-stål med ergonomiska handtag som är lika trevliga att titta på som de är att arbeta med.
Några exempel på kockknivar från Fällkniven är:
Förutom knivar av olika slag erbjuder Fällkniven även flera andra produkter i sitt utbud. Här finns till exempel:
Vissa av Fällknivens knivar har förstås blivit lite mer populära än andra genom åren. Nedan ska vi titta närmare på tre av dem: F1, S1 och A1.
F1 är Fällknivens i särklass mest populära knivmodell. Detta är en utmärkt och mycket prisvärd allroundkniv som hyllats av både militärer, preppers och friluftsmänniskor världen över.
Det 4,5 mm tjocka knivbladet av laminerat VG10-stål löper genom hela skaftet för att ge extra styrka och stabilitet. Skaftet av Thermorun är ergonomiskt utformad för att ge dig ett optimalt grepp när du arbetar med kniven.
F1 finns även med CoS-stål som är snäppet starkare än VG10 och som därmed passar extra bra för överlevnad.
Fällkniven S1 är en mycket omtyckt skogskniv som är snäppet större än F1 med ett lite tjockare knivblad. Därmed lämpar sig denna knivmodell extra bra för vildmarkens allra tuffaste uppgifter.
Knivbladet är av VG10-stål och handtaget av Thermorun, precis som i F1, vilket ger dig en stark och lätthanterad kniv. Även denna knivmodell går dessutom att få med CoS-stål istället för VG10 om du vill ha ännu bättre styrka. Då heter modellen S1 Pro 10 istället.
Slutligen har vi A1, som är den största och därmed också dyraste av de tre knivmodellerna. Här får du en rejäl vildmarkskniv med ett 6 mm tjockt knivblad och Kraton-skaft som klarar även de mest krävande utmaningarna, oavsett väder.
Känner du att detta dock inte är tillräckligt kan du alltid välja den uppgraderade modellen A1 Pro 10. Den kostar förstås lite mer, men har ett knivblad av CoS-stål och ett ännu tjockare knivblad på 7 mm.
Tack vare Fällknivens känsla för hantverk och mångsidiga utbud har deras knivar blivit populära bland friluftsmänniskor världen över.
I och med att deras knivutbud dessutom är så pass mångsidigt finns det knivar som passar lika bra för jägare och militärer som för preppers. Många av deras knivar går dessutom att använda till flera uppgifter ute i naturen, inte bara exempelvis jakt och fiske.
Personer som väljer Fällkniven är kort sagt ute efter kvalitet. De vill spendera lite mer pengar på en pålitlig kniv med lång hållbarhet som levererar på alla nivåer – från vasshet till ergonomi. På senare år har knivarna även blivit populära som samlarobjekt.
Det är ett familjeägt företag som grundades 1984 och som idag är en av Sveriges främsta knivspecialister.
Priserna varierar beroende på modell, material och storlek. De billigaste knivarna ligger på omkring 1 000 kronor medan de dyrare kan kosta upp emot 20 000 kronor.
De säljer även diverse knivtillbehör, exempelvis knivslidor och knivvårdsprodukter, men också brynen.
Fällkniven erbjuder ett stort utbud av knivar som passar både jägare, fiskare, militärer, preppare och friluftsmänniskor. De erbjuder även kockknivar för dig som älskar matlagning.
Väljer du en kniv från Fällkniven kan du förvänta dig kvalitet på alla punkter. Du får dessutom en kniv som håller länge samtidigt som du stöttar ett svenskt förtag med riktigt rejält och bra folk bakom rattarna.
Läs mindre